Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syrjäisen ruotsalaiskunnan ainoa nähtävyys vetää bussilasteittain turisteja

Pieni syrjäinen ruotsalaiskunta juhlii urakalla 50-vuotiasta ylpeyttään Picasso-veistosta

Ulkomaat
 
"Ei kai Picasso puutarhassa voi olla pahitteeksi"
"Ei kai Picasso puutarhassa voi olla pahitteeksi"
Ruotsalaisella Kristinehamnin syrjäisellä pikkukunnalla on yksi ylpeys: tänä vuonna 50 vuotta täyttävä maailman suurimpiin kuuluva Picasso-veistos. Björn Nyström kertoo, kuinka se päätyi hänen puutarhaansa. Kuvaus: Denis Sinyakov. Toimittaja: Elina Kervinen HS

Ruotsin Kristinehamn on sanalla sanoen tylsä paikka. Parinkymmenentuhannen asukkaan värmlantilaiskunnalla ei ole menestyvää jalkapallojoukkuetta, eikä tunnelmallisia pieniä kauppakatuja. Esteettisestikin Kristinehamn on Vänernin rantamaisemia lukuun ottamatta kuin yhtä isoa varastoaluetta.

Silti pikkukuntaan lappaa vuosittain bussilasteittain turisteja Kiinasta ja Japanista saakka. Sillä Kristinehamnilla on yksi maailmanluokan vetonaula – betoninen 15 metriä korkea veistos kilometrejä kaupungin ulkopuolella. Se on Picassoa, ja maailmakuulun taiteilijan suurimpia veistoksia. On tiettävästi vain yksi joitakin senttejä korkeampi, ja se on metropoli Chicagossa.

"Isäni kysyi, että pitäisikö suostua ottamaan se tähän. Ajattelin, ettei kai Picasso puutarhassa voi koskaan olla pahitteeksi", muistelee massiivisen veistoksen kupeessa asuva Björn Nyström. Suku antoi maansa Picasso-veistokselle, kun se saapui Kristinehamniin 1960-luvulla.

Denis Sinjakov
Veistoksen naapurissa asuvan Björn Nyströmin suku myi aikoinaan maansa kunnalle Picasso-patsaan alta. "Ajattelin, ettei kai Picasso puutarhassa voi koskaan olla pahitteeksi."
Veistoksen naapurissa asuvan Björn Nyströmin suku myi aikoinaan maansa kunnalle Picasso-patsaan alta. "Ajattelin, ettei kai Picasso puutarhassa voi koskaan olla pahitteeksi."

Nyström, kuten koko Kristinehamn, on kovin ylpeä veistoksestaan. Sen huomaa erityisesti tänä vuonna, kun teos täyttää 50 vuotta. "Picasso valitsi Kristinehamnin – sinäkin olet tervetullut", kuuluu slogan kunnan kotisivuilla.

Kristinehamn sunnittelee juhlavuodelle keväästä syksyyn kestäviä juhlallisuuksia teemaillallisineen, markkinoineen ja paikallisen konditorian Picasso-leivoksineen. On teatteria, kävelykierroksia ja taidenäyttely.

Artikkeliin liittyvät

"On selvää, että veistos tarkoittaa hirveän paljon Kristinehamnille. Monet tulevat vain sen takia tänne", sanoo taidemuseossa työskentelevä Kristine Ericsson. Hän näyttää vanhoja kuvia, joissa Picasso on patsaan pienoismallin kanssa kalsareissaan.

Mitä taiteilija näki ruotsalaisessa pikkukunnassa?

"Picasson idea oli, että hän haluaisi saada yhden tai ehkä kaksi tällaista suurta veistosta jokaiseen maanosaan. Sillä, mihin ne tulisivat tarkemmin, ei ilmeisesti ollut hänelle suurta väliä", sanoo veistoksen historian läpikotaisin tunteva Nyström kävelykierroksella patsaan kallioilla.

Kristinehamnin jättiveistos oli ensimmäinen sarjassa.

Jos ihan rehellisiä ollaan, Picassolla ei ollut juurikaan tekemistä sen kanssa, että teos on nyt Kristinehamnissa. Se on pääosin paikallisen taiteilijan Bengt Olsonin ansiota. Hän oli Picasson suuri ihailija.

Pitkästä tarinasta on hieman eri versioita. Nyströmin mukaan Olson tapasi aivan sattumalta norjalaistaiteilija Carl Nesjarin maantiellä Ranskassa, ja kävi ilmi, että Nesjar työskenteli Pablo Picasson kanssa. Hän oli ottanut esiin idean suurista monumentaaliveistoksista ja saanut Picasson innostumaan ajatuksesta. Olson näki suunnitelman Kristinehamnin nykyisestä veistoksesta ja vaati, että hän saisi pystyttää sen kotikaupunkiinsa.

"Hänen piti kiirehtiä, koska myös New York havitteli samaa veistosta", Nyström kertoo.

Olson onnistui hankkeessa, ja kun Vänernin rantakalliot sijoituspaikkana oli esitelty Picassolle kirjeitse kuvamontaasina, saapui vastaus Ranskasta.

Taiteilija oli kirjoittanut kuvan päälle lyhyen siunauksensa: "Oui", kyllä, ja 7. 7. 1964.

Denis Sinjakov
Vanhoissa valokuvissa näkyvät sekä Kristinehamniin päätynyt veistos että sen tekijä Pablo Picasso.
Vanhoissa valokuvissa näkyvät sekä Kristinehamniin päätynyt veistos että sen tekijä Pablo Picasso.

Juhannuksena 1965 vihitty veistos ei teknisesti ole täysin Picassoa, sillä Nesjar pystytti sen paikan päällä Picasson mallin pohjalta. Kristinehamnissa ei niin välitetä yksityiskohdista.

"On se upeaa, että hän on valinnut Kristinehamnin, joka on niin pieni", sanoo parikymppinen Felicia Henriksson keskustan kävelykadulla.

Jeanette Olsson puolestaan pitää arvokkaana, että veistos vetää turisteja.

Entä onko veistos kaunis?

"No ei ole. Picasso olisi kyllä voinut tehdä sen vähän paremmin", nauraa Sven-Erik Ågren.

Björn Nyströmille hienoin hetki Picasson kanssa on auringonlaskun aikaan illalla.

"Kun taivas on vielä valoisa ja lähiympäristössä on pimeää –– Siitä tulee vaikutelma, että Picasso yrittää sanoa meille jotakin. 50 vuotta olen sitä ehtinyt miettiä, mutten vieläkään tiedä."

Elina Kervinen HS
Kristinehamn

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat