Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australialaismiesten teloitus uhkaa toteutua

Huumekaupasta kuolemaan tuomittujen tapaus kiristää Indonesian ja Australian välejä

Ulkomaat
 
AFP
Kuolemaantuomittu australialainen Myuran Sukumaran tuotiin keskiviikkona Cilacapin kaupunkiin, josta hänet siirrettiin vankilasaarelle.
Kuolemaantuomittu australialainen Myuran Sukumaran tuotiin keskiviikkona Cilacapin kaupunkiin, josta hänet siirrettiin vankilasaarelle. Kuva: AFP

Kaksi kuolemaantuomittua australialaista siirrettiin varhain keskiviikkona Indonesian Balista pahamaineiselle vankilasaarelle. Siellä heitä näyttää lähes vääjäämättä odottavan teloitus.

Miehet vangittiin vuonna 2005. Huumekaupasta tuomittujen australialaisten miesten kohtalo on synnyttänyt maailmalla laajan mediahuomion. Tapaus on nostanut valokeilaan Indonesian koventuneen huumepolitiikan, jossa kuolemantuomiot on otettu jälleen käyttöön kansainvälisestä arvostelusta piittaamatta.

Australialaisten Muyran Sukumaranin, 33, ja Andrew Chanin, 31, suunnitellut teloitukset ovat kiristäneet Australian ja Indonesian välejä.

"Miljoonia australialaisia oksettaa ajatus siitä, mitä todennäköisesti tapahtuu näille miehille, jotka ovat syyllistyneet kauheaan rikokseen", sanoi Australian pääministeri Tony Abbott Australian yleisradiolle.

"Australian näkemys on se, että kammoksumme huumerikoksia, mutta niin myös kuolemantuomioita. Ne eivät mielestämme ole Indonesian kaltaisen maan arvon mukaisia."

Indonesian mukaan kuolemantuomiot ovat viesti siitä, että kasvaneisiin huumerikoksiin suhtaudutaan vakavasti.

250 miljoonan asukkaan muslimimaa luopui kuolemantuomioiden täytäntöönpanosta viideksi vuodeksi, mutta palautti käytännön vuonna 2013. Loppuvuodesta 2014 Indonesian presidentti Joko Widodo ilmoitti, että myös huumerikollisia voidaan jälleen rankaista kuolemalla

"Haluamme kertoa koko maailmalle, että Indonesia taistelee voimakkaasti huumerikoksia vastaan", sanoi Indonesian oikeuskansleri H.M. Prasetyo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jo ennen teloituskohua Indonesian ja Australian välejä oli kiristänyt salakuunteluskandaali.

Tietovuotaja Edward Snowdenin vuonna 2013 paljastamien salaisten raporttien mukaan Australia oli salakuunnellut Indonesian silloisen presidentin Susilo Bambang Yudhoyonon ja tämän vaimon kännyköitä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kanssa. Tapauksen johdosta Indonesia kutsui suurlähettiläänsä pois Australiasta.

Kuolemaantuomitut Sukuraman ja Chan kuljetettiin varhain keskiviikkoaamuna panssaroidussa autossa Kerobokan vankilasta Balilta lentokentälle. Sieltä heidät kiidätettiin Cilacapin kaupunkiin Javan saarelle, uutistoimistot kertoivat.

Cilacapista vangit siirrettiin laivalle, joka vei heidät "Indonesian Alcatraziksi" kutsutulle Nusakambangan vankilasaarelle.

Kapean salmen erottamalla viidakkoisella saarella on seitsemän tarkasti vartioitua vankilaa. Myös ampumateloitukset suoritetaan samalla saarella.

Australialaisten lisäksi teloitusta odottaa kymmenkunta muuta vankia, jotka ovat enimmäkseen ulkomaalaisia. Ainakin ranskalaista ja brasilialaista vankia odottaa teloitus, ja samassa jonossa on filippiiniläisiä, ghanalaisia ja nigerialaisia vankeja.

Aiemmin tammikuussa viisi huumerikollista tuotiin teloituskomppanian eteen Nusakambangan saarella. Alankomaat ja Brasilia kutsuivat lähettiläänsä Indonesiasta määräajaksi, sillä teloitettujen joukossa oli Alankomaiden ja Brasilian kansalaisia.

Kohu mahdollisesta teloitustuomiosta on nostattanut Australian sosiaalisessa mediassa kampanjan. Australialaisia kehotetaan boikotoimaan Balin suosittua lomakohdetta Indonesiassa.

Australian viranomaiset ovat vedonneet siihen, että tuomitut ovat kuntoutuneet vankeuden aikana. Chanin on kerrottu pitäneen raamattutunteja ja kokkikoulua, kun taas Sukumaranista on tullut taiteilija.

Kaksikko pyysi armahdusta Indonesian presidentiltä, mutta armahduspyyntö ei mennyt läpi.

Heidät vangittiin vuonna 2005. Kaksikko johti huumerinkiä, joka yritti salakuljettaa heroiinia Indonesiasta Australiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat