Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisetkin ovat tutkineet Isisin tuhokohdetta Nimrudia

Terroristijärjestö Isisin kerrotaan hävittäneen muinaista kaupunkia puskutraktoreilla

Ulkomaat
 
Karim Sahib AFP
Työntekijät puhdistivat Nimrudin arkeologisila kaivauksilla vuoden 2001 heinäkuussa siivekästä härkää esittävää patsasta. Terroristijärjestö Isis on alkanut tuhota kaupungin perintökohteita.
Työntekijät puhdistivat Nimrudin arkeologisila kaivauksilla vuoden 2001 heinäkuussa siivekästä härkää esittävää patsasta. Terroristijärjestö Isis on alkanut tuhota kaupungin perintökohteita. Kuva: Karim Sahib AFP

Terroristijärjestö Isis jatkaa mittaamattoman arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamista Irakissa.

Isisin kerrotaan tuhonneen assyrialaisen Nimrudin rauniokaupungin muistomerkkejä.

Irakin turismiministeriö kertoi Facebook-sivuillaan, että Isis-järjestön jäsenet ovat tuhonneet patsaistaan kuulua rauniokaupunkia puskutraktoreilla. Nimrud on yli 3 200 vuotta vanha kaupunki, joka sijaitsee noin 30 kilometriä kaakkoon Isisin valtaamasta Mosulin kaupungista, jossa Isis on myös tuhonnut muinaismuistomerkkejä ja muuta kulttuuriperintöä.

Suomen Lähi-idän instituutin johtaja, assyriologian dosentti Raija Mattila on seurannut uutisia surullisena. "Mielelläni en edes katsoisi noita kuvia. En ymmärrä mitään perusteita tällaiselle", Mattila sanoo.

Nimrud oli aikoinaan yksi Assyrian valtakunnan tärkeimmistä kaupungeista. Se toimi assyrialaisten pääkaupunkinakin.

Assyrian valtakunnan loiston päivät olivat 800–612 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Laajimmillaan valtakunta ulottui aina nykyisen Iranin vuorilta Egyptiin asti.

"Tätä aikakautta on itse asiassa tutkittu Suomessa hyvin paljon", Mattila sanoo.

Helsingin yliopistossa käynnistyi jo 1980-luvulla hanke, jossa julkaistaan ja tutkitaan assyrialaisten jäljiltä jääneitä nuolenpäätekstejä. Savitauluihin kirjattuja tekstejä on säästynyt alueelta valtavasti.

"Savitaulut ovat hyvin kestäviä. Tulipaloissa niistä on tullut kovaa keramiikkaa", Mattila kuvailee.

Tekstien joukossa on Mattilan mukaan esimerkiksi kirjeitä, velka- ja kauppa-asiakirjoja sekä oppineiden tekstejä. Suomalaisten tutkimat tekstit ovat pääosin nykyisestä Mosulin kaupungista eli muinaisesta Ninevestä, mutta jonkin verran myös Nimrudista.

Mattila on ollut itsekin mukana hankkeessa alusta asti. Nimrudissa hän kertoo käyneensä viimeksi 1980-luvulla. Mattilan mukaan monet arkeologiset kohteet Irakissa ovat hiekan peitossa, joten niille pääsy on hankalaa.

Nimrud oli ennen sotaa avoin yleisölle. Sen laajalla palatsialueella kulkemalla saattoi saada kuvan assyrialaisen kaupungin arkkitehtuurista.

Mattilan mukaan palatsialueella on pystyssä useita seiniä ja portteja. "Seinät ovat savitiilistä rakennettuja, mutta ne on verhottu kiveen veistetyillä korkokuvilla", Mattila kuvailee.

Nimrudin tuhojen laajuudesta ei vielä ole tietoa. Isis on tuhonnut näyttävästi muitakin arkeologisia ja historiallisia kohteita.

Kun järjestö valtasi kesällä nopeasti alueita Irakissa, se tuhosi useita vanhoja moskeijoita ja shiiamuslimien pyhättöjä.

Järjestön mielestä ne eivät ole sen radikaalin islamintulkinnan mukaisia.

Isis on tosin myös tienannut myymällä arkeologisia esineitä laittomasti.

Sanomalehti The Wall Street Journalin haastattelemien länsimaisten tiedustelulähteiden mukaan arkeologisten esineiden kauppa on Isisille toiseksi tärkein tulonlähde heti öljyn jälkeen.

Lehden mukaan esimerkiksi eteläturkkilaisessa Gaziantepin kaupungin basaarissa haudoista ryöstettyjä vanhoja roomalaisia vaaseja myydään laatikoittain. Arkeologisesti arvokkaiden esineiden kaupasta on tullut yhä järjestäytyneempää.

Esineet päätyvät todennäköisesti yksityisiin kokoelmiin eri puolille maailmaa.

"Assyriologit ovat tehneet kansainvälisesti päätöksen, ettemme julkaise tuntemattomista lähteistä tulleita tekstiaineistoja", Mattila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat