Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bush III – tällainen mies on Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Jeb Bush

Entisten presidenttien poika ja pikkuveli Jeb Bush on republikaanieliitin suosikki Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi

Ulkomaat
 
Kolmas Bush yrittää presidentiksi Yhdysvalloissa
Kolmas Bush yrittää presidentiksi Yhdysvalloissa
Entisten presidenttien poika ja veli Jeb Bush yritti vedota äänestäjiin Iowassa. Toimittaja: Laura Saarikoski, kuvaus: Laura Saarikoski, Reuters, leikkaus: Janne Elkki

Sieltä hän nyt tulee, ylin paidannappi auki, arkisesti ilman kravattia. Hän näyttää sekä isältään että veljeltään mutta esiintyy hillitymmin, puhuu huolellisemmin ja vaikuttaa silmälaseineen älykkömäisemmältä – varmasti tarkoituksella.

"Sunnuntaina grillaan kirkon jälkeen iowalaisia pihvejä", sanoo Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush, 63, salilliselle maanviljelijöitä, jotka taputtavat hänelle kohteliaasti. Lisää aplodeja ja naurunhörähdyksiä Bush kerää piikittelemällä presidenttiä ja haukkumalla Washingtonin byrokraatteja.

Näillä lakeuksilla ei jumalaa pilkata, mutta Obamaa kyllä.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on vielä toista vuotta, mutta kampanjointi on jo alkanut. Lauantaina Bush ja kymmenkunta muuta republikaaniehdokasta matkusti messuhalliin Des Moinesin laitamille.

Täällä, keskellä Iowan peltoja, järjestetään ensimmäiset esivaalit vuoden kuluttua.

Toistaiseksi Bush on republikaanien ylivoimaisesti tunnetuin ja parhaiten valmistautunut ehdokas – vaikka ei ole edes virallisesti ilmoittautunut kisaan. Iowalaisilla on kuitenkin nieleskelemistä siinä, että presidentiksi nousisi yhden presidentin poika ja toisen pikkuveli.

"Onko Amerikka valmis kolmanteen Bushiin? Enpä usko", sanoo iowalainen teräs- ja maatalousyrittäjä Craig Breitbach päätään pudistellen.

Presidenttikisassa Jeb Bushin vahvuus on sukunimi: kaikki tietävät, kuka hän on. Isänsä ja veljensä avulla hänellä on valmiit verkostot tukijoita kautta maan.

Bush onkin onnistunut panemaan pystyyn tehokkaan vaaliorganisaation ja keräämään kymmenien miljoonien dollarien kassan jo nyt. Viime viikolla uutisoitiin Bushin pyytäneen tukijoilta, etteivät nämä antaisi tässä vaiheessa yli miljoonan dollarin lahjoituksia, jotta Bush ei näyttäisi porhojen ehdokkaalta.

Bushin suosion takana on republikaanipuolueen sisäinen kahtiajako maltillisemman eliitin ja radikaalin teekutsuliikkeen välillä. Puolue-eliitti haluaa republikaanien presidenttiehdokkaaksi Bushin kaltaisen luotettavan keskitien kulkijan, joka kykenisi vetoamaan vaalipäivänä myös demokraatteihin ja sitoutumattomiin.

Republikaanien kenttäväki Iowassa olisi innostuneempi radikaalimmasta oikeistolaisesta, kuten Wisconsinin kuvernööristä Scott Walkerista, Arkansasin kuvernööristä Mike Huckabeesta tai senaattori Ted Cruzista. Radikaalimman ehdokkaan olisi kuitenkin vaikeampi vedota koko kansaan.

Iowalainen Sheila Murphy ei ole vielä päättänyt suosikkiaan, mutta Bush se ei ole.

"Etsin todellista konservatiivia", Murphy sanoo.

Hänelle se tarkoittaa ehdokasta, joka haluaa laskea veroja ja rajoittaa kaikin tavoin valtion puuttumista ihmisten elämään.

"Bush ei ole ehkä tarpeeksi oikealla."

Bush tietää, että hän on monille iowalaisille liian maltillinen. Hänen vaalikampanjansa perustuu kuitenkin siihen, että vaikka hän häviäisi osan esivaaleista, hänen vahvuutensa tulisivat esiin varsinaisena vaalipäivänä.

Entisenä kuvernöörinä Jeb Bush on kotikentällään Floridassa, ja Florida on vaalien ratkaisevia osavaltioita – siellä äänestettiin kaksissa viime vaaleissa Obamaa.

Bushin vahvuus on myös puoliso. Columba Bush on alun perin meksikolainen, ja Jeb Bush itse puhuu sujuvaa espanjaa. Tämä on valtava etu latinoäänestäjien keskuudessa, jotka taas ovat Yhdysvalloissa kasvava vähemmistö ja joiden ääniin demokraatit voivat yleensä luottaa.

Bushin heikkoudet ovat hänen vahvuuksiensa kääntöpuolia. Kuten Iowassakin huomaa, monet republikaanit ovat väsyneitä Busheihin. Nimi voisi olla kolmannelle Bushille pahempikin ongelma, ellei vastassa olisi todennäköisesti toinen Clinton.

Iowalaisille punainen vaate on se, että Bush kannattaa Obaman maahanmuuttouudistusta, joka antaa miljoonille laittomille siirtolaisille oleskeluluvan. Vaikka tämä tuo Bushille latinoääniä, monille republikaaneille maahanmuuttouudistus on myrkkyä.

Kun Bush perusteli kantaansa lavalla Iowassa lauantaina, kukaan ei taputtanut.

Bushin maltillisuuden merkkinä pidetään myös sitä, että hän tukee Yhdysvaltain koulujen yhteisiä oppimistavoitteita. Monille oikeistolaisemmille republikaaneille yhteiset standardit ovat liberaalien juonia.

"Emme me tarvitse liberaalia republikaania, me tarvitsemme todellisen konservatiivin. Bush on liian heikko laittomien siirtolaisten suhteen, hän ei puolusta tarpeeksi vahvasti aseenkanto-oikeutta, ja hän ajaa liian korkeita veroja", sanoi kaupassa työskentelevä iowalainen Brian Kraber.

"Antaa hänen yrittää, ei hän pääse pitkälle. Me emme tarvitse kuninkaita tässä maassa."

Laura Saarikoski HS
Des Moines, Iowa

Scott Olson / AFP
Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush esittäytyi iowalaisille lauantaina.
Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush esittäytyi iowalaisille lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat