Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n poliittinen peli kovenee: Republikaanit neuvovat Irania samalla kun Obama neuvottelee maan ydinohjelmasta

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Republikaanisenaattoreiden avoin kirje Iranille julkaistiin maanantaina.
Republikaanisenaattoreiden avoin kirje Iranille julkaistiin maanantaina.

Kuvitelkaapa tilanne, jossa Suomen presidentti valmistelee muiden EU-maiden kanssa kansainvälistä sopimusta ydinaseista Venäjän kanssa. Joukko suomalaisia kansanedustajia kirjoittaa Venäjän presidentille avoimen kirjeen, jossa he huomauttavat, että turha teidän on meidän presidentin kanssa mitään sopia, viimeistään seuraava presidentti kaataa koko diilin.

Kuulostaa melkein maanpetokselta, eikö vain? Tällaista on Yhdysvaltain politiikka nykyään.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja republikaanien hallitseman kongressin välit saavuttivat uuden pakkasennätyksen, kun 47 republikaanisenaattoria julkaisi avoimen kirjeen Iranille myöhään maanantaina.

Yhdysvaltain, Iranin ja viiden muun maan neuvottelut Iranin ydinohjelmasta ovat ratkaisuvaiheessa. Senaattorit vastustavat sopimusta, koska heistä sen ehdot eivät ole Iranille tarpeeksi tiukat.

Kirjeessä republikaanit muistuttivat Iranille, että seuraava Yhdysvaltain presidentti (republikaanien toiveissa tietysti republikaani) voi kaataa sopimuksen "yhdellä kynänvedolla".

Mutta mikä on vaihtoehto? Ellei ydinohjelmasta päästä sopuun, pakotteita pitää koventaa, mutta pakotteet eivät tähän mennessä ole saaneet Irania luopumaan ydinohjelmastaan.

Toinen vaihtoehto on, että Yhdysvallat iskee Iranin ydinlaitoksia vastaan.

Republikaanien on helppo puhua kovia niin kauan, kun heidän ei tarvitse tehdä päätöstä tai vastata seurauksista.

On Obamassakin vikaa. Republikaanit voittivat marraskuun kongressivaalit selvin luvuin. Sen jälkeen Obama ei ole hakenut kompromisseja, vaan on ohittanut kongressin täysin.

Hän on päättänyt presidentin määräyksellä kolmesta isosta asiasta: ilmastosopimuksesta, maahanmuuttouudistuksesta ja suhteiden avaamisesta Kuubaan. Iran-sopimustakaan ei aiota tuoda kongressiin, koska se kaatuisi siellä.

Nyt Yhdysvalloissa on kaksi keskenään tappelevaa hallinnon haaraa, jotka yrittävät tehdä erillistä ulkopolitiikkaa. Voi vain kuvitella, miten yksinvaltaisten maiden johtajat naureskelevat itsekseen: kylläpä demokratia näyttää sotkuiselta, tuota ei kannata kokeilla kotona.

Laura Saarikoski HS laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat