Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FSB pidätti kaksi Nemtsovin murhasta epäiltyä

Julkisuuteen annetut nimet viittaavat Kaukasiaan

Ulkomaat
 
Maxim Shemetov Reuters
Boris Nemtsov ammuttiin 27. helmikuuta Moskovassa.
Boris Nemtsov ammuttiin 27. helmikuuta Moskovassa. Kuva: Maxim Shemetov Reuters

Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov saapui lauantaina televisiokameroiden eteen kertomaan uutisen: oppositiojohtaja Boris Nemtsovin viikon takaisesta murhasta on pidätetty kaksi epäiltyä, Anzor Gubašev ja Zaur Dadajev.

Nemtsovia ammuttiin Moskovajoen ylittävällä sillalla Kremlin muurien juureen viikko sitten perjantai-iltana hieman puoli kahdentoista jälkeen.

Uutistoimisto Interfax kertoi lauantaina, että murhaajan käyttämä pakoauto on löydetty. Nyt pidätettyjen epäiltyjen jäljille päästiin Interfaxin nimettömän viranomaislähteen mukaan autosta löytyneiden "biotunnisteiden" avulla.

Julkisuuteen annetut pidätettyjen nimet viittaavat Kaukasiaan. Dadajev on yleinen sukunimi Tšetšeniassa ja Dagestanissa. Gubašev voisi periaatteessa olla kuka tahansa "Lahtinen" Bulgariaa myöten, mutta Anzor on erittäin kaukasialainen etunimi. Bortnikovin lyhyt ilmoitus siis viittaa "kaukasialaiseen tutkintalinjaan".

Liittovaltion syyttäjäviraston tutkintakomitea ilmoitti heti murhan jälkeen pitävänsä auki useita tutkintalinjoja.

Tutkintakomitean ensiksi mainitsema poliittinen motiivi oli mahdollinen provokaatio: Venäjän nykyjärjestelmän kiihkeät vastustajat olisivat tämän teorian mukaan murhanneet Nemtsovin tehdäkseen hänestä "pyhän uhrin", jonka kuoleman avulla koko järjestelmää pyrittäisiin horjuttamaan.

Tutkintakomitea piti kuitenkin avoinna mahdollisuuden, että asialla olisivat olleet Nemtsovin poliittiset vastustajat, ennen kaikkea äärinationalistit. Nemtsov oli äänekäs Ukrainan sodan vastustaja ja yksi harvoista, joiden mielestä Krimin niemimaa kuuluu Ukrainalle.

Toisena vaihtoehtona mainittiin "ääri-islamistinen tutkintalinja" ja kaukasialaiset murhaajat. Tämän vaihtoehdon uskottiin liittyvän Nemtsovin kannanottoihin sananvapaudesta. Oppositiopoliitikko puolusti julkisesti terrori-iskun kohteeksi joutuneen ranskalaislehden Charlie Hebdon oikeutta satiiriin.

Lopuksi tutkintakomitea mainitsi pitävänsä avoinna myös mahdollisuuden, että murha liittyisikin Nemtsovin liiketoimiin tai yksityiselämään.

Tutkinnassa on FSB:n ja syyttäjäviraston lisäksi ollut mukana myös sisäministeriön alainen rikospoliisi ja luultavasti myös aluetta valvova valtionjohdon suojelupalvelu FSO, vaikka se on rooliaan kiistänytkin.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat