Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšetšenian kiistelty presidentti ylistää oppositiojohtaja Nemtsovin murhan pääepäiltyä

Tšetšenian kiistelty presidentti ylistää oppositiojohtaja Nemtsovin murhan pääepäiltyä

Ulkomaat
 
Aleksei Nikolski Ria Novosti
Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov (vas.) keskusteli Venäjän silloisen pääministerin Vladimir Putinin kanssa Kadyrovin isän mukaan nimetyn moskeijan edustalla Groznyissa vuoden 2008 lokakuussa.
Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov (vas.) keskusteli Venäjän silloisen pääministerin Vladimir Putinin kanssa Kadyrovin isän mukaan nimetyn moskeijan edustalla Groznyissa vuoden 2008 lokakuussa. Kuva: Aleksei Nikolski Ria Novosti

Venäjään kuuluvaa Tšetšenian osatasavaltaa johtava presidentti Ramzan Kadyrov, 38, on taas parrasvaloissa, tällä kertaa oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan vuoksi. Kadyrov nousi puolustamaan murhan pääepäiltyä Zaur Dadajevia ylistämällä tätä sosiaalisessa mediassa.

"Kaikki, jotka tuntevat Zaurin, ovat vakuuttuneita siitä, että hän on syvästi uskovainen ja että hän, kuten kaikki muslimit, oli syvästi järkyttynyt Charlien toiminnasta ja pilakuvien julkaisua tukevista kommenteista", Kadyrov kirjoitti Instagram-tilillään.

Kuka

Tšetšenian itsevaltias

 Ramzan Kadyrov, 38, on vuonna 2004 surmatun Tšetšenian johtajan Ahmad Kadyrovin toiseksi vanhin poika. Uskonoppinut Ahmad Kadyrov siirtyi Venäjän puolelle vuonna 1999 alkaneessa Tšetšenian toisessa sodassa.

 Toimi isänsä sotajoukon komentajana sekä Tšetšenian pääministerinä Ahmad Kadyrovin jälkeen.

 Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti Ramzan Kadyrovin Tšetšenian tasavallan presidentiksi 2007 sen jälkeen, kun Kadyrov oli täyttänyt virkaan vaaditut 30 vuotta.

 Hallitsee osatasavaltaa diktaattorin ottein. Epäilty lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista.

Tšetšenian presidentti viittasi terrori-iskun kohteeksi joutuneeseen ranskalaiseen satiirilehteen Charlie Hebdoon. Näin hän asettui tukemaan kaikista Nemtsovin murhan tutkintalinjoista ehkä oudointa: että Nemtsovin sananvapauslausunnoista raivostuneet islamistit olisivat murhanneet oppositiojohtajan.

Dadajevin ylistäminen ei sinänsä ole ihme. Murhaepäilty toimi aiemmin tšetšenialaisen Sever-pataljoonan kakkoskomentajana. Pataljoonan päällikkö taas on Alibek Delimhanov, Kadyrovin serkku ja Venäjän duuman jäsenen Adam Delimhanovin veli.

Dadajev ei siis ole kuka tahansa. Hänen pidätyksensä nostatti Moskovassa nopeasti kiistelyn siitä, millä tolalla Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja hänen suojattinsa Ramzan Kadyrovin välit ovat. Esimerkiksi tunnettu kolumnisti ja Venäjän Newsweekin entinen päätoimittaja Mihail Fišman arveli Facebook-kirjoituksessaan, että Kadyrov saattaa olla Nemtsovin murhan takana ja että siinä tapauksessa Putinin käskyläinen on mennyt liian pitkälle.

"Putinin ja Kadyrovin liittoa ei enää ole eikä tule", Fišman kirjoitti.

Moskovalaisen Carnegie-tutkimuslaitoksen Kaukasian-asiantuntija, tohtori Aleksei Malašenko on jyrkästi eri mieltä.

"He ovat siamilaiset kaksoset", Malašenko sanoo puhelinhaastattelussa. "Ketä Putin tukisi ellei Ramzania? Ei siellä ketään muuta tuettavaa ole, kaikki on tapettu. Kadyrovin aseman lähelläkään ei ole ketään, ja jos siitä huolimatta näin tapahtuisi, se olisi ihme. Ja seurauksena olisi terrorismia, tappamista ja verta."

Nuoren Ramzan Kadyrovin nousu Tšetšenian johtoon oli keskeinen osa Putinin viime vuosikymmenellä aloittamaa osatasavallan rauhoittamista niin kutsutun tšetšenisaation avulla. Tämä merkitsi liittovaltion joukkojen vähittäistä vetämistä kapinallisesta Tšetšeniasta ja murheiden sälyttämistä paikallisten liittolaisten kontolle.

Kadyrovin komennossa oli viime vuosikymmenen puolivälissä arvioiden mukaan noin 5 000 taistelijan vahvuinen joukko, jota kutsuttiin nimellä "kadyrovytsit". Vuonna 2006 Kadyrov julisti muuttaneensa kadyrovytsit osatasavallan sisäministeriön joukoiksi, ja sen jälkeen joukon vahvuus on ilmeisesti kasvanut.

Alun perin kadyrovytsit värväsivät uusia jäseniä Venäjää vastaan taistelleista kapinallisista muun muassa vangitsemalla näiden sukulaisia ja kiristämällä siten vastustajia puolen vaihtoon.

Kadyrovia on syytetty monen muun julmuuden ohessa venäläistoimittaja Anna Politkovskajan murhasta lokakuussa 2006. Politkovskaja haastatteli Kadyrovia vuotta ennen kuolemaansa. Kadyrov oli tuolloin osatasavallan turvallisuuspäällikkö, virallisesti presidentin virkaa piti halussaan sijaishallitsija Alu Alhanov.

Politkovskajan haastattelukuvaus on julkaistu suomeksi kirjassa Venäläinen päiväkirja. Siinä Politkovskaja kuvaa Kadyrovia "häiriintyneeksi" ja "vauvalohikäärmeeksi".

"Venäläismieliset tšetšeeniviranomaiset tulevat tänne kumartamaan hänen älyttömän, degeneroituneen naamansa eteen", Politkovskaja kirjoitti. Kadyrov käyttäytyi toimittajan mukaan asiallisesti vain sen hetken, kun keskusteli puhelimessa Venäjän presidentinhallinnon tuolloisen varapäällikön Vladislav Surkovin kanssa.

Surkovia on väitetty pääarkkitehdiksi Venäjän Ukrainassa käymässä "hybridisodassa". Kadyrov taas on kehuskellut lähettäneensä 42 000 taistelijaa Ukrainaan, mikä lienee vahvaa liioittelua. "Ramzan kiirehtii aina veturin edelle ja toteuttaa myös sellaisia tehtäviä, joita häneltä ei edellytetä", Aleksei Malašenko sanoo.

"En silti usko, että hän olisi antanut käskyn Nemtsovin murhaan. Ensiksikin, koska murha oli niin kurjasti toteutettu. Toisekseen, jos Ramzan tällaisen lavastaisi, hän lavastaisi samalla myös Putinin. En sulkisi pois mahdollisuutta, että kyseessä olisi [tekijöiden] oma-aloitteisuus."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat