Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

José Ramos-Horta on rauhaneuvottelija ja presidentti, jota ammuttiin vahingossa

Ulkomaat
 
Heidi Piiroinen HS
Itä-Timor valitsi vainoamisen sijaan sovittelun, kun se vuosituhannen vaihteessa itsenäistyi Indonesian miehitysvallasta, kertoo entinen presidentti José Ramos-Horta. "Nykyään Itä-Timorilla ja Indonesialla on paremmat välit kuin millään muilla Aasian valtioilla."
Itä-Timor valitsi vainoamisen sijaan sovittelun, kun se vuosituhannen vaihteessa itsenäistyi Indonesian miehitysvallasta, kertoo entinen presidentti José Ramos-Horta. "Nykyään Itä-Timorilla ja Indonesialla on paremmat välit kuin millään muilla Aasian valtioilla." Kuva: Heidi Piiroinen HS

Kuilu eteläkorealaisen ja itätimorilaisen työkulttuurin välillä osoittautui liian syväksi. YK:n pääsihteeriltä Ban Ki-moonilta piti anoa lisäaikaa.

"Hän on korealainen, ja korealaiset työskentelevät 24 tuntia vuorokaudessa. Minä tulen trooppiselta saarelta, jossa ei stressata. Sain siirrettyä raporttimme määräaikaa huhtikuusta toukokuuhun, mutta olen silti matkustanut yhtäjaksoisesti tammikuun puolivälistä", José Ramos-Horta kertoo.

"Dhaka, Tokio, Islamabad, Delhi, Addis Abeba, Amsterdam, Bryssel, nyt Helsinki. Ei yhtään vapaapäivää, ei edes sunnuntaisin."

Ramos-Horta, 65, on Itä-Timorin entinen presidentti ja palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla maansa itsenäistymisen rauhanomaisesta ajamisesta.

Hän johtaa lokakuun lopussa perustettua paneelia, joka laatii parannusehdotuksia YK:n rauhanturvaamiseen.

Suomalaisilla on kokemusta aiheesta, ja siksi Ramos-Horta istuu HS:n haastateltavana helsinkiläishotellin neuvottelutilassa.

Paneeli haluaa ainakin lisää voimia konfliktien varhaiseen havaitsemiseen ja ennaltaehkäisyyn, jotta jännitteet eivät aina kärjistyisi niin, että hätiin tarvitaan rauhanturvaajia.

Ramos-Horta vetää paneelia varmasti siksi, että hänellä on kokemusta rauhanvälittämisestä tarjoajana ja vastaanottajana.

Vuonna 2013 Ramos-Horta nimettiin YK:n erityisedustajaksi Länsi-Afrikan Guinea-Bissauhun, jonka virallinen kieli periytyy Itä-Timorin tavoin entiseltä siirtomaaisännältä Portugalilta.

Armeija kaappasi vallan Guinea-Bissaussa vuonna 2012, mutta viime kesänä kansalaiset valitsivat vaaleilla uuden pääministerin ja presidentin.

"Kun saavuin sinne, harva uskoi onnistumiseeni. Guinea-Bissau oli kärsinyt vuosikymmenten ajan vallankaappauksista ja epävakaudesta. Kun lähdin, kaduilla minua kiittivät tuhannet, niin vihanneksia torilla myyvät naiset kuin armeija, joka oli tehnyt vallankaappauksen."

Ramos-Horta suostutteli poliitikot ottamaan uuteen hallitukseen mukaan myös vaalien häviäjät.

Miten?

Kuka?

José Ramos-Horta

 Syntynyt 26. joulukuuta 1949 Dilissä Portugalin Timorissa.

 Vuonna 1974 perustamassa Fretilin-vastarintaliikettä (suom. Itsenäisen Itä-Timorin vallankumouksellinen rintama), josta tuli myöhemmin poliittinen puolue.

 Kiersi maailmaa yli 20 vuotta lobbaamassa Itä-Timorin itsenäistymistä Indonesian miehityksestä.

 Sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1996 yhdessä itätimorilaisen piispan Carlos Filipe Ximenes Belon kanssa "työstään oikeudenmukaisen ja rauhanomaisen ratkaisun saavuttamiseksi Itä-Timorin konfliktiin".

 Itä-Timorin pääministeri 2006–2007 ja presidentti 2007–2012.

 Yritettiin murhata ampumalla vuonna 2008, mutta toipui sairaalahoidossa Australiassa.

 YK:n erityisedustaja Guinea-Bissaun rauhanrakennusoperaatiossa 2013–2014.

 Johtaa lokakuussa 2014 perustettua YK:n paneelia, joka pohtii parannuksia rauhanturvaamiseen ja konfliktien ehkäisemiseksi tehtävään työhön.

"Ensinnäkin pitää olla suuri sydän. Pitää ymmärtää ihmisten kärsimys, tuntea heidän tuskansa ja koskettaa heidän toiveitaan. Ihmiset ymmärtävät, jos on vilpitön ja todella haluaa auttaa", hän sanoo.

"Toisekseen tarvitaan kärsivällisyyttä kuunnella, kuunnella ja kuunnella. Vasta sitten tietää, mitä ihmiset haluavat itse kuulla."

Guinea-Bissaussa armeija hyväksyi vaalien tuloksen ja vetäytyi varuskuntiinsa. Toisin kävi vuonna 1999 Itä-Timorissa, kun kansanäänestyksessä tehty itsenäistymispäätös sai vastustajien asejoukot ja aluetta miehittäneet Indonesian sotilaat turvautumaan väkivaltaan.

Väliin tuli Australian johtama rauhanturvaoperaatio. YK:n väliaikaishallinto ohjasi Itä-Timorin itsenäisyyteen vuonna 2002.

Valtion rakentaminen alkoi nollasta miehitysajan vainojen ja itsenäistymispäätöksen laukaiseman väkivallan jäljiltä.

"Maamme oli täysin tuhottu. Meillä ei ollut infrastruktuuria, ei sähköä, ei koulutusjärjestelmää, ei yhtään rahaa. Sadattuhannet ihmiset olivat traumatisoituneita", Ramos-Horta kertoo.

"Fyysisten haavojen hoitaminen oli suhteellisen helppoa, mutta haavat sielussa ovat monimutkaisempia. Lähes kaikki timorilaiset menettivät perheenjäseniään miehityksen aikana."

Vastasyntyneen valtion johtajien piti ratkaista, miten suhtautua Indonesiaan ja omiin kansalaisiin, jotka olivat tukeneet Indonesian sortoa.

"Ohjeistimme, että ei pidä unohtaa mennyttä mutta ei myöskään antautua historian murhenäytelmien panttivangiksi. Pitää keskittyä nykyiseen vapauteen ja antaa anteeksi väärintekijöille. Ylivoimainen enemmistö timorilaisista omaksui tämän suhtautumisen, eikä maassamme ole ollut kostoväkivaltaa."

Itä-Timor on yhä suhteellisen köyhä maa ja YK:n inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna 128:s 187 maan listalla.

Fyysinen jälleenrakennus helpottui muutaman vuoden kuluttua itsenäistymisestä, kun maa alkoi saada öljy- ja kaasutuloja.

Näiden varojen avulla se on pystynyt rahoittamaan muun muassa nopeaa sähköverkon laajentamista.

Suomalainen konepajayhtiö Wärtsilä on toimittanut laitteiston voimalaitokseen, joka käy toistaiseksi polttoöljyllä mutta voidaan muuttaa käymään maakaasulla.

Fakta

Itä-Timor

 Väkiluku: 1,2 miljoonaa.

 Maapinta-ala: 15 000 neliökilometriä (vastaa Keski-Suomen maakuntaa).

 Pääkaupunki: Dili.

 Viralliset kielet: portugali, tetum.

 Uskonnot: 97 prosenttia katolilaisia, 2 prosenttia protestantteja.

 Presidentti: Taur Matan Ruak (2012–).

 Portugali valloitti nykyisen Itä-Timorin alueen vuonna 1702.

 Indonesia miehitti Itä-Timorin vuonna 1975, kun Portugali luopui siirtomaistaan.

 Itsenäistyi vuonna 2002, kun asukkaat olivat äänestäneet itsenäisyyden puolesta vuonna 1999.

Väkivalta roihahti Itä-Timorissa uudestaan vuonna 2006, mutta se ei johtunut Indonesia-suhteesta vaan armeijan sisäisestä valtataistelusta.

Kapina kyti vielä helmikuussa 2008, jolloin presidentti Ramos-Horta oli kuolla kapinallisten luoteihin.

"Olin palaamassa aamulenkiltä kohti kotiani aamuseitsemän maissa, kun kuulin taloltani ampumisen ääniä. Menin sinne, koska olin huolissani muista. Lähestyessäni taloani kapinallissotilas ampui minua kahdesti."

Yksi luoti lävisti keuhkon. Ramos-Horta kuljetettiin sairaalahoitoon Australian Darwiniin, jossa hän toipui kaksi kuukautta. Ramos-Horta pitää ampumistaan sekaannuksena.

"Olin ainoa, joka oli käynyt neuvotteluja kapinallisten kanssa, ja he olivat sanoneet luottavansa vain minuun. Kapinalliset eivät ymmärtäneet itsekään, mitä oli tapahtunut. He lupasivat antautua presidentin palatessa kotiin Australiasta. Niin he tekivätkin. Siitä lähtien maamme on ollut vakaa."

Poliittisesta vakaudesta huolimatta Itä-Timorissa on omanlaisensa väkivallan kulttuuri.

"Nuorisojengit tappelevat alkoholin tai huumeiden takia, joskus ihan syyttä suotta. Itä-Timorissa melkein mikä tahansa juhla, jalkapallo-ottelu tai häät voivat päättyä tappeluun", Ramos-Horta kertoo.

Milloin Nobelin rauhanpalkittu on mahtanut viimeksi itse päätyä mukaan satunnaiseen kahakkaan?

"Parikymppisenä en ikinä jättänyt väliin lauantai-illan juhlia. Kävin häissä ja muissa juhlissa kutsumatta, ja minut heitettiin ulos niistä. Ihmiset, jotka heittivät minut ulos, ovat sittemmin olleet vähän noloina tapahtuneesta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat