Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä pani EU:n uhkakuvat uusiksi

Euroopan unionin ulkoministeri Federica Mogherini torjuu puheet liian pehmeästä Venäjä-linjasta

Ulkomaat
 
Markku Ulander Lehtikuva
Alexander Stubb esitteli pääministerin virka-asuntoa Kesärantaa Federica Mogherinille torstaina.
Alexander Stubb esitteli pääministerin virka-asuntoa Kesärantaa Federica Mogherinille torstaina. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

EU ei voi ratkoa Ukrainan kriisiä sotilaallisesti eikä lähettää Ukrainan rajoille EU:n valmiusjoukkojen sotilaita. Edes rauhanturvaajien lähettäminen ei ole mahdollista, sanoo Suomessa torstaina vieraillut EU:n uusi ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini.

Rauhanturvaoperaatio ei saisi Venäjän tukea YK:ssa, ja ilman YK-mandaattia EU ei lähettäisi Ukrainaan sotilaita. Sitä paitsi EU on tiukasti sitoutunut Minskin rauhansopimuksen ehtoihin ja vaatii samaa muiltakin, Mogherini sanoo. "EU:n yhtenäisyys Ukrainan kriisin hoidossa on hyvin tärkeää."

Kuka

Federica Mogherini

 Italialainen Federica Mogherini, 41, on EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja ja EU-komission varapuheenjohtaja.

 Toimi ennen nykyistä tehtäväänsä Italian ulkoministerinä.

 Tausta sosiaalidemokraattien kansanedustajana Italian parlamentissa.

 Työskennellyt myös ulkopolitiikan tutkijana. Koulutukseltaan valtiotieteilijä.

 Naimisissa, kaksi lasta.

Koska Minskin rauhansopimuksessa sitouduttiin nimenomaan siihen, että sopimusta valvoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyj, on tästä pidettävä kiinni. EU:lla on kuitenkin myös omat keinonsa vaikuttaa Venäjään, Mogherini sanoo.

"Ne ovat diplomatia ja talouspakotteet. Sen lisäksi EU voi tukea vielä lisää Etyjiä Ukrainan kriisin ratkaisussa."

EU:n tavoitteena on tukea Etyjiä niin, että se pääsisi lisäämään tarkkailijoiden määrää ja toimintaedellytyksiä Itä-Ukrainassa. Asia on esillä EU:n epävirallisessa ulkoministerikokouksessa Riiassa perjantaina ja lauantaina.

"EU on jo toimittanut tarkkailijoille muun muassa satelliittikuvia ja panssaroituja ajoneuvoja sen lisäksi, että se rahoittaa Etyjin toimintaa."

EU:n keinoja ei ole syytä vähätellä, Mogherini sanoo. EU:n linjan kuvaamisen pehmeäksi Mogherini lopettaisi mielellään heti.

"Itselläni ei ole minkäänlaista kylmän sodan nostalgiaa. Joka kerta, kun EU:ta moititaan liian pehmeäksi, ajattelen, että olisi jo aika luopua 1950-luvun ajattelusta", hän sanoo.

"Jos EU on saanut Ukrainan kriisissä aikaan jotain positiivista kehitystä, rajalliset onnistumisemme ovat sen ansiota, miten EU on yhdistänyt diplomatian ja pakotteet."

Italialainen Mogherini kiertää nyt kaikissa EU-maissa, ja aiheet ovat kaikkialla samat. Ukraina, Venäjä, uhkat, turvallisuus. Myös Suomessa. Torstaina Mogherini tapasi Helsingissä ensin tasavallan presidentin Sauli Niinistön, sitten ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja heti perään pääministeri Alexander Stubbin.

Samalla koneella Mogherinin kanssa keskiviikkoiltana Brysselistä Helsinkiin lentänyt Tuomioja kertoo päivittäneensä matkan aikana Mogherinille tuoreimmat kuulumiset Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. "Hän tuntee Suomea varsin hyvin ja on muutoinkin tarttunut hyvällä otteella EU:n turvallisuuspolitiikan kehittämiseen", Tuomioja sanoo.

Mogherini on saanut osakseen myös paljon arvostelua. Hänen Venäjä-linjauksiaan on pidetty liian maltillisina. "Tiedän hyvin paperini saaneen kritiikkiä", Mogherini sanoo.

Mogherinin mielestä arvosteluryöppy kertoo lähinnä siitä paineesta, joka EU:n Venäjä-politiikkaan nyt kohdistuu. Aina ei myöskään ole helppo erottaa, milloin linjauksissa on kyse akuuttiin tilanteeseen reagoimisesta ja milloin pitkän aikavälin strategioista, hän sanoo.

Venäjä sysäsi vuosi sitten Krimin valtauksella EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan seinää vasten.

Kävi hyvin selväksi, miten dramaattisesti EU:n turvallisuusympäristö oli muuttunut varsin lyhyessä ajassa.

Mogherinin työnä onkin ollut samaan aikaan paitsi terästää EU:n Venäjä-politiikkaa myös linjata laajemmin EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Mogherini valmistelee parhaillaan ensi kesäkuun EU-huippukokousta varten analyysiä EU:n turvallisuusympäristön muutoksesta. Tätä analyysiä käytetään pohjana EU:n uudelle turvallisuusstrategialle.

Tällä viikolla Mogherini ilmoitti EU:n aloittavan myös naapuruusohjelmansa päivityksen. Siihenkin EU:n sysäsi Venäjä. EU:n kumppanuusmaan Ukrainan lähentyminen Eurooppaan oli Venäjälle liikaa.

"Myös naapuruuspolitiikka on lähes kymmenen vuoden takaa", Mogherini sanoo.

EU:n itänaapureina on nyt liuta jäätyviä ja jäätyneitä konflikteja, ja eteläisessä naapurustossa on liiankin kuuma.

Syyria, Irak, Libya sekä Israelin ja Palestiinan jännite ovat isoja huolia.

Uuden naapuruuspolitiikan tavoitteena onkin olla aiempaa realistisempaa ja strategisempaa.

Suomi on ajanut sekä EU:n turvallisuusstrategian että naapuruusohjelman uusimista.

Mitään etupiirejä ei olla luomassa, Tuomioja sanoo.

Stubbin mukaan EU:n turvallisuusstrategia, EU:n Venäjä-politiikka ja naapuruusohjelma linkittyvät tiiviisti toisiinsa.

Ja vaikka juuri nyt ei siltä vaikuta, EU:n on otettava Venäjä-politiikassaan huomioon myös se vaihtoehto, että Venäjä päättäisi taas toimia kansainvälisten sopimusten mukaisesti, Stubb sanoo.

Mogherini muistuttaa, että turvallisuusstrategian perspektiivi on pitkä.

"On selvää, että Ukrainan kriisi vaikuttaa uuteen strategiaan, mutta sen aikajänne on 10–20 vuotta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat