Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Brownin kuolema paljasti mädän järjestelmän

Ulkomaat
 
Michael b. Thomas getty images
Ihmiset osoittivat mieltään Fergusonissa viime keskiviikkona. Yhdysvaltain oikeusministeriö päätti tuolloin olla nostamatta siviilioikeudellisia syytteitä Michael Brownin ampunutta poliisia vastaan.
Ihmiset osoittivat mieltään Fergusonissa viime keskiviikkona. Yhdysvaltain oikeusministeriö päätti tuolloin olla nostamatta siviilioikeudellisia syytteitä Michael Brownin ampunutta poliisia vastaan. Kuva: Michael b. Thomas getty images

Miksi ihmeessä juuri Michael Brownin kuolemasta tuli niin iso juttu?

Näin mietin viime syksynä, kun seurasin mielenosoituksia Fergusonissa Missourissa. Valkoinen poliisi Darren Wilson oli ampunut aseettoman mustan Brownin. Wilsonia ei asetettu syytteeseen, koska hänen todettiin toimineen itsepuolustukseksi.

Tällä viikolla kysymykseen saatiin vastaus. Yhdysvaltain oikeusministeriö julkaisi raportin, jossa käytiin läpi poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaa Fergusonissa. Raportin antama kuva on karu ja selittää, miksi niin moni musta asettui vaistomaisesti Brownin puolelle tietämättä, mitä tämän ja Wilsonin välillä oikeasti tapahtui.

Raportin mukaan poliisin ennakkoluulot mustia kohtaan ovat syviä ja läpäisevät lähes koko Fergusonin poliisi- ja oikeuslaitoksen. Fergusonin asukkaista 67 prosenttia on mustia. Poliisilaitoksen 53 poliisista 50 oli viime vuonna valkoisia.

Vuosina 2012–2014 poliisin pysäyttämistä autoilijoista 85 prosenttia oli mustia, sakottamista 90 prosenttia oli mustia ja pidättämistä 93 prosenttia oli mustia. Siitä huolimatta, että valkoisilta löytyi selvästi useammin huumeita ja muuta laitonta omaisuutta kuin mustilta.

Raportti kuvailee, kuinka Fergusonin poliiseilla oli tapana pysäyttää mustia autoilijoita, vaikka nämä eivät olleet syyllistyneet mihinkään, ja tutkia nämä. Jos pysäytetty protestoi, hän sai sakot.

Järjestelmän takana on raha. Neljännes kaupungin budjetista tulee sakoista ja muista oikeuden maksuista, mitä Yhdysvaltain oikeusministeri Eric Holder kutsui "poliisitoimilla rahastamiseksi". Rahastamisen mahdollistaa se, että oikeuslaitos ei ole riippumaton, vaan oikeuden työntekijät ovat vastuussa poliisipäällikölle.

The New York Times -lehden mukaan Fergusonin kaupungin budjetti perustui siihen, että sakkotulot kasvaisivat selvästi. Vuonna 2010 sakkojen ja muiden oikeusmaksujen osuus Fergusonin budjetista oli 12 prosenttia, neljä vuotta myöhemmin jo 23 prosenttia.

Poliisien työvuoroja järjesteltiin niin, että uudet sakotuskiintiöt täyttyisivät. Kaupungin työntekijöiden sisäisistä sähköposteista käy ilmi, että työntekijät onnittelivat toisiaan sakkotulojen kasvaessa.

Työntekijöiden sähköpostit olivat myös avoimen rasistisia: yhdessä presidentti Obamaa kutsuttiin simpanssiksi, ja toisessa kuva afrikkalaisnaisista tanssimassa yläosattomissa oli nimetty " Michelle Obaman luokkakokoukseksi".

Mustien epäluulo ja pelko poliisia kohtaan Fergusonissa on hyvin perusteltua, raportti huomauttaa. Vastakkainasettelua kärjistää se, että valtaosa poliiseista ei itse asu Fergusonissa vaan St. Louisin vauraammilla, valkoisilla alueilla. Kun kävin itse kaupungin valkoisella puolella, asukkaat olivat yhtä vakuuttuneita Brownin syyllisyydestä kuin mustat syyttömyydestä.

"Tällaisessa epäluulon ja vastakkainasettelun myrkyttämässä ilmapiirissä, jossa katkeruus on kasautunut vuosia laittomien ja virheellisten toimien seurauksena, ei ole vaikea ymmärtää, miksi yksittäinen tapaus sytytti Fergusonin kuin ruutitynnyrin", oikeusministeri Holder sanoi The Washington Post -lehden mukaan. Hän olisi voinut puhua yhtä hyvin monesta muusta paikasta Yhdysvaltain etelävaltioissa.

Nyt tiedämme, miksi Michael Brownin kuolemasta tuli niin iso juttu – ja miksi niin monen mustan on edelleen vaikea hyväksyä sitä, että Brownin kohdalla oikeus olisi toteutunut.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat