Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusiutuvan sähkön siirtolinja joutui Saksassa vastatuuleen

Wolfhagenin pikkukaupunki elää sähkön suhteen omavaraista elämää

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Wolfhagenin pikkukaupungin taustalla näkyy 16 hehtaarin kokoinen aurinkovoimala. Kaupunkilaiset kutsuvat sitä "järvimaisemaksi".
Wolfhagenin pikkukaupungin taustalla näkyy 16 hehtaarin kokoinen aurinkovoimala. Kaupunkilaiset kutsuvat sitä "järvimaisemaksi". Kuva: Kaveh Rostamkhani

Joskus ei ole helppoa olla pienen saksalaiskaupungin energia- ja kaupunkisuunnittelupäällikkö.

Michael Joost on työskennellyt Wolfhagenin kaupungin energiakysymysten parissa 32 vuotta. Viime aikoina hän on joka päivä pohtinut, kuinka Saksan poliittinen päätös irtautua ydinvoimasta ja siirtyä uusiutuviin energiamuotoihin vaikuttaa hänen kaupunkinsa asukkaisiin.

Wolfhagen on noin 13 000 asukkaan pikkukaupunki Hessenin osavaltiossa, melko lailla Saksan maantieteellisen keskipisteen tuntumassa.

Sen vierestä suunnitellaan kulkevaksi Saksan pohjoiset tuulienergiapuistot ja eteläisen Baijerin teollisuuslaitokset yhdistävää tasavirtasähkölinja, Südlink. Saksan hallituksen on määrä päättää 800 kilometriä pitkästä voimalinjasta kesäkuun loppuun mennessä.

Reitin suunnittelu on vielä kesken, mutta vastustus sitä kohtaan kiihtyy koko ajan. Kansalaisryhmät kokoavat voimiaan. Saksan hallitus ja verkonrakentajayhtiö Tennet perustelevat linjan olevan ehdottomasti tarpeellinen etelän energiahuollon kannalta, ja tavoitteena on saada se vuoteen 2022 mennessä valmiiksi.

Energiapäällikkö Joost puistelee päätään.

"Saksa on tähdännyt pois keskitetystä energiantuotannosta kuten ydinvoimaloista. Mekin saimme juuri avattua pitkän taistelun jälkeen Wolfhagenin kaupungin tuulipuiston. Nyt sitten kuitenkin pitää saada yhdessä paikassa tuotettu tuulienergia siirrettyä toiseen paikkaan – jälleen keskitetysti", hän sanoo.

Wolfhagen on uusien tehokkaiden tuulimyllyjensä ja aurinkokennopuistonsa takia jo sähkön suhteen omavarainen.

Voimalinjan vastustajat pelkäävät jopa 70 metriä korkeiden mastojen pilaavan koskemattoman maiseman, ja lisäksi he ovat huolissaan mastojen sähkö- ja magneettikenttien aiheuttamista terveysriskeistä.

"Olen sitä mieltä, että Südlink-linja voidaan rakentaa, jos sen todistetaan olevan tarpeellinen ja ajanmukainen vuonna 2022. Siinä tapauksessa mieluummin näkisin kaapelit maan alla kuin valtavissa mastoissa", Joost sanoo.

Vain viikkoa aiemmin Berliinin hallintokortteleissa pelästyttiin toden teolla. Baijerin omapäinen pääministeri, Angela Merkelin hallituskumppani Horst Seehofer ilmoitti yllättäen, että Baijeri ei haluakaan koko Südlinkiä. Osavaltio aikoo varmistaa autotehtaidensa tarvitseman sähköenergian omilla kaasuvoimalaitoksilla.

Nyt myös Baijerin naapuriosavaltion Hessenin pormestarit keräävät voimiaan hanketta vastaan.

"Meitä ei oteta Berliinissä vakavasti. Olemme samaan aikaan energiakäänteen esimerkkikaupunki, mutta kritiikkiämme voimalinjasta ei oteta vakavasti", Wolfhagenin pormestari Reinhard Schaake sanoo.

Linjaa vastustavan kansalaisryhmän ydinhahmo Veronika Papenhagen-Stannick asuu Wolfhagenin kupeessa Bad Emstalin kylässä.

"Poliitikot eikä Tennet-yhtiö ole pystyneet perustelemaan, että tällainen superlinja ehdottomasti tarvitaan", Papenhagen-Stannick sanoo.

Kotitalosta puolen kilometrin päässä kulkee nyt noin 25 metrin korkeuteen ulottuva voimalinja. Uusi linja olisi noin 65 metriä korkea.

"Suurin ongelma on, että poliitikot ja rakentajayhtiö eivät käy vaihtoehtoja läpi. Tässähän koetetaan tehdä eurooppalaista uutta sähkönsiirtoverkkoa, jonka me saksalaiset veronmaksajat maksamme", hän sanoo.

Saksan sähköverkoista vastaava virasto Bundesenetzagentur suunnittelee yhteensä 63:a sähkölinjojen rakennusprojektia, joista muutamat ovat Südlinkin kaltaisia sähkönsiirron "moottoriteitä" ja osa pienempiä väyliä. Kymmenen seuraavan vuoden aikana on määrä rakentaa 2 800 kilometriä uutta voimalinjaa. Sen arvioidaan maksavan 22 miljardia euroa, jos linjoja ei upoteta maahan. Maahan kaivaminen olisi vielä kalliimpaa.

Tiina Rajamäki HS
Wolfhagen

Energiapäällikkö Michael Joost
Energiapäällikkö Michael Joost
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat