Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän naistenpäivästä tuli kevään karnevaali

Venäjällä naistenpäivään ei liity yhteiskunnallista analyysiä vaan yleistä juhlahumua. Maanantaikin on vapaapäivä.

Ulkomaat
 
Moskovassa naistenpäivää juhlittiin riehakkaasti limusiinissa
Moskovassa naistenpäivää juhlittiin riehakkaasti limusiinissa
HS:n Venäjän kirjeenvaihtaja Pekka Hakala seurasi moskovalaisen naisseurueen yhdistettyä naisten- ja syntymäpäivän juhlintaan. Naistenpäivä on Venäjällä yleinen vapaapäivä, joka innostaa ihmisiä juhlintaan.

Tolkuttoman pitkä, valkoinen limusiini purjehti lauantai-iltana pitkin Moskovan katuja kyydissään kahdeksan naista. Meneillään olivat Tatjana Tšernogorovan 30-vuotisjuhlat, joita vietettiin kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi tyttöporukassa.

"Jäähyväiset nuoruudelle yhdessä ystävien kanssa!" Tšernogorova hihkaisi syrjäkadun pornokaupassa, johon ystävien järjestämä ohjelma vei limusiinin ja juhlaväen ostoksille iltayhdeksältä, miesstripparin esityksen jälkeen.

Oikeasti Tšernogorovan syntymäpäivä oli jo keskiviikkona, mutta se siirrettiin naistenpäivän aatoksi naisporukan päätöksellä. Illanvieton teemat muistuttivat suomalaisia polttareita.

"Naistenpäivä on tärkeä, mutta minulla kun on syntymäpäivä niin lähellä sitä, niin olen aina saanut lahjat jo etukäteen", Tšernogorova kertoi. "Eikä tässä mitään poliittista enää ole, naisten juhla ja tietysti kevään juhla, yleensä maaliskuun 8. päivänä on aurinkoinen kevätsää."

Denis Sinjakov
Moskovalainen Tatjana Tšernogorova (vas.) juhli ystäviensä kanssa naistenpäivää ja syntymäpäiväänsä.
Moskovalainen Tatjana Tšernogorova (vas.) juhli ystäviensä kanssa naistenpäivää ja syntymäpäiväänsä.

Kansainväliselle naistenpäivälle on käynyt Venäjällä vähän samoin kuin suomalaiselle vapulle Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Poliittiset merkitykset ovat karisseet historiaan, ja jäljellä on keväinen karnevaali. Ja feministinen yhteiskunta-analyysi juhlan perimmältään sovinistisesta luonteesta loistaa poissaolollaan, Venäjällä kun ollaan.

"Feministejä me emme ole, me rakastamme miehiä ja meidän mielestämme naisten on oltava naisia ja miesten miehiä", Tšernogorova julisti limusiinin takapenkillä.

Fakta

Lakosta karnevaaliin

 Naistenpäivä vakiintui maaliskuun 8. päivälle vuonna 1917 Pietarin tekstiiliteollisuuden lakon vuoksi. Tsaari Nikolai II luopui kruunusta viikon kuluttua.

 Sosialistisen liikkeen ideoima ja levittämä kansainvälinen naistenpäivä on juhla- tai vapaapäivä useissa maissa.

 Päivä on menettänyt poliittista merkitystään Venäjällä Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Nykyisin se on lähinnä suomalaisen vapun tapainen kevätkarnevaali.

Naistenpäivä on Venäjällä edelleen yleinen vapaapäivä, ja tänä vuonna venäläisiä onnisti: päivä kun osuu sunnuntaille, on maanantai automaattisesti vapaa. Moskovassa on siis meneillään neljän päivän bileet.

Markettien käytävät on lastattu jo hyvissä ajoin suklaalla ja samppanjalla, ja pääkaupungin kukkatoreille oli jo perjantaina tolkuttomat jonot. Työpaikoilla naiset kukitettiin hyvissä ajoin ennen vapaiden alkamista.

Keski-ikäinen moskovalaismies muisteli neuvostoaikaista temppua, jolla kukkatorin jono ohitettiin: ostettiin hieman ylimääräistä suklaata ja nakattiin pari konvehtirasiaa jonon viereen. Väen syöksyessä ilmaisen herkun perään suklaanheittäjät kävelivät kukkaostoksille ohi tungoksen.

Kiovasta kantautuneet uutiset kertovat, että Ukraina on jättämässä jäähyväisiä vanhoille perinteille tässäkin juhlapäivässä: Kiovan virastot ovat maanantaina auki normaalisti.

Karnevaali tosin tulisi tarpeeseen Ukrainassakin. Venäjällä siitä nautitaan kriiseistä piittaamatta.

"Minä pysyn Venäjällä ja Moskovassa", paljasjalkainen moskovalainen Tšernogorova julisti tulevaisuuden suunnitelmistaan. "Rakastan isänmaatani ja kotikaupunkiani, aivan riippumatta talouden tilasta tai poliittisista kriiseistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat