Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisistä on tullut tutkimusten mukaan älykkäämpiä – mutta pelkät numerot johtavat harhaan

Tutkimusten mukaan ihmiset ovat nyt selvästi älykkäämpiä kuin menneinä vuosikymmeninä. Voiko se olla mahdollista?

Ulkomaat
 
Tehtävä 1. Oheisissa Suomen Mensan esimerkkitehtävissä tulee valita oikealla olevista kuudesta vaihtoehdosta A–F se, joka mielestäsi parhaiten sopii kysymysmerkin kohdalle. Oikeat vastaukset viimeisen testin kuvatekstissä.
Tehtävä 1. Oheisissa Suomen Mensan esimerkkitehtävissä tulee valita oikealla olevista kuudesta vaihtoehdosta A–F se, joka mielestäsi parhaiten sopii kysymysmerkin kohdalle. Oikeat vastaukset viimeisen testin kuvatekstissä.

"Ääooni on kuulemma, normaalia parempi. Miksi kouluja pelkään, olenko muita arempi?" lauloi rockyhtye Hassisen Kone vuonna 1980. Jos laulaja Ismo Alanko tekisi kappaleenaikaisen älykkyysosamäärätestin nyt, saisi hän siitä entistä paremmat tulokset.

Näin on ainakin tutkimusten mukaan: kansainvälisesti verrattuna ihmiset saavat nyt huomattavasti parempia tuloksia älykkyystesteistä kuin aiempina vuosikymmeninä.

Lontoon King´s Collegessa tehdyn tuoreen kokoomatutkimuksen mukaan ihmiset saavat nyt 20 pistettä paremmat tulokset älykkyyttä mittaavista kuviotesteistä kuin vuonna 1950.

Kyse on mittavasta tutkimuksesta, jossa koottiin yhteen 405 aiempaa tutkimusta. Kaikkiaan materiaalia on yli 200 000 vastaajalta 64 vuoden ajalta ja 48 maasta. Myös Suomi oli mukana tutkimuksessa.

Olemmeko nyt siis tosiaan aiempaa älykkäämpiä?

"Jonkin verran kyllä. 20 pisteen nousu antaa kehityksestä liioitellun kuvan", toteaa psykologian apulaisprofessori Markus Jokela Helsingin yliopistosta.

"Luultavasti kaikki kasvu ei ole älykkyyden lisääntymistä, vaan esimerkiksi testeihin liittyviä tekijöitä. Ihmiset ovat esimerkiksi tottuneempia tekemään testejä", Jokela sanoo.

Dosentti Karri Silventoinen Helsingin yliopistosta on samaa mieltä: kyse voi olla osittaisesta älykkyyden noususta.

"Aikaisemmin ajattelu oli vahvemmin kiinni konkretiassa ilman, että oli ylipäänsä tarvetta kovin abstraktiin ajatteluun. Tätä tukee se, että älykkyyden nousu on ollut erilaista eri älykkyyden osa-alueilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyse olisi näennäisestä älykkyyden noususta. Päinvastoin, nyky-yhteiskunta edellyttää abstraktia päättelyä ja henkilö, jolla ei ole tähän kykyä, voi olla vaikeuksissa", Silventoinen arvioi.

Tehtävä 2.
Tehtävä 2.

Samansuuntaisia tuloksia on todettu aiemminkin. Esimerkiksi tutkija James R. Flynn on havainnut, että koehenkilöt saivat vanhoista testeistä parempia tuloksia kuin uusista. Ilmiö on pakottanut tarkastamaan siksi älykkyystestien pisteytystä keskimäärin kolmella pisteellä joka vuosikymmenellä, jotta testin keskiarvo pysyisi sovitussa sadassa pisteessä. Ilmiötä kutsutaan Flynnin efektiksti.

Esimerkiksi älykkäiden yhdistyksen Suomen Mensan jäseneksi pääsee, jos saa testistä älykkyysosamääräksi vähintään 130. Se tarkoittaa sitä, että tulos on parempi kuin 98 prosentilla väestöstä.

Artikkeliin liittyvät

Jos seuraa päivittäisiä uutisia, on vaikea kuvitella, että ainakaan ihmiskunta kokonaisuudessaan olisi viisastunut. Niinkin voi olla, mutta esimerkiksi Flynn on arvellut, että kyse saattaa olla testin virheestä: ympäristömme muuttuminen on opettanut meidät vastaamaan testeihin paremmin. Genetiikaltaan ihminen kun on sama kuin 1950-luvullakin.

"Tuleeko meistä fiksumpia? Jos tällä tarkoitetaan sitä, että aivojemme käsittelykyky olisi parempi kuin esi-isillämme, on vastaus ei. Mutta kehitämme kyllä henkisiä kykyjä, joiden avulla voimme paremmin käsitellä modernia maailmaa, kuten talouskehityksen ongelmia", Flynn pohti kirjassaan Tuleeko meistä fiksumpia?

Niin sanotun Flynnin efektin mukaan ihmisistä tulee laskennallisesti kolme pistettä älykkäämpiä vuosikymmenessä. Laskennallisuus paljastaakin älykkyystestien ongelmallisuuden: jos sata vuotta sitten eläneet tekisivät nykyiset testit, olisi heidän keskimääräinen älykkyysosamäärä 70.

Vastaavasti jos me tekisimme nyt sata vuotta sitten laaditun testin, pääsisimme keskimäärin kaikki Mensan jäseniksi. Mutta eiväthän esi-isämme vuosisadan takaa olleet ääliöitä.

Syitä paremmille testituloksille on esitetty useita. Esimerkiksi koulutus ja ravinto ovat aivan toista kuin mitä ne olivat vaikkapa 1950-luvulla. Myös ympäristömme on muuttunut valtavasti. Modernissa yhteiskunnassa pärjääminen vaatii aivoilta toisenlaista sopeutumista kuin vaikkapa sodanjälkeisessä Suomessa.

"Verrataan esimerkiksi painonnostajaa ja uimaria. Heillä saattaa olla samanlaiset lihakset vastasyntyneenä, mutta erilaiset ruumiinavauksessa. Nyt esimerkiksi logiikkaa ja abstraktioita käsittelevät osat aivoistamme ovat harjaantuneet ja muuttuneet", Flynn vertasi BBC:n mukaan.

Apulaisprofessori Jokela muistuttaa, että ympäristö vaikuttaa eniten ihmisen älykkyyteen ennen 20 ikävuotta. Siihen mennessä ihmisen kognitiiviset kyvyt ovat kehittyneet äärimmilleen. Siksi lapsuuden ja nuoruuden terveydellä ja koulutuksella on vaikutusta älykkyyteen.

Yhdeksi yksittäiseksi syyksi on selitetty myös perhekokojen pienentymistä. Vanhemmilla kun on nyt aikaa keskustella lasten kanssa ja opettaa heitä enemmän kuin aiemmin suurperheiden ja maataloustöiden aikaan.

"Yleisesti ottaen ihmiset suoriutuvat nykyään paremmin abstraktia ajattelua vaativissa tehtävissä", selittää Mensan testivastaava Juho Kilkku.

"Kouluissa yleistynyt, sekä tieteellisessä yhteisössä käytössä oleva loogiseen ajatteluun ja abstraktien asioiden käsittelyyn pohjautuva metodi myös omalla tavallaan valmistaa ihmisiä ajattelemaan enemmän", Kilkku arvioi.

Tehtävä 3.
Tehtävä 3.

King´s Collegen tutkimuksessa havaittiin, että kehitysmaissa testitulokset ovat parantuneet kehittyneitä maita nopeammin. Erityisesti kiinalaiset ja intialaiset ovat parantaneet tuloksia. Jos vaurastumisella on vaikutusta ihmisten älykkyysosamäärään, olisi Kiina tästä hyvä esimerkki. Kiinan talous on kasvanut lähes kaksinumeroista vuositahtia jo yli kolmen vuosikymmenen ajan, mikä on helpottanut kansalaisten elämää. Esimerkiksi kiinalaiset saavat nyt parempaa ravintoa ja koulutusta kuin vuosikymmeniä sitten.

"Tämä osoittaa hyvin sen, että vaikka eri maiden välillä voidaan havaita eroja keskimääräisessä älykkyydessä, se ei tarkoita, että nämä erot olisivat pysyviä. Erot voivat kadota hyvinkin nopeasti. Nähdäkseni tämä korostaa koululaitoksen kehittämisen suurta merkitystä kehitysmaissa", arvioi dosentti Silventoinen.

Tutkimuksessa listataan useita tekijöitä, joiden vuoksi kehitysmaissa älykkyysosamäärät ovat kasvaneet kehittyneitä maita nopeammin. Syitä ovat muun muassa parempi koulutus, yleistynyt testaaminen, kehittynyt terveydenhuolto ja ravinnonsaanti, pienentynyt perhekoko sekä keinovalon saatavuuden yleistyminen.

Sen sijaan useissa länsimaissa kuten Norjassa, Tanskasssa, Australiassa, Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Suomessa on havaittu "tyhmentymistä" 1990-luvun puolivälin jälkeen, selviää Edward Duttonin 2013 julkaisemasta artikkelista.

Suomalaisten varusmiesten testien perusteella näyttää siltä, että suomalaisten nuorten miesten numeerinen ja sanallinen älykkyys olisi heikentynyt hieman vuosien 1988 ja 2009 välillä. Sen sijaan kuviotesteillä mitattava yleinen älykkyys olisi parantunut.

Apulaisprofessori Jokela pohtii kehitykseen syitä. Onko esimerkiksi suomalaisten lasten ja nuorten elämäntavoissa, kulttuurissa tai opetuksessa jotain sellaista, joka on vaikuttanut numeeristen ja sanallisten taitojen laskuun. Yleinen älykkyyshän ei ole laskenut, vaan hieman jopa noussut.

Dosentti Silventoinen ei laittaisi painoa väitteelle, jonka mukaan älykkyys olisi kääntymässä laskuun.

"Laskua on tapahtunut lähinnä sanatestissä – toisella tavalla mitattu verbaalinen älykkyys on voinut jopa parantua. Ainakaan tuloksista ei voi päätellä, että nuoret olisivat jotenkin tyhmistymässä", Silventoinen toteaa.

Oikeat vastaukset: 1e, 2b, 3e

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat