Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hillary Clinton sai taas nuuskijat kannoilleen

Vanhojen sähköpostien kaivelu kertoo vaalitaistelun alkaneen

Ulkomaat
 
Kevin Lamarque Reuters
Silloinen ulkoministeri Hillary Clinton luki sähköposteja kämmentietokoneeltaan matkalla Libyan Tripoliin vuoden 2011 lokakuussa.
Silloinen ulkoministeri Hillary Clinton luki sähköposteja kämmentietokoneeltaan matkalla Libyan Tripoliin vuoden 2011 lokakuussa. Kuva: Kevin Lamarque Reuters

Myrsky vesilasissa on englanniksi tempest in a teapot, myrsky teekannussa.

Sellaiselta tuntuu kohu demokraattien todennäköisen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin vanhoista sähköpostiviesteistä. Tällä viikolla paljastui, että Clinton käytti ulkoministerinä yksityistä sähköpostiosoitetta, joten hänen vanhat viestinsä eivät ole ulkoministeriön palvelimella arkistoitavissa ja tutkittavissa. Niissä siis täytyy olla jotain salaista, päättelivät Clintonin poliittiset vastustajat.

Toistaiseksi ei ole tietoa, että Clintonin viesteissä olisi mitään epäilyttävää, ja torstaina Clinton pyrki hälventämään epäilyjä sanomalla julkaisevansa viestit mahdollisimman pian. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät.

Lähes koko Bill Clintonin presidenttikauden ajan häntä ja Hillarya vastaan oli käynnissä jonkinlainen tutkinta tai oikeusprosessi: ensin Whitewater-maakaupoista Arkansasissa, sitten avustaja Vince Fosterin itsemurhasta, sitten Bill Clintonin suhteesta Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyyn. Ne ylläpitivät tehokkaasti mielikuvaa, että Clintonit ovat salailevia suhmuroijia.

Lopulta Bill Clinton jäi kiinni siitä, että hän oli valehdellut suhteestaan Lewinskyyn. Tuolloin vastustajat menivät kuitenkin liian pitkälle: erikoissyyttäjä Kenneth Starrin yksityiskohtainen raportti presidentin ja harjoittelijan suhteesta vuonna 1998 käänsi amerikkalaisten inhon tutkijoita vastaan. 40 miljoonalla dollarilla veronmaksajat saivat nauttia juristin pieteetillä kirjoitetusta tosielämän 50 Shades of Greystä.

Hillary Clinton ei ole vielä edes ilmoittautunut vuoden 2016 presidenttikisaan, mutta demokraateilla ei toistaiseksi ole ketään muuta nimekästä ehdokasta. Sähköpostikohu kertoo kuitenkin siitä, että presidentinvaalikamppailu on alkanut, ja Clintonin pitäisi olla valmis.

Sitä hän ei nyt ollut: Clintonin tukijatkin ihmettelivät amerikkalaismediassa, miten tämä ei ollut osannut varautua siihen, miten salailevalta yksityinen viestinvaihto näyttäisi. Republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Jeb Bush on julkaissut omat viestinsä kuvernöörivuosiltaan ja twiittasi heti, että "avoimuudella on väliä".

Hillary Clintonin oma Whitewater on nimeltään Benghazi. Se on libyalainen kaupunki, jossa Yhdysvaltain suurlähettiläs ja kolme muuta lähetystötyöntekijää kuoli islamistien hyökkäyksessä syyskuussa 2012.

Clinton oli tuolloin ulkoministeri, ja häntä on syytetty lähetystön riittämättömistä turvatoimista.

Kongressin republikaanit tutkivat edelleen Clintonin mahdollisia virheitä Benghazin verisen hyökkäyksen aikana, ja saatuaan tiedon Clintonin yksityisestä sähköpostiosoitteesta kongressin komitea pyysi heti saada kaikki tapausta koskevat viestit luettavakseen.

Tutkimuskomitean vetäjä sanoi saattavansa kutsua Clintonin uudelleen todistamaan.

Jos Clintonin viesteistä tulee ilmi mitään uutta, teekannusta herutetaan viimeisetkin pisarat. Odotettavissa on todennäköisesti laahaava, monivaiheinen tutkinta, joka kestää mahdollisimman lähelle marraskuun 2016 presidentinvaaleja.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat