Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kadonneen malesialaiskoneen uhrien omaisten piina jatkuu

Tasan vuosi sitten kadonneen malesialaisen lentokoneen kohtalo on edelleen pimennossa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Jiang Huin äiti oli kadonneella lennolla. Jiang ei välttämättä usko, että lentokone olisi pudonnut mereen.
Jiang Huin äiti oli kadonneella lennolla. Jiang ei välttämättä usko, että lentokone olisi pudonnut mereen. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Pekingiläisessä kahvilassa Jiang Hui, 41, tuijottaa pöytää vakavana muistellessaan vuoden takaisia tapahtumia. Hän sai tuolloin kuulla lento numero MH-370:n katoamisesta veljeltään, joka oli kuullut siitä uutisista.

"Koko vuoden on tuntunut tuskalliselta ja surulliselta. Juuri nyt olen vihainen ja voimaton", Jiang sanoo.

Tästä on kyse

 Malaysia Airlinesin lento numero MH-370 katosi matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin 8. maaliskuuta 2014.

 Koneessa oli 227 matkustajaa ja 12 henkilökunnan jäsentä. Matkustajista noin kaksi kolmasosaa oli kiinalaisia.

 Käytettävissä olevien tietojen perusteella kone kääntyi reitiltään ja lensi Intian valtameren yllä kohti etelää, kunnes päätyi mereen polttoaineen loputtua. Reittimuutoksen syystä on vain oletuksia.

Hänen äitinsä Jiang Cuiyun oli Malaysia Airlinesin matkustajakoneessa, jonka katoamisesta tulee tänään sunnuntaina kuluneeksi tasan vuosi. Äiti oli palaamassa lomamatkalta Malesiasta osana kiinalaista turistiryhmää.

Tammikuussa Malesian hallitus ilmoitti, että kone on mitä ilmeisimmin pudonnut mereen eikä onnettomuudesta voinut kukaan selvitä hengissä. Jiang ei kuitenkaan usko, että se olisi välttämättä totta.

"Kone on voinut laskeutua jonnekin. Ehkä jollekin saarelle, kuten Diego Garciaan. Siellä on Yhdysvaltojen sotilastukikohta, mutta kukaan ei tiedä, mitä tukikohdassa on."

Moni muukin omainen uskoo yhä, ettei koneesta ole välttämättä kerrottu kaikkea. Läheisen menetystä on vaikea hyväksyä, joten monella pysyy toivo yllä niin kauan kuin se on mahdollista.

"Olen valmis hyväksymään minkä tahansa selityksen ja lopputuloksen, kunhan siitä on uskottavat todisteet", Jiang sanoo.

Ongelma on kuitenkin se, että todisteita koneen kohtalosta ei mainittavasti ole. Kun varmaa tietoa on niukasti, jää paljon tilaa teorioille.

Myöskään käytettävissä olevista tiedoista kertominen ei ole sujunut aivan täydellisesti. Heti katoamisen jälkeen Malesian hallitusta arvosteltiin ristiriitaisesta tiedottamisesta.

Jiang moittii Malesian viranomaisten viestintää kovin sanoin.

Hänen mukaansa kiinalaiset omaiset eivät ole pyynnöistä huolimatta saaneet esimerkiksi kiinankielisiä käännöksiä julkaistuista raporteista, eikä heidän ole annettu katsoa turvakameravideoita koneen turvatarkastuksesta ja lähtöportilta.

Malesian viranomaiset ovat perustelleet tietojen salaamista sillä, että ne ovat osa rikostutkinta-aineistoa. Kesken olevien rikostutkintojen aineiston salaaminen on yleinen käytäntö. Niin toimitaan myös Suomessa.

Muiden muassa Malesian ja Australian hallitukset pitävät kuitenkin luotettavina laskelmia, joiden mukaan kone on Intian valtameren eteläosassa meren pohjassa. Laskelmat perustuvat lentokoneen laitteiden ja brittiläisen Inmarsat-yhtiön tietoliikennesatelliitin väliseen yhteydenpitoon.

Konetta etsitään parhaillaan neljän laivan voimin. Ne haravoivat kaikuluotaimillaan valtameren pohjaa noin 1 600 kilometrin päässä Australian rannikosta. Etsintäalue on kuitenkin niin valtava ja meri niin syvä, että kone saattaa jäädä löytymättä, vaikka sitä etsittäisiin vuosia.

Etsintäoperaatiota johtaa Australia, ja sitä rahoittavat Australia ja Malesia. Viime torstaina Australian pääministeri Tony Abbott antoi ymmärtää, ettei etsintöjä voida jatkaa loputtomiin.

Jiangin mielestä etsintöjä pitää kuitenkin jatkaa. Hänen mielestään Malesian tulisi maksaa etsinnät, jos Australia katsoo, että taakka on sille liian suuri.

Jiang ja suuri joukko muita koneessa olleiden omaisia ovat pitäneet yhteyttä koneen katoamisesta asti. Tänään, katoamisen vuosipäivänä Jiang osallistuu Pekingissä kiinalaisten omaisten kokoontumiseen.

"Me omaiset olemme ainoita ihmisiä, jotka pystymme tukemaan toisiamme", hän sanoo.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat