Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko USA:sta tulossa hippitaivas?

Pilven poltto leviää ja homoliitot yleistyvät, mutta muutosten seuraukset eivät aina ole liberaalienkaan mieleen

Ulkomaat
 
Robert Macpherson AFP / AFP
Kannabiskampanjaa johtanut Andy Eidinger puhui medialle kannabispala kädessään 26. helmikuuta, jolloin huumeen hallussapito laillistettiin Washington DC:ssä.
Kannabiskampanjaa johtanut Andy Eidinger puhui medialle kannabispala kädessään 26. helmikuuta, jolloin huumeen hallussapito laillistettiin Washington DC:ssä. Kuva: Robert Macpherson AFP / AFP

Toissa viikolla liberaaleilla amerikkalaisilla oli taas syytä juhlaan. Marihuana laillistettiin maan pääkaupungissa Washington DC:ssä ja Alaskan osavaltiossa. Pilven poltto leviää vauhdilla, sillä Coloradon ja Washingtonin osavaltiot laillistivat marihuanan viihdekäytön jo vuosi sitten ja Oregonissakin asiasta on jo päätetty.

Isoa jytkyä marihuanan kannattajat odottavat vuonna 2016. Silloin laillistaminen tulee kansanäänestykseen luultavasti ainakin Kaliforniassa, Arizonassa, Massachusettsissa, Mainessa ja Nevadassa.

Muutosvauhti on hurja, sillä Yhdysvaltain liittovaltio listaa marihuanan yhä huumausaineeksi yhdessä kokaiinin, LSD:n ja heroiinin kanssa. Liittovaltion lain mukaan pienenkin määrän hallussapidosta voi saada jopa vuoden ehdottoman vankilatuomion.

Myös samaa sukupuolta olevien avioliitto on levinnyt Yhdysvalloissa viime vuosina kuin pensaspalo.

Ensimmäinen homoliitto solmittiin 17. toukokuuta 2004 Cambridgessä, Massachusettsissa. Historiaan nimensä kirjoittivat silloin Tanya McCloskey ja Marcia Kadish.

Tällä hetkellä homoliitot ovat laillisia 37 osavaltiossa, Washington DC:ssä sekä 22:lla intiaanien itsehallintoalueella.

Jo 70 prosenttia amerikkalaisista asuu alueella, jossa samaa sukupuolta olevat voivat mennä keskenään naimisiin. Viime syksynä Yhdysvalloissa laskettiin solmitun yli 250 000 avioliittoa kahden miehen tai kahden naisen välillä. Korkein oikeus vältteli aihetta pitkään, mutta päätti tammikuussa ottaa asian käsiteltäväkseen. Ratkaisua odotetaan kesäkuussa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että homoliitoista tulee silloin laillisia koko maassa.

Tyytyväisinä liberaalit voivat katsella myös aikaisempaa lempeämpiä rangaistuksia. Vielä 1990-luvulla amerikkalaiset pelkäsivät rikostulvaa ja vaativat kovia rangaistuksia, mutta nyt keskustellaan enemmän rotujen erilaisesta kohtelusta ja poliisin väkivallasta.

Kuolemantuomioiden määrä on laskenut 1990-luvulta 75 prosenttia. Jo 18 osavaltiota on kieltänyt kuolemantuomion – ja lisää on tulossa. Viimeksi tuomioiden täytäntöönpanon päätti lopettaa Pennsylvania.

Kaukaa katsottuna voi näyttää siltä, että Yhdysvallat kiitää kovaa vauhtia kohti hippitaivasta: vapaata seksiä, huumeita ja rock'n'rollia.

Juuri niin monet konservatiivit ajattelevatkin. Uskonnollisen uusoikeiston vahvistuminen johtuu pitkälti juuri siitä, että Jumalan ja tähtilipun nimiin vannovat amerikkalaiset kokevat jääneensä vähemmistöksi omassa maassaan.

Tarkemmin katsottuna tilanne on paljon monimutkaisempi. Yksilönvapaus on todellakin vahvistunut, mutta muutoksen kaikki seuraukset eivät ole liberaalin vasemmiston mieleen.

Pew-tutkimuslaitoksen viime syksynä julkaisemassa tutkimuksessa useampi amerikkalainen tuki aseenkanto-oikeutta kuin aserajoituksia – ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Joukkomurhista ja julkisesta debatista huolimatta aseiden kannatus ei ole pitkällä aikavälillä vähentynyt vaan kasvanut.

Se on lisännyt paineita myös niitä osavaltioita kohtaan, joiden asukkaat kavahtavat aseita. Esimerkiksi Washington DC joutui oikeuden päätöksellä sallimaan käsiaseet viime vuonna.

Yksilönvapaudella perustellaan Yhdysvalloissa myös syntymättömien oikeuksia. Monissa osavaltioissa abortin saamista on viime vuosina eri tavoin vaikeutettu.

Viime marraskuussa konservatiivit saivat Coloradon ja Pohjois-Dakotan äänestyslippuihin aloitteet, jotka olisivat antaneet hedelmöitetylle munasolulle ihmisoikeudet. Lakiehdotukset kaatuivat selvin numeroin, mutta ennemmin tai myöhemmin aloite menee luultavasti jossain läpi – ja silloin korkein oikeus joutuu sanomaan tässäkin asiassa viimeisen sanan.

Tätä vauhtia Yhdysvallat voi olla matkalla kohti hippitaivasta – mutta sellaista taivasta, jossa sikiöilläkin on oikeus kantaa sarjatuliasetta.

Saska Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat