Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi katkaisee kiistellyn saudisopimuksen aseista

Saudi-Arabia oli estänyt Ruotsin ulkoministerin puheen Kairossa

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Margot Wallström
Margot Wallström Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Ruotsi katkaisee kiistellyn sotilaallista yhteistyötä koskevan sopimuksensa Saudi-Arabian kanssa. Hallituksen päätöksen vahvisti puolustusministeri Peter Hultqvist muun muassa SVT:lle tiistai-iltana. Päätöksestä on kerrottu myös Saudi-Arabialle.

Tieto yhteistyön katkaisemisesta tuli julki sen jälkeen, kun Saudi-Arabia oli estänyt maanantaina Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin puheen Arabiliiton kokouksessa Kairossa. Taustalla olivat tiettävästi Wallströmin aiemmat Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta koskevat kannanotot.

Ruotsi ja Saudi-Arabia solmivat vuonna 2005 laajan sopimuksen, joka koskee esimerkiksi puolustusmateriaaleja, tutkimusta ja koulutusta sekä sotatekniikan siirtoa.

Sopimus on ollut voimassa viisi vuotta kerrallaan. Hallituksen oli määrä viimeistään toukokuussa päättää sopimuksen jatkamisesta tai päättämisestä.

Kysymys saudisopimuksesta on ollut koko alkuvuoden tulenarka Ruotsissa. Hallitusta ja pääministeripuolue sosiaalidemokraatteja on arvosteltu siitä, että hallitus harkitsi sotilaallisen yhteistyön jatkamista ihmisoikeusloukkauksista tunnetun maan kanssa.

Vasemmisto ja myös hallituksen pienempi puolue ympäristöpuolue ovat vastustaneet sopimuksen jatkamista.

Joukko liike-elämän huippujohtajia – Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos mukaan lukien – puolestaan otti vastikään näkyvästi kantaa sopimuksen puolesta hyvien kauppasuhteiden vaalimisen takia.

Wallströmin torpattu puhe ja myös yhteistyösopimus herättivät laajaa huomiota maailman mediassa maanantaina ja tiistaina. Wallström ei olisi maininnut Saudi-Arabiaa Kairoon suunnitellussa puheessaan. Sen sijaan hän on aiemmin tuominnut muun muassa saudiarabialaisen ihmisoikeusaktivistin Raif Badawin saaman raipparangaistuksen "keskiaikaisena".

Ruotsi vei vuonna 2013 Saudi-Arabiaan sotatarvikkeita noin 82 miljoonan euron arvosta. Yhteistyösopimuksen katkaisemisen vaikutukset suoraan aseidenvientiin ovat vielä epäselviä. Vientiä säädellään muuta kautta, Hultqvist totesi SVT:lle.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat