Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma suurena shakkilautana

Geopolitiikka merkitsee raadollista tapaa hahmottaa maailmaa. Ajattelutapa on ikuinen, mutta sana on taas palannut muotiin, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Ulkomaat
 
Peter Jansson
Presidentti Sauli Niinistölle shakki on tuttu laji. Kuva vuodelta 2003, jolloin Niinistö oli valtiovarainministeri.
Presidentti Sauli Niinistölle shakki on tuttu laji. Kuva vuodelta 2003, jolloin Niinistö oli valtiovarainministeri. Kuva: Peter Jansson

Venäjän presidentti Vladimir Putin, 20. tammikuuta 2015, Venäjän sotilasteollisen valiokunnan kokous, Novo-Ogarjovo:

"Venäjä ei uhkaa ketään, ja me yritämme ratkaista kaikki kiistat neuvotteluteitse. Samaan aikaan me näemme muiden valtioiden avoimesti asettavan geopoliittisia panoksiaan, jopa niin, että ne puuttuvat itsenäisten valtioiden asioihin."

Putin, 24. lokakuuta 2014, kansainvälisen politiikan Valdai-tapaaminen, Sotši:

"Sellaisten väkivaltaisten konfliktien todennäköisyys on kasvanut jyrkästi, joissa suuret maailmanvallat ovat osallisina joko suoraan tai epäsuorasti. Näihin riskitekijöihin eivät kuulu pelkästään perinteiset monikansalliset konfliktit vaan myös sisäinen epävakaus yksittäisissä valtioissa, erityisesti, kun me puhumme kansakunnista, jotka sijaitsevat suurvaltojen geopoliittisten etujen risteyskohdissa."

Putin, 24. marraskuuta 2014, uutistoimisto Itar-Tassin haastattelu:

"Yhdysvallat saavutti toisen maailmansodan jälkeen tietyn aseman. Miksi sanon tämän? Taistelu geopoliittisista intresseistä johtaa tilanteeseen, jossa valtio joko voimistuu ja ratkaisee finanssi-, puolustus-, talous- ja lopulta sosiaaliset kysymyksensä tehokkaammin, tai luisuu kolmannen tai viidennen luokan valtioiden joukkoon ja menettää näin mahdollisuutensa suojella kansansa etuja."

Geopoliittiset panokset. Geopoliittisten etujen risteyskohta. Taistelu geopoliittisista intresseistä.

Vladimir Putin on geopolitiikan ystävä. Sana esiintyy hänen puheissaan silmiinpistävän usein.

Geopolitiikka – 1800- tai 1900-luvulta kalskahtava termi – on tehnyt näyttävän paluun kansainväliseen puheenparteen, ja Putin on sanan johtava käyttäjä.

Mutta ei suinkaan ainoa. Puhe geopolitiikasta (ven. geopolitika, engl. geopolitics, saks. Geopolitik, ransk. géopolitique) on yleistynyt joka puolella, myös Suomessa.

Sanaa voi tarkastella eräänlaisena kansainvälisten jännitteiden kuumemittarina. Mitä useammin geopolitiikasta kuulee, sitä tulehtuneempi on maailma.

Osviittaa saa vaikka Helsingin Sanomien arkistosta.

2000-luvun alkuvuosina sanat "geopolitiikka" tai "geopoliittinen" esiintyvät HS:n artikkeleissa noin 30 kertaa vuodessa.

Viime vuosikymmenen ennätys, 69 mainintaa, tehtiin Georgian sodan vuonna 2008. Sen jälkeen sanan käyttö väheni entiselle tasolleen.

Vuonna 2014 mainintoja olikin sitten yhtäkkiä 127. Syy oli Ukrainan sota, geopoliittinen katastrofi.

Mutta mitä geopolitiikka oikeastaan on?

Kielitoimiston sanakirjan määritelmä on yksinkertainen: "Tiede joka tutkii (kansainvälisen) politiikan riippuvuutta maantieteellisistä tekijöistä."
Kuulostaa yksinkertaiselta, suorastaan viattomalta. Käytäntöön sovellettuna geopolitiikka tarkoittaa kuitenkin usein raakaa voiman politiikkaa, kamppailua siitä, kenen valtapiiriin mikäkin maantieteellinen alue kuuluu.

Tutkija Sami Moisio luetteli Muuttuva geopolitiikka -kirjassa (Gaudeamus, 2003) muutamia klassiseen geopolitiikkaan liitettyjä käsitteitä: "Maavalta, merivalta, sydänmaa, etupiiri, reunavaltio, sisämaavaltio, harmaa vyöhyke, puskurivaltio, geopoliittiset suuralueet, dominoteoria, voimatasapaino ja ehkä nykyinen sivilisaatio-oppi."

Sanoista saakin käsityksen, millaisena perinteisen geopolitiikan harrastajat kansainvälisen politiikan näkevät.

Maailma on suuri shakkilauta. Onnistuneita siirtoja pystyy tekemään vain toisen kustannuksella. Samaan ruutuun ei mahdu kahta pelaajaa. Vain yksi voi voittaa.

Geopolitiikka-sanan isänä pidetään ruotsalaista valtiotieteilijää Rudolf Kjelléniä (1864–1922). Hänen aikalaisensa, saksalainen Friedrich Ratzel (1844–1904) kehitteli omaa muunnelmaansa geopolitiikasta, jossa laajentuminen oli terveen valtion merkki.

Ratzel loi käsitteen "Lebensraum", elintila, jolle sittemmin löytyi kerkeitä käyttäjiä natsi-Saksassa.

Angloamerikkalaisen maailman geopolitiikan varhaisina teoreetikkoina pidetään amerikkalaista Alfred Thayer Mahania (1840–1914) ja brittiläistä Sir Halford Mackinderiä (1861–1947).

Mackinderin käsialaa on Eurooppa-keskeinen virke, joka kuulostaa melkeinpä tieteisromaanin avainlorulta: "Joka hallitsee Itä-Eurooppaa, hallitsee Sydänmaata; joka hallitsee Sydänmaata, hallitsee Maailmansaarta; joka hallitsee Maailmansaarta, hallitsee maailmaa."

Joka hallitsee Ukrainaa, hallitsee Itä-Eurooppaa.

Tähän asentoon voisi veivata geopoliittisen ajattelun vuosimallia 2015.

Kremlin näkökulmasta Ukrainan sodassa on kyse siitä, kuinka itään Yhdysvaltain, sotilasliitto Naton ja unioni-Euroopan vaikutusvalta työntyy.

1980-luvun jälkeen länsi on tehnyt putinilaisittain katsottuna aivan liikaa onnistuneita siirtoja. Neuvostoimperiumi romahti, ja Naton ratsut ja lähetit söivät Venäjän sotilaat – Puolan, Viron, Latvian, Liettuan ja muut.

Ukraina olisi jo tarjonnut lännelle tilaisuuden shakata. Kuningas piti turvata häikäilemättömillä vastasiirroilla.

Jos ajattelu kulkee tätä rataa – niin kuin se Kremlissä mitä ilmeisimmin kulkee – on täysin turha puhua valtioiden itsemääräämisoikeudesta tai liberaalista maailmanjärjestyksestä, jossa voittajia voi olla useampia.

Silloin palataan geopolitiikkaan, nollasummapeliin.

Geopolitiikkaa pelataan pitkin planeettaa.

Lähi-idässä on meneillään ylettömän väkivaltainen ja älyttömän monimutkainen konfliktivyyhti, jossa yhtenä panoksena on suurten ja pienempienkin mahtien voimatasapaino.

Itä-Aasiassa taas hiertävät Kiinan ja lukuisten naapurimaiden väliset saarikiistat.

"Saarikiista" kuulostaa helposti hoidettavalta jupakalta. Kukapa nyt tosissaan tarttuisi aseisiin jonkun Spratly-saarten tai Shenkakun/Diaoyun takia?

Tosiasiassa kyse on paljon enemmästä kuin pikku lämpäreiden omistuksesta. Kyse on laajojen merialueiden herruudesta, luonnonvaroista, nationalismista ja kunniasta.

Niin kauan kuin osapuolet eivät voi kuvitella kompromisseja, saarikiistat ovat nollasummapelejä – ja todella kovaa geopolitiikkaa.

Geopolitiikan väistyminen oli kylmän sodan voittajien toiveajattelua, arvelee amerikkalainen kansainvälisten suhteiden professori Walter Russell Mead.

"Länsimaalaisten ei olisi koskaan pitänyt olettaa, että vanhakantainen geopolitiikka katoaisi mihinkään", Mead kirjoitti viime vuonna Foreign Affairs -lehdessä.

"He tekivät niin, koska he lukivat Neuvostoliiton romahduksen perustavanlaatuisesti väärin. Se tarkoitti liberaalin kapitalistisen demokratian triumfia kommunismista, mutta ei sitä, että kova voimankäyttö olisi muuttunut vanhanaikaiseksi."

"Kiina, Iran ja Venäjä eivät koskaan hyväksyneet kylmän sodan jälkeistä geopoliittista järjestelyä, ja ne yrittävät kaataa sen aina vain pontevammin."

Klassinen geopolitiikka on ajattelutapana hyvin lähellä kansainvälisen politiikan niin kutsuttua realistista koulukuntaa.

Illuusioille jää siinä ajattelussa hyvin vähän tilaa. Maailma on nähtävä sellaisena kuin se on, ei sellaisena kuin sen haluaisi olevan.

Yltiörealistinen ajattelu on toki osattu aina, jo kauan ennen kuin koko geopolitiikka-sanaa oli keksitty.

"Abstrakteilla ideoilla on hyvin vähän merkitystä", kirjoitti Itävallan keisarikunnan ulkoministeri Klemens von Metternich 1800-luvun alussa. "Otamme asiat niin kuin ne ovat. Tarkastelemme tekijöitä, jotka voivat pelastaa meidät joutumasta todellista maailmaa koskevien harhakuvien vangeiksi."

Metternichiä on vaivatonta kääntää nykysuomeksi. Mitä enemmän isot puhuvat geopolitiikkaa, sitä vähemmän pienillä jää tilaa idealismille.

Heikki Aittokoski HS
heikki.aittokoski@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat