Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tavoitteena myös EU:n puolustusyhteistyö

Ulkomaat
 

EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini valmistelee parhaillaan EU:n turvallisuusstrategian uudistamista. Edellinen strategia on vuodelta 2003 ja Venäjän voimapolitiikan auttamattomasti vanhentama.

Tekeillä on nyt turvallisuusstrategian uusimista pohjustava asiakirja, jossa kuvataan EU:n turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset.

Vanhassa turvallisuusstrategiassa EU:n keskeisimmiksi turvallisuushaasteiksi määriteltiin terrorismi, joukkotuhoaseiden leviäminen, alueelliset konfliktit, hauraat valtiot ja järjestäytynyt rikollisuus. Vuonna 2008 strategiaa päivitettiin ja listalle lisättiin energiaturvallisuus, kyberturvallisuus ja ilmastonmuutos.

Nämä uhkakuvat eivät ole vanhentuneet, mutta niitä on tullut lisää, sillä Venäjä on toiminut paljon arvaamattomammin ja häikäilemättömämmin kuin mihin EU:ssa osattiin varautua. Euroopan kokonaisturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä ovat myös energiakysymykset, maahanmuutto ja terrorismin torjunta.

Suomi haluaa turvallisuusstrategiaan konkreettisia kirjauksia Euroopan turvallisuuden perusteista. Yhtenäinen Venäjä-politiikka on Suomelle tärkeää, ja Suomi haluaa EU:lta sekä lyhyemmän että pidemmän aikavälin Venäjä-strategian.

Lisäksi Suomi toivoo turvallisuusstrategiaan työkaluja hybridiuhkiin ja terrorismiin vastaamiseen.

Suomen tavoitteena on myös se, että EU kehittää yhteistä puolustusta.

Suomen mielestä EU:n tulee jatkaa laajentumispolitiikkaansa. Lisäksi Suomelle on tärkeää, että strategiassa huomioidaan globaalin turvallisuuden kysymyksiä kuten ilmastonmuutos.

Turvallisuusstrategian uudistamista käsiteltiin EU:n puolustusministerien epävirallisessa kokouksessa helmikuussa, ja se on esillä perjantaina ja lauantaina Riiassa ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa.

EU-maiden ulko- ja puolustusministerit käsittelevät turvallisuusympäristön arviota toukokuun ulkoasianneuvostossa. Mogherinin tavoitteena on, että turvallisuusstrategian uudistamista käsiteltäisiin EU-huippukokouksessa kesäkuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat