Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia syytti Ruotsia "törkeästä" käytöksestä

Saudi-Arabia kutsui lähettiläänsä kotiin Tukholmasta, taustalla ihmisoikeuskannanotot

Ulkomaat
 

Diplomaattinen kärhämä Ruotsin ja Saudi-Arabian välillä syveni, kun Saudi-Arabia kutsui keskiviikkona suurlähettiläänsä kotiin Tukholmasta.

Saudi-Arabian ulkoministeriö vahvisti asian paikalliselle uutistoimistolle SPA:lle ja syytti ulkoministeri Margot Wallströmiä "törkeästä puuttumisesta" maan sisäisiin asioihin. Ministeriön mukaan Wallströmin kommentit ovat vastoin diplomaattisia käytäntöjä ja kansainvälisiä normeja.

Wallströmin lehdistösihteeri Erik Boman toteaa HS:lle, että ministeriö sai tiedon lähettilään kotiuttamisesta tiistaina.

"Syy, jonka saimme, oli Ruotsin esittämä kritiikki ja lausunnot ihmisoikeuksista ja demokratiasta", hän toteaa.

Saudi-Arabian lähettiläs Ibrahim bin Saad bin Al-Brahim oli samassa yhteydessä ministeriössä keskustelemassa Ruotsin ja Saudi-Arabian sotilasyhteistyösopimuksen irtisanomisesta.

Ruotsissa kiistellyn yhteistyösopimuksen irtisanomisesta kerrottiin julkisuuteen tiistaina.

Bomanin mukaan sopimuksen lakkauttamista ei mainittu lähettilään kotiuttamisen syyksi.

"Välitimme Ruotsin toiveen siitä, että toivomme lähettilään palaavan pian ja korostimme Ruotsin hyviä yhteyksiä Saudi-Arabiaan", Boman sanoo.

Ruotsin ja Saudi-Arabian välit ovat kiristyneet alkuviikon aikana julkisesti. Tieto sotilaallista yhteistyötä koskevan yhteistyön katkaisemisesta tuli julki sen jälkeen, kun Saudi-Arabia oli estänyt maanantaina ulkoministeri Wallströmin puheen Arabiliiton kokouksessa Kairossa.

Taustalla olivat tuolloinkin Wallströmin aiemmat Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta koskevat kannanotot. Myös koko Arabiliitto tuomitsi Ruotsin ihmisoikeuskannanotot myöhemmin tiistaina.

Wallström ei olisi maininnut Saudi-Arabiaa Kairoon suunnitellussa puheessaan. Sen sijaan hän on aiemmin tuominnut muun muassa saudiarabialaisen ihmisoikeusaktivistin Raif Badawin saaman raipparangaistuksen "keskiaikaisena".

Valtiotieteiden professori, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevä Jan Hallenberg toteaa, että lähettilään kutsuminen kotiin on voimakas signaali.

"Tämä osoittaa, että Saudi-Arabian poliittinen johto ottaa Ruotsin toiminnan hyvin vakavasti sekä suullisen arvostelun että toiminnan koskien sotilaallista yhteistyösopimusta", hän sanoo TT:n mukaan.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat