Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo toinen sensaatiopuolue hyppäsi suursuosioon Espanjassa

Maltillinen keskustapuolue Ciudadanos syö sosialistien ja konservatiivien kannatusta vasemmistopopulistisen Podemosin kanssa

Ulkomaat
 
Susana Vera Reuters
Maltillista keskustapuoluetta Ciudadanosia johtaa 35-vuotias asianajaja Albert Rivera.
Maltillista keskustapuoluetta Ciudadanosia johtaa 35-vuotias asianajaja Albert Rivera. Kuva: Susana Vera Reuters

Espanjaan on syntynyt jo toinen puolue, jonka kannatus on lyhyessä ajassa kasvanut suurpuolueen lukemiin.

Talven ajan maassa on kohistu vasemmistopopulistisen Podemosin noususta suosituimmaksi puolueeksi, vaikka se perustettiin vasta viime vuoden alussa. Yhtäkkiä kärkikahinoihin on hiipinyt toinenkin tuore voima, keskustalainen Ciudadanos, kertoi tutkimuslaitos Metroscopian kuukausittainen mielipidemittaus maanantaina sanomalehti El Paísin mukaan.

Kyselyn mukaan Ciudadanos (suom. Kansalaiset) saisi 18,4 prosenttia äänistä, neljänneksi eniten, jos parlamenttivaalit pidettäisiin nyt. Vielä kaksi kuukautta sitten Ciudadanosin kannatus oli kahdeksassa prosentissa.

Podemos on yhä ykkösenä, mutta sen kannatus, 22,5 prosenttia, hiipui tutkimuksen mukaan heikoimmaksi sitten lokakuun.

Neljä suurinta ovat lähes tasoissa, vain 4,1 prosenttiyksikön sisällä.

Kahden sensaatiopuolueen väliin mahtuvat sosialistien PSOE ja pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivinen PP, jotka ovat vuorotelleet hallitusvastuussa vuosikymmenten ajan mutta ajautuneet rypemään korruptiokohuissa. Viime vaaleissa vuonna 2011 vanhojen jättien yhteinen kannatus oli yli 73 prosenttia, nyt enää 39 prosenttia.

"Podemosin ja Ciudadanosin kannattajia yhdistää syvä inho PP:tä ja sosialisteja kohtaan. – – Äänestäjät etsivät vaihtoehtoja", kirjoitti madridilaisen ajatushautomon Real Instituto Elcanon tutkija William Chislett analyysissään maanantaina.

"Yhteistä on myös sosialistien syyttäminen kriisistä, joka alkoi vuonna 2008 kiinteistökuplan puhkeamisella, – – ja PP:n syyttäminen säästötoimista."

Kummallakin on nuori johtaja, Podemosilla madridilainen Pablo Iglesias, 36, ja Ciudadanosilla barcelonalainen Albert Rivera, 35.

Siihen nousukkaiden yhtäläisyydet loppuvatkin.

Poliittista eliittiä halveksuvaa Podemosia pidetään radikaalina liikkeenä, joka haluaa muun muassa lisätä valtion otetta talouselämästä. Sen julkilausumiin on tosin tullut lisää realismia suosion kasvettua.

Maltillista Ciudadanosia pidetään päinvastoin talousliberaalina. Puolue perustettiin Kataloniassa alueen itsenäisyysliikkeen vastavoimaksi jo vuonna 2006, mutta se laajensi toimintansa muualle Espanjaan vasta vuonna 2013.

Ciudadanosin tuoreudesta kertoo, että puoluejohtaja Riveralla on vielä ongelmia tunnettuuden kanssa. Metroscopian kyselyssä Riveran kasvot tunnisti vain 71 prosenttia vastaajista. Pääministeri Rajoyn tunnistivat kaikki, Podemosin Iglesiasin 98 prosenttia ja sosialistien Pedro Sánchezin 94 prosenttia.

Neljän suosituimman puolueen kannatuksen heiluminen lähes tasoissa ennakoi loppuvuoden parlamenttivaaleista todella arvaamattomia. Nopeita heilahduksia lienee luvassa vastakin.

Varmalta vaikuttaa vain, että tiedossa on ennen näkemätön koalitiohallitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat