Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stoltenberg: Venäjän vedettävä joukot Ukrainasta välittömästi

Stubbin mukaan Suomen Nato-jäsenyys ei ole nyt ajankohtainen

Ulkomaat
 
Rio Gandara HS
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Kuva: Rio Gandara HS

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaati Venäjää vetämään joukkonsa välittömästi Ukrainasta.

Vaatimuksesta keskusteleminen venäläisten kanssa on tosin hankalaa, koska Venäjän mukaan se ei ole osallistunut Ukrainan sotaan.

Artikkeliin liittyvät

"Ei ole syytä puhua siitä, onko venäläisjoukkoja Ukrainassa vai ei. Ensin Venäjä liitti Krimin itseensä, ja nyt venäläisjoukot ovat Itä-Ukrainassa. Venäjän on vedettävä kaikki joukkonsa Itä-Ukrainasta ja käytettävä kaikki vaikutusvaltansa kapinallisiin, jotta nämä kunnioittaisivat tulitaukosopimusta", Stoltenberg sanoi torstaina Helsingissä tavattuaan pääministeri Alexander Stubbin (kok).

Stoltenberg ei halunnut kertoa Naton arviota siitä, paljonko venäläisjoukkoja Itä-Ukrainassa on. Hän kuitenkin kertoi Naton todistaneen "merkittävää tukea" Venäjältä kapinallisille. Tuki on Stoltenbergin mukaan ollut joukkoja, raskasta sotilaskalustoa kuten tykistöä sekä ilmatorjuntajärjestelmiä. Stoltenbergin tiedot perustuvat Naton jäsenmaiden tiedustelutietoihin sekä julkisiin lähteisiin.

Yhdysvallat arvioi aiemmin tällä viikolla, että Venäjällä on Itä-Ukrainassa noin 12 000 sotilasta. Lisäksi Venäjällä on viime vuonna Ukrainalta valloittamallaan Krimin niemimaalla 29 000 sotilasta ja Ukrainan rajan tuntumassa Venäjän puolella 50 000 sotilasta, Yhdysvallat arvioi.

"Jotta meillä voisi olla rakentava suhde Venäjään, olisi venäläisten kunnioitettava naapureitaan sekä naapureidensa rajoja", Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg ja Stubb keskustelivat myös muun muassa Suomen ja Naton suhteista. Tavanomaiseen tapaansa Stoltenberg kieltäytyi kommentoimasta millään tavalla Suomen mahdollista jäsenyyttä Natossa, koska hakemuksen jättäminen on hakijamaiden oma asia.

Stubb puolestaan toivoi, että hakemuksen jättämismahdollisuutta ei suljettaisi pois seuraavalla hallituskaudella. Hän halusi, että mahdollisesta jäsenyydestä tehdään selvitys, minkä jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen.

"Jos Suomi päättää hakea jäsenyyttä, on sille oltava yleinen tuki. En kuitenkaan näe, että Suomi liittyisi Natoon lähitulevaisuudessa", Stubb arvioi.

Nato vaatii, että hakijamaan jäsenyydelle on oltava laaja kansallinen tuki. Esimerkiksi kansanäänestyksen järjestämistä Nato ei kuitenkaan edellytä.

HS:n torstaina julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan 57 prosenttia suomalaisista vastustaa ja 27 kannattaa Nato- jäsenyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat