Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Juustomaan Thatcher" haastaa Bushin oikealta

Ulkomaat
 
Des Moines Iowa
Alex Wong AFP
Wisconsinin kuvernööri Scott Walker on republikaanien oikean laidan suosikki presidenttiehdokkaaksi.
Wisconsinin kuvernööri Scott Walker on republikaanien oikean laidan suosikki presidenttiehdokkaaksi. Kuva: Alex Wong AFP

Wisconsinin kuvernööristä Scott Walkerista on tullut republikaanien oikean laidan suosikki ja toistaiseksi pahin haastaja Jeb Bushille. Walker vetoaa konservatiiveihin ja uskovaisiin maltillisena pidettyä Bushia paremmin.

Torstaina julkaistussa Quinnipiacin yliopiston mielipidemittauksessa Walkeria kannatti puolueen presidenttiehdokkaaksi 18 prosenttia republikaaneista, Bushia 16 prosenttia.

"Walker vaikuttaa rennolta, tavalliselta jätkältä. Hän on vähän niin kuin setä, jota näkee aina kiitospäivän aterialla", sanoi 23-vuotias iowalainen Bryan Kraber lauantaina.

Walker syntyi vuonna 1967 papin ja kirjanpitäjän pojaksi, harrasti nuorena partiota ja istuu nyt toista kauttaan juustostaan tunnetun Wisconsinin kuvernöörinä. Toisin kuin muut presidenttiehdokkaat, hän ei ole valmistunut yliopistosta vaan lähti kesken opintojen töihin IBM:lle.

Walkeria voi luonnehtia eräänlaiseksi juustomaan Thatcheriksi: neljä vuotta sitten hän haastoi ammattiliitot rajoittamalla julkisen alan työntekijöiden neuvotteluoikeuksia – ja voitti. Maanantaina Walker allekirjoittaa uuden lain, joka hankaloittaa entisestään liittojen rekrytointia.

Wisconsinin talous on piristynyt Walkerin kaudella.

Suurelle yleisölle Walker on arvoitus. Vieraillessaan Lontoossa helmikuussa hän kieltäytyi kertomasta, mitä mieltä on evoluutiosta. Vaikeneminen tulkittiin yritykseksi miellyttää uskovaisia.

Ulkopolitiikassa Walker on kokematon. Hän on sanonut elinaikansa "merkittävimmän ulkopoliittisen päätöksen" olleen, kun presidentti Ronald Reagan erotti 11 000 lakkoilevaa lennonjohtajaa vuonna 1981.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat