Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedätkö, kuka ompeli pikkuhoususi?

Yrittäjä palkkaa pakolaisnaisia tekemään eettisiä pitsipöksyjä

Ulkomaat
 
Conor O'leary
Becky John perusti eettisen pikkuhousubisneksen 2008. Pakolaisnaiset saavat ompelemalla omaa rahaa ja itseluottamusta.
Becky John perusti eettisen pikkuhousubisneksen 2008. Pakolaisnaiset saavat ompelemalla omaa rahaa ja itseluottamusta. Kuva: Conor O'leary

Kukapa ei haluaisi olla eettinen kuluttaja tai jopa yrittäjä.

Monilla eettisillä ja ekologisilla tuotteilla on vain ikävä taipumus olla rumia ja kömpelöitä. Tämä häiritsi vaatebisnestä harkinnutta walesilaista Becky Johnia.

Artikkeliin liittyvät

"Rakastan alusvaatteita ja vaaleanpunaista pitsiä. Halusin auttaa ja luoda työpaikkoja pitsipöksyjen pohjalta", John kertoo.

Aikansa mietittyään John polkaisi pystyyn osuuskuntamuodossa toimivan alusvaatebisneksen.

Yrityksen nimi on Who Made Your Pants? eli Kuka ompeli pöksysi. Liikeideana on tarjota kauniita alushousuja, jotka on ommeltu Britanniassa eettisiä periaatteita noudattaen.

Southamptonissa toimivan pikkuhousupajan ompelijat ovat Britanniaan saapuneita pakolaisnaisia, joiden on muuten vaikea löytää töitä ja ansaita omaa rahaa. Naiset tulevat vaikeista olosuhteista Sudanista, Somaliasta, Afganistanista ja Bangladeshista.

Parhaillaan Johnin yrityksessä työskentelee seitsemän naista, jotka surauttavat ompelukoneilla sadat pikkuhousut päivässä.

"Meillä on jonotuslistalla 75 naista, jotka haluavat tulla töihin, kunhan paikkoja vain vapautuu", John kertoo Lontoossa naisten asemaa pohtineessa Women of the World -tapahtumassa, jonne hän on pystyttänyt myyntikojunsa.

Eettiset pikkuhousut näyttävät ihan samoilta kuin tavallisistakin alusvaateputiikeista ostetut pöksyt. Värit hehkuvat kaikissa sateenkaaren sävyissä, ja hintahaitari on 20–30 euroa. Johnin suosikkipöksyissä on vihreää ja punaista kuten Walesin lipussa.

"Alushousumme ovat myös mukavat jalassa. Ne on tarkoitettu naisten itsensä iloksi. Yksikin asiakas juoksi äskettäin pitsipöksyissämme maratonin."

Materiaalit John ostaa neljännesvuosittain isojen tuottajien ylijäämävarastoista. Tämäkin on eettinen valinta, sillä muuten ylijäämäpitsit menisivät roskiin.

Tärkeintä on kuitenkin rohkaista pakolaisnaisia itsenäisen elämän alkuun. Ompelupajaan ei päästetä miehiä, jotta naiset tuntisivat olonsa turvalliseksi.

Jokainen saa kunnon työsopimuksen, ja palkka on kiinteä. Kappalekohtainen palkka voisi heikentää laatua. Palkka alkaa minimipalkasta, ja korotukset näkyvät kaikkien pussissa.

Tärkeää on myös yhteinen lounashetki, jonka aikana keskustellaan kaikesta maan ja taivaan välillä ja harjoitellaan englantia. Kyse ei ole vain työstä, vaan tarkoitus on opetella tiimihenkeä.

John on feministi, joka haluaa elää kuten opettaa. Tuleeko myös ompelijanaisista feministejä Johnin ompelimossa?

Harva ainakaan myöntää. Feminismi on monelle pakolaisnaiselle vaikea ja vieras käsite. Se ei estä heitä toivomasta lisää tasa-arvoa ja vapautta.

"Joskus saatan huomauttaa jollekulle, että hei, sinähän puhuit juuri kuin feministi."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat