Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan kapinalle kannatusta Portugalista

Portugalin pääministeri ei lipsu mallioppilaan ruodusta, vaikka vyötä ei arvostelijoiden mielestä saa enää kireämmälle

Ulkomaat
 
Ana Brigida
Kansalaisaktivisti Paulo Coimbra arvelee, että portugalilaiset uskovat olevansa ainoita syyllisiä maansa velkakriisiin.
Kansalaisaktivisti Paulo Coimbra arvelee, että portugalilaiset uskovat olevansa ainoita syyllisiä maansa velkakriisiin. Kuva: Ana Brigida

Kreikkalaisista on tullut lissabonilaisen eläkeläisen Maria Emilia Ruizin sankareita. Vihdoinkin joku panee hanttiin talouspoliittisia hevoskuureja kumarteleville euromaille, nainen kehuu.

"EU valitsi väärän tien, mutta Kreikka uskalsi polkea jalkaa. Meidän hallituksemme esittää hyvin käyttäytyvän lakeijan roolia. Kuljemme EU:n salongeissa polvillamme", Ruiz, 75, piikittelee keskiluokkaisen Saldanhan alueella Lissabonin keskustassa.

Portugalilaisten edessä on viides uhrauksien vuosi, jotta eurokriisin retuuttama valtio pystyisi maksamaan valtavia velkojaan takaisin rahoittajilleen.

Lissabonilainen eläkeläinen Maria Emilia Ruiz toivoo hallituksen jo höllentävän talouskuria.
Lissabonilainen eläkeläinen Maria Emilia Ruiz toivoo hallituksen jo höllentävän talouskuria.

"Velkaannuimme hirvittävän tyhmästi. Elämästä on tullut todella vaikeaa. Eläkkeet vain pienenevät, ja osa lapsista kärsii aliravitsemuksesta, mutta hallitus junnaa omia etujaan", kauppakeskukseen ostoksille piipahtanut Maria Emilia Ruiz toteaa. Lentoyhtiön palveluksesta 45 vuoden uran jälkeen eläköitynyt Ruiz kertoo elättävänsä myös aikuiset, työttömiksi jääneet lapsensa.

Portugali irrottautui vuosi sitten kesällä troikaksi kutsutun EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kolmivuotisesta talouden sopeuttamisohjelmasta. Siinä hallituksen oli karsittava troikan valvonnassa julkisen talouden kuluja 76 miljardin euron hätälainaa vastaan. Kriisiohjelma on tiennyt veronkorotuksia ja viiltäviä leikkauksia koululaitoksesta sosiaalitukiin.

Tunnollinen säästölinja jatkuu keskustaoikeistolaista sosiaalidemokraattipuoluetta edustavan pääministerin Pedro Passos Coelhon johdolla. Hallitus aikoo maksaa etuajassa kuuden miljardin euron lainaerän IMF:lle takaisin tässä kuussa.

Kreikkalaisten ahdinko herättää tavallisissa portugalilaisissa myötätuntoa. Helmikuisen mielipidekyselyn mukaan lähes puolet heistä ilahtui vasemmistolaisen Syrizan valtaannoususta.

Pääministeri Passos Coelholta ei sen sijaan heru sympatiaa Ateenan suuntaan. Hän on arvostellut Kreikan uusia johtajia muiden lompakolle kurottavina "lastensatujen" sepittäjinä.

Kuun vaihteessa Etelä-Euroopan eripura leimahti diplomaattiseksi sanaharkaksi.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras väitti Portugalin Passos Coelhon ja Espanjan konservatiivisen pääministerin Mariano Rajoyn kampeavan Syrizaa vallasta.

Artikkeliin liittyvät

Tsiprasin mielestä molemmissa maissa pelätään Syrizan talousohjelman onnistumista, sillä se veisi pohjan aatteellisten vastustajien rajuilta kulukuureilta.

Nokkapokka alkoi kyteä, kun kahdeksantoista muuta euromaata ja Kreikka taittoivat peistä lainaehtojen höllentämisestä.

"[Portugali ja Espanja] haluavat olla saksalaisempia kuin Saksa", Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufákis tuskitteli Portugalin yleisradioyhtiön RTP:n toimittajalle Brysselissä, kun Kreikalle oli myönnetty neljän kuukauden aikalisä.

Saksaan vertailu nostatti suurta porua Portugalin oppositiossa, mutta hallituksen jyrkäksi mielletty linja on herättänyt myös yleisempää ihmetystä. Päälehdissä puntaroidaan, eikö Lissabonkin voisi käyttää tilaisuutta hyväksi lainaehtojen löysentämiseksi.

Lissabonilainen kansalaisaktivisti ja taloustieteilijä Paulo Coimbra, 47, sanoo häpeävänsä maan hallituksen "sydämettömyyttä".

"Hallitus hokee, ettemme ole Kreikka, vaikka siellä kärsitään humanitäärisestä kriisistä ja kaikki euromaat ovat toisistaan riippuvaisia", vasemmistoaktivisti soimaa.

Paulo Coimbra kuuluu älymystöryhmään, joka pitää Portugalin velkatasoa kestämättömänä ja ajaa parlamentissa lainaehtojen uudelleenneuvotteluja.

Valtiolla oli viime vuonna julkista velkaa 224,5 miljardia euroa, mikä on yli 128 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon, keskuspankki tiedotti helmikuussa.

Aktivisti harmittelee, etteivät portugalilaiset ole toistaiseksi polkaisseet liikkeelle Espanjassa suosiota keräävän Podemosin kaltaista protestiliikettä.

Hallituspuolueen vakavin haastaja tämän vuoden parlamenttivaaleissa on sosiaalidemokraatteja vastaava António Costan sosialistipuolue. Sekin kehuu kulukuria. Syrizan pieni veljespuolue vasemmistoblokki puolestaan on menettänyt kannatustaan.

Solidaarisuustempaukset Kreikan puolesta eivät nekään ole vetäneet väkijoukkoja kaduille.

"Koko oppositio ihmettelee miksi, mutta vastausta ei vielä ole löytynyt", hän myöntää.

João Barrosin (vas.) ja Miguel Ângelo Ramosin mielestä portugalilaiset ovat luonteeltaan sopeutuvaisia.
João Barrosin (vas.) ja Miguel Ângelo Ramosin mielestä portugalilaiset ovat luonteeltaan sopeutuvaisia.

Ulkoilmakahvilaan istahtaneet João Barros ja Miguel Ângelo Ramos kehittelevät syitä vastarintahengen puuttumiselle. "Valitamme, mutta olemme tunnetusti luonteeltamme sopeutuvaisia ja lauhkeita", työtön ääniteknikko Ramos, 42, sanoo.

Barrosin mielestä nykytilanteeseen pätee vitsi: "Onnittelemme onnettomuuden uhria siitä, että hän menetti vain kaksi jalkaansa."

Pilvikki Kause
Lissabon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat