Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vessanpönttökohu paljastaa Kiinan ja Japanin traumaattiset naapurisuhteet

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiinassa kaikki tietävät, että toisen maailmansodan aikana Japani miehitti Kiinaa väkivaltaisesti ja että maalla on Japanin kanssa erimielisyyksiä muutamien saarten omistuksesta Itä-Kiinan merellä. Kiinan johto on pyrkinyt pitämään kansan Japani-kaunaa yllä, eikä Japanikaan ole osoittanut haluja perääntyä kiistoissa.

Niinpä kiinalaisten Japani-suhde on tunnepitoinen. Näennäisesti vähäpätöisistäkin asioista onnistutaan löytämään ongelmia, jos asioilla on yhteys Japaniin.

Tämä näkyy esimerkiksi siinä laajassa julkisessa keskustelussa, jota Kiinassa on parin viime viikon aikana käyty japanilaisista vessanpöntön kansista.

Vilkas keskustelu virisi, kun ilmeni, että monet kiinalaiset kävivät toissa viikolla päättyneillä kiinalaisen uudenvuoden vapaillaan Japanissa ostamassa tuunaustarvikkeita vessoihinsa. Kiinan keskiluokka on innostunut huipputeknisistä pöntönkansista, jotka ovat yleisiä Japanissa. Ne lämmittävät, huuhtelevat ja kuivaavat takamuksen sekä maksavat satoja euroja.

Japanilaisviestimien mukaan lähes puoli miljoonaa kiinalaista kävi uudenvuodenlomallaan Japanissa ja kulutti siellä satojen miljoonien eurojen arvosta rahaa. Tärkeänä syynä ostosmatkojen suosioon on se, että Japanissa on nyt halpaa, koska jenin arvo on alhaalla.

Kiinalaisten uudenvuodenshoppailijoiden kolmanneksi eniten ostama tuote lääkkeiden ja kosmetiikan jälkeen oli vessanpöntön kansi, kertoo japanilainen Asahi-lehti viitaten japanilaisyhtiön tekemään tutkimukseen.

Kiinalaisissa nettikeskusteluissa ostovimmaa on äimistelty. Osa on tuominnut sen epäisänmaalliseksi.

Asiaan ovat ottaneet kantaa myös Kiinan valtiolliset viestimet. Isänmaalliseen paatokseen taipuvainen Global Times -lehti totesi pääkirjoituksessaan, että kansiostokset tekevät pilkkaa japanilaistuotteiden boikotista, jota osa kiinalaisista on jatkanut pari vuotta.

Pöntönkansista virinneen keskustelun laajuus kuvastaa kiinalaisten traumaattista suhdetta naapuriinsa. Ikivanhan kulttuurikansan ei ole helppoa hyväksyä sitä, että Japanissa, jossa kirjoitustaitokin perustuu kiinalaisilta opittuun, tehdään kiinnostavampia tuotteita kuin Kiinassa.

Myönteistä pöntönkansitrendissä on kuitenkin se, mitä se kertoo varakkaan ja matkailevan kiinalaisen keskiluokan asenteesta. Heitä kiinnostaa enemmän oma takamus kuin maiden johtajien ylläpitämä ikuinen vastakkainasettelu.

Mikko Paakkanen mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat