Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti tukahduttaa oppositiota nyt kovemmin kuin ennen arabikevättä

Uudistukset jäivät levottomuuksien jalkoihin Egyptissä

Ulkomaat
 
Asmaa Waguih Reuters
Kairossa hiljaiseen mielenosoitukseen viime helmikuussa osallistunut mies piteli presidentti Abdul Fattah al-Sisin kuvaa, jonka päälle oli kirjoitettu "Murhaaja".
Kairossa hiljaiseen mielenosoitukseen viime helmikuussa osallistunut mies piteli presidentti Abdul Fattah al-Sisin kuvaa, jonka päälle oli kirjoitettu "Murhaaja". Kuva: Asmaa Waguih Reuters

"Vankilaviranomaiset ovat suorittaneet Mahmud Ramadanin hirttämisen. Häntä syytettiin lasten heittämisestä katolta Aleksandriassa terroristijärjestö Muslimiveljeskunnan järjestämissä väkivaltaisissa yhteenotoissa." Tällaisen lausunnon Egyptin sisäministeriö antoi sunnuntaina Facebookissa.

Egypti on antanut satoja kuolemantuomioita islamistisen Muslimiveljeskunnan kannattajille sen jälkeen, kun järjestöä edustava presidentti Muhammed Mursi syöstiin vallasta kesällä 2013. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan sunnuntaina teloitettu Ramadan on ensimmäinen, jonka kohdalla kuolemantuomio pantiin täytäntöön.

Kuten monet muutkin tuomiot myös Ramadanin tapaus liittyy kesän 2013 mielenosoituksiin, joissa vastakkain olivat Mursin kannattajat ja vastustajat. Tapauksesta levinneellä amatöörivideolla näkyy ilmeisesti Ramadan ja joukko muita miehiä, jotka heittelivät kivillä neljää nuorta. Näistä kaksi putosi katolta, ja toinen heistä kuoli.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kovin sanoin arvostelleet hätäisesti toteutettuja joukko-oikeudenkäyntejä. Osa tuomituista on armahdettu.

Joukko-oikeudenkäynnit ovat vain yksi monista keinoista, joilla Egyptin sotilasjohto tukahduttaa nyt oppositiota.

Mohamed Abd El Ghany Reuters
Presidentti Muhammed Mursia ja Muslimiveljeskuntaa vastustaneita mielenosoittajia kokoontui Tahrir-aukiolle vuoden 2013 kesäkuussa.
Presidentti Muhammed Mursia ja Muslimiveljeskuntaa vastustaneita mielenosoittajia kokoontui Tahrir-aukiolle vuoden 2013 kesäkuussa.

Vain hieman yli neljä vuotta sitten kansannousu pakotti itsevaltaisen presidentti Hosni Mubarakin väistymään. Monet toivoivat silloin väkiluvultaan suurimman arabimaan kulkevan demokraattisempaan suuntaan.

Toisin kävi. Vallankumouksen jälkeen vaaleissa valtaan nousi Muslimiveljeskunta. Sen valtakausi osoittautui katastrofiksi, ja kesällä 2013 armeija kaappasi vallan.

Nyt Egyptiä johtaa presidentti, kenraali Abdul Fattah al-Sisi. Hän perustelee itsevaltaisia otteita turvallisuudella ja terrorisminvastaisella toiminnalla.

On totta, että terroristijärjestöt vahvistuivat Egyptissä vallankumousta seuranneessa epävakaassa tilanteessa. Usein iskut kohdistuvat poliisiin ja armeijaan. Terrorisminvastaisella toiminnalla perustellaan kuitenkin nyt kaikkien kriittisten äänten tukahduttaminen.

"Kaikki ne uudistukset, joista oli toivetta, ovat hautautuneet turvallisuuden kovan hälytystilan alle", sanoo kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta.

Hallinnon silmätikuksi on joutunut etenkin Muslimiveljeskunta, joka on julistettu laittomaksi terroristijärjestöksi. Suurin osa liikkeen johtajista on vangittu.

Egypti on käynyt kovin ottein myös liberaaleja ja maallistuneita demokratia-aktivisteja vastaan. Heitäkin on vangittu.

Terrorisminvastaisella toiminnalla oikeutetut lait ovat vaikeuttaneet demokratia- ja ihmisoikeusjärjestöjen toimintaa.

Monien arvioiden mukaan Egyptin hallinnon otteet ovat itse asiassa nyt jopa tiukempia kuin arabikevättä edeltäneenä aikana. Korhonen muistuttaa, että myös Mubarakin aikana tilanne vaihteli.

"Välillä liennytettiin, ja sitten taas kiristettiin otetta", Korhonen sanoo.

Lontoon yliopiston tutkijan Mohamed Elmeshadin mukaan sananvapauden rajoista on tullut arvaamattomia. Tämä on johtanut itsesensuuriin.

"Media-alalla työskentelevien tuttujeni mukaan he eivät saa etukäteen samanlaista ohjeistusta kuin Mubarakin kaudella. Sen sijaan soitto voi tulla jälkikäteen. Ja sen soiton saamista pyritään välttämään."

Tavallisen kansan enemmistön huolenaiheena on todennäköisesti talous. Egyptin talous on ollut jo pitkään pahasti alamaissa ja työttömyys korkealla.

Korhosen mukaan al-Sisin hallinto on onnistunut turvamaan arjen sujumisen veljeskuntaa paremmin. Tehtaita on avattu, ja polttoaineen jakelu toimii aiempaa paremmin. "Al-Sisi on onnistunut käynnistämään muutamia suuria hankkeita, jotka ovat herättäneet jonkinlaista optimismia", sanoo myös Elmeshad.

Se ei kuitenkaan vielä riitä pelastamaan Egyptin taloutta, mikä on al-Sisin suosion kannalta avainkysymys.

Amr Abdallah Dalsh Reuters
Syrjäytetyn presidentin Muhammed Mursin kannattajien protestit kärjistyivät levottomuuksiksi Kairossa vuoden 2013 kesällä.
Syrjäytetyn presidentin Muhammed Mursin kannattajien protestit kärjistyivät levottomuuksiksi Kairossa vuoden 2013 kesällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat