Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU haluaa irti venäläisestä energiasta – sähkölinja Pyreneiden halki vihittiin käyttöön

EU:ssa on edelleen lukuisia energiasaarekkeita, joista sähkölinjat eivät kulje rajojen yli

Ulkomaat
 

65 kilometriä irti Venäjästä.

Tällainen harppaus otettiin toissa viikolla Pyreneiden niemimaalla, kun Espanja ja Ranska vihkivät käyttöön vuosikymmeniä odotetun, Pyreneiden vuoriston halki kulkevan sähkölinjan.

Kapasiteetiltaan 1 400 megawatin yhteyslinja on maailman pisin korkeajännitteinen, maan alla kulkeva sähkökaapeli, ja se kaksinkertaistaa maiden välisen siirtokapasiteetin. Sähkölinja kuljettaa Espanjan ylimääräistä tuuli- ja vesivoimaa ranskalaisille kuluttajille alkuillasta, jolloin kodinkoneet hurahtavat käyntiin ja kulutus on korkeimmillaan.

Ennen kaikkea sähkölinja on ensimmäinen askel Euroopan unionin pyrkimyksissä päästä irti Venäjän energiasta.

"Moottoritiet eivät pääty kansallisille rajoille, eikä pitäisi myöskään putkien ja kaapeleiden", sanoi EU:n energiakomissaari Miguel Arias Cañete Madridissa viime viikon keskiviikkona. Espanjan, Portugalin ja Ranskan pääministerit sopivat samana päivänä, että siirtoyhteyksien rakentamista maiden välille jatketaan.

"Vain täysin yhdistetyt markkinat parantavat Euroopan toimitusvarmuutta, tekevät lopun riippuvuudelle yhdestä toimittajasta ja antavat kuluttajille lisää valinnanvaraa."

Pyreneiden niemimaa on yksi pahimmista energian pullonkauloista, joista linjat eivät kulje muualle Eurooppaan. Tällaisia energiasaaria ovat myös esimerkiksi Baltian maat, Italia ja Puola.

Käytännössä eristäytyneisyys merkitsee turvattomuutta. Se tarkoittaa, että maiden mahdollisesti tuottama ylijäämäenergia menee hukkaan, ja sitä, etteivät ne saa energiapulan yllättäessä sähköä eurooppalaisilta kumppaneiltaan. Kuluttajille se näkyy kalliimpina sähkölaskuina.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on asettanut tavoitteeksi Euroopan yhteisten sähkö- ja kaasumarkkinoiden rakentamisen. Haaveena on, että joskus tulevaisuudessa suomalainen kuluttaja voisi vertailla hintoja netissä ja päättää tilata sähkönsä esimerkiksi Hollannista.

Tavoitteena on myös rakentaa lisää nesteytetyn maakaasun terminaaleja Eurooppaan ja lisätä vähähiilisen energian tuotantoa. Energiaprojekteihin on luvassa EU-rahaa.

Lisäksi EU-komissio haluaa saada tietoja jäsenmaiden neuvottelemista energiasopimuksista kolmansien maiden – erityisesti siis Venäjän – kanssa. Nykyään, kun tietoja ei jaeta, Venäjä voi sanella eurooppalaisille sopimuksia hyvin erilaisin ehdoin.

Euroopan energiamarkkinoiden kurja tila ja riippuvuus Venäjältä tuotavasta energiasta on tullut kipeän selväksi viimeksi kuluneen, Ukrainan sodan varjostaman vuoden aikana.

EU on ollut hankalassa tilanteessa, kun Venäjä on jälleen uhkaillut sulkea kaasuhanat Ukrainaan. Noin 30 prosenttia EU-maiden käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä, ja puolet siitä virtaa Ukrainan kautta.

EU on ylipäätään vahvasti riippuvainen tuontienergiasta. Se on maailman suurin energiantuoja, jonka kuluttamasta energiasta yli puolet tulee unionin ulkopuolelta.

Komission laskelmien mukaan energiantuonti maksaa vuodessa 400 miljardia euroa, päivässä yli miljardin. Yli kymmenen prosenttia eurooppalaisista ei kykene maksamaan energialaskujaan.

Tällä on ollut seurauksia muun muassa Bulgariassa, jossa kalliit sähkölaskut ajoivat ihmiset kaduille osoittamaan mieltään alkuvuonna 2013 ja johtivat lopulta Boiko Borisovin ensimmäisen hallituksen eroon.

Euroopan ongelmat ovat moninaiset puutteellisten siirtoyhteyksien ja Venäjä-riippuvuuden lisäksi.

Energiainfrastruktuuri on vanhanaikaista ja uhkaa rapistua. Öljyvarat hupenevat. Hiilen käytöstä pitäisi päästä eroon ilmastonmuutoksen takia, mutta erityisesti Puola kamppailee vastaan. Liuskekaasu- ja liuskeöljyvarantoja ei pystytä vielä hyödyntämään – eikä niistä ole saatu aikaan EU-tason sääntelyä.

Ongelmia kuorruttavat jäsenmaiden erilaiset mielipiteet energianlähteistä, kuten ydinvoimasta. Myös halu suojella kansallisia energiantuottajia vahingoittaa yhteistyötä. Espanjan mukaan Ranska vitkutteli sähkölinjojen rakentamisessa, koska se haluaa suojella omia ydinenergialaitoksiaan.

Junckerin komission haaveilema niin kutsuttu Euroopan energiaunioni onkin pitkän aikavälin projekti, jolla on vielä monta estettä ylitettävänä.

"Se on suurin energiaprojekti sitten hiili- ja teräsyhteisön", sanoi energiasta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič toissa viikolla.

Vuonna 1951 perustettu Euroopan hiili- ja teräsyhteisö oli kuuden maan yhteenliittymä, joka toimi alkusysäyksenä EU:n synnylle.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat