Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raiskaajan puhe paljasti Intian rumimmat kasvot

Ulkomaat
 
Inka Kovanen
Inka Kovanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Saako joukkoraiskauksesta kuolemaantuomittu laukoa julkisesti iljettäviä ajatuksiaan? Vai pitäisikö yhteiskuntaa suojella siltä?

Intian hallinto päätyi viime viikolla jälkimmäiseen ja pani pystyyn ennakkosensuuritalkoot.

Kyse on viime viikolla julkistetusta dokumenttielokuvasta "Intian tytär". Elokuvassa on kohtaus, jossa yksi Delhin vuoden 2012 pahamaineisesta joukkoraiskauksesta kuolemaantuomituista, Mukesh Singh kertoo raiskauksesta ja sen "syistä".

Singh ajoi bussia, jossa 23-vuotias naisopiskelija raiskattiin. Hän on kiistänyt osallistuneensa itse raiskaukseen tai pahoinpitelyyn. Silti hän kylmäverisesti puolusteli viiden delhiläismiehen kammottavaa tekoa.

"Hänen [uhrin] olisi pitänyt vain olla hiljaa ja sallia raiskaus. Sitten he olisivat vain heittäneet hänet kyydistä 'hoideltuaan hänet', ja poikaa he olisivat vain lyöneet", Singh sanoo.

Nainen kuoli saamiinsa vammoihin 13 päivää myöhemmin.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ja intialaisen NDTV-kanavan tuottamassa dokumentissa ohjaaja Leslee Udwin pääsi poikkeuksellisesti haastattelemaan kuolemaantuomittua. Singh syytti uhria raiskauksesta, koska "kunnolliset tytöt eivät liikuskele iltayhdeksältä ulkona" ja koska uhri vastusteli raiskausta.

Artikkeliin liittyvät

Keskellä pääkaupunkia tapahtunut joukkoraiskaus nostatti Intiassa poikkeuksellisen laajoja mielenosoituksia. Ne johtivat raiskauslainsäädännön tiukentamiseen ja nostivat naisten aseman osaksi yhteiskunnallista keskustelua.

Nyt Udwinin dokumentti nostaa tapahtumat jälleen kiusallisesti esiin. Kun Singhin kommentit levisivät maailmalla, Delhin poliisi haki esityskieltoa dokumentille ja myös sai sen.

Perusteluiksi sisäministeri Rajnath Singh kertoi Singhin "naisia halventavat" kommentit ja huolen niiden synnyttämistä reaktioista. Myös Udwinin kuvausluvissa väitettiin olleen puutteita. Udwin kiisti tämän.

Kielto tyrmistytti paitsi ohjaajan myös dokumentissa esiintyvät uhrin vanhemmat, jotka haluavat tapaukselle julkisuutta.

Singhin kommentit ja esityskielto herättivät kiihkeän väittelyn sosiaalisessa mediassa ja intialaisviestimissä. Kommentoijasta riippuen dokumentin väitetään joko ylevöittävän raiskaajan tai tuhoavan hänen mahdollisuutensa saada kuolemantuomio kumotuksi.

Dokumentin vastustajien mukaan on väärin päästää tuomittu raiskaaja esittelemään vastenmielisiä näkemyksiään julkisuudessa.

Ohjaaja Udwinin mukaan kommentit piti näyttää, koska ne heijastelevat kriisin taustalla olevia, Intian syvälle juurtuneita sovinistisia ja takapajuisia asenteita.

Singhin kaltaiset raiskaajat eivät ole tauti vaan oire, kuten ohjaaja Udwin totesi BBC:n haastattelussa. Kylmäävää oli Udwinin mukaan se, että hän oli odottanut kohtaavansa vankilassa psykopaatin, mutta hän kohtasikin aivan tavalliselta vaikuttavan miehen, joka ihmetteli raiskauksesta syntynyttä kohua, koska "kaikkihan niin tekevät".

Intiassa on valtavasti hyvää. Mutta se on myös sovinistinen ja konservatiivinen yhteiskunta.

Asuessani Intiassa vuoden naisten raiskauksista tai polttomurhista kertovat uutiset olivat lähes päivittäisiä. Ne olivat usein yhden palstan pikku-uutisia.

Silti Intia kehittyy ja se pystyy viemään läpi todellisia megaprojekteja, jos se niin päättää.

Delhi rakensi modernin ja käsittämättömän laajan metroverkoston lyhyessä ajassa. Nyt Intia ajaa läpi jokaiselle yli miljardille asukkaalleen myönnettävää biometristä tunnistetta.

Mutta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa se ei saa vähenemään. Aihe on niin kiusallinen, että Intian hallitus on hartiavoimin pyrkinyt estämään Udwinin dokumentin esittämisen. Hankittuaan Intiaa koskevan esityskiellon hallitus kertoi lähettäneensä sen tiedoksi myös BBC:lle. Kun BBC esitti dokumentin, sisäministeri kertoi harkitsevansa toimia sitä vastaan.

Jos Intia ajaisi asennemuutosta samalla tarmolla kuin se yrittää estää ketään näkemästä kiusallista dokumenttia, tulokset voisivat olla merkittäviä.

Mutta sitä se ei tee. Intian poliittista eliittiä ja oikeuslaitosta hävettää myöntää, millainen Intia on pohjimmiltaan. Siksi se keskittyy piilottamaan nämä mukeshsinghit maailmalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat