Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intia hermostui raiskausdokumentista

Ministeriö harkitsee oikeustoimia dokumentin esittänyttä BBC:tä vastaan

Ulkomaat
 
Anindito Mukherjee Reuters
Brittiläisen Leslee Udwinin dokumentti kertoo Delhissä vuonna 2012 tapahtuneesta joukkoraiskauksesta.
Brittiläisen Leslee Udwinin dokumentti kertoo Delhissä vuonna 2012 tapahtuneesta joukkoraiskauksesta. Kuva: Anindito Mukherjee Reuters

Kuohunta Intian vuoden 2012 joukkoraiskauksesta kertovan dokumentin ympärillä jatkuu. Intialainen oikeusistuin kielsi aiemmin tällä viikolla intialaisia mediayhtiöitä esittämästä dokumenttia.

Kieltoa perusteltiin dokumentin sisältämillä "halventavilla kommenteilla" ja reaktioilla, joita ne saattaisivat herättää sekä kuvauslupaa koskevilla rikkeillä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC esitti dokumentin keskiviikkoiltana. Torstaina Intian sisäministeriö ilmoitti harkitsevansa toimia yhtiötä vastaan, The Hindu -lehti kertoo.

"Me pyysimme olemaan lähettämättä dokumenttia, mutta BBC lähetti sen. Me tutkimme asiaa, ja sisäministeriö ryhtyy tarvittaviin toimiin   ehtoja [kuvaukseen tarvittavia lupia] on rikottu, ja siksi toimiin ryhdytään", sisäministeri Rajnath Singh kertoi The Hindu -lehden mukaan.

Palkitun elokuvantekijän Leslee Udwinin dokumentti "Intian tytär" kertoo 23-vuotiaan opiskelijan raiskauksesta pääkaupunki Delhissä joulukuussa 2012. Joukko miehiä raiskasi ja pahoinpiteli opiskelijan niin pahoin, että tämä kuoli 13 päivää myöhemmin vammoihinsa.

Liikkuvassa bussissa keskellä Delhiä tapahtunut joukkoraiskaus synnytti Intiassa poikkeuksellisen laajoja mielenosoituksia ja johti lopulta myös Intian raiskauslainsäädännön tiukentamiseen ja tuomioiden koventamiseen.

Tapahtumista kertova dokumentti on herättänyt Intiassa kiihkeän väittelyn. Udwin pääsi täysin poikkeuksellisesti vankilaan haastattelemaan delhiläisen 23-vuotiaan opiskelijan raiskauksesta kuolemaantuomittua Mukesh Singhiä, joka haastattelussa syytti uhria siitä, mitä tälle tapahtui.

Singhin mukaan "kunnolliset tytöt eivät liikuskele ulkona iltayhdeksältä" ja uhrin olisi pitänyt pysytellä hiljaa eikä vastustaa raiskausta.

Udwinin mukaan Singh ei kertaakaan yhteensä 16 tuntia kestäneen haastattelun aikana osoittanut pienintäkään merkkiä katumuksesta.

Intian sisäministeriö ärähti dokumentista ja ilmoitti oikeuden päätöksestä, jonka mukaan sitä ei saa esittää.

Parlamentissa keskiviikkona puhunut sisäministeri Rajnath Singh perusteli hallituksen esittämää esityskieltoa toteamalla, että Singhin kommentit ovat "erittäin halventavia ja loukkaavat naisten arvokkuutta".

"Hallitus tuomitsee sen", sisäministeri sanoi viitaten dokumenttiin.

Sisäministeriö on ilmoittanut myös tutkivansa, miten Udwin ylipäätään pääsi vankilaan haastattelemaan kuolemaantuomittua.

Udwinin mukaan hän haki ja myös sai tarvittavat kuvausluvat paitsi Biharin vankilasta, jossa Singh istuu, myös sisäministeriöstä.

BBC:n piti alun perin lähettää dokumentti vasta kansainvälisenä naistenpäivänä ensi sunnuntaina, mutta se päätti aikaistaa esitystä. BBC perusteli aikaistamista dokumentin kieltämisen jälkeen syntyneellä tiedon tarpeella.

The Hindu -lehden mukaan Intian sisäministeri yritti estää dokumentin näyttämisen paitsi Intiassa myös ulkomailla, minkä vuoksi hän oli ollut yhteydessä BBC:hin.

Lausunnossaan BBC totesi, että "dokumentti noudattelee täysin toimituksellisia ohjeitamme" ja että sillä on usean julkisen yleisradioyhtiön tuki. Dokumentti on The Hindu -lehden mukaan määrä näyttää myös ainakin Tanskassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Norjassa ja Kanadassa.

Lehden mukaan dokumentin voi katsoa Youtubesta myös Intiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat