Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä uhkaa sijoittaa Krimille ydinaseita

Maa vetäytyi lopullisesti tavanomaisia aseita rajoittavasta sopimuksesta

Ulkomaat
 

Venäjä jatkoi muistuttamista joukkotuhoaseistaan keskiviikkona, kun se ilmoitti, että Venäjällä on oikeus sijoittaa ydinaseita Krimin niemimaalle.

"En tiedä mitään siitä, onko Krimillä tällä hetkellä ydinaseita, enkä siitä, suunnitellaanko niiden sijoittamista", sanoi Venäjän ulkoministeriön aserajoitusosaston päällikkö Mihail Uljanov keskiviikkona uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

"Periaatteellisella tasolla lähdemme siitä, että tällainen oikeus meillä tietenkin on, vaikka Kiova on toista mieltä."

Lausunto on osa Venäjältä viime aikoina usein kuultua puhetta maan ydinasevarannoista.

"Venäjä käyttää vanhaa hyvää taktiikka ja viittaa siihen, että olemme ydinsodan partaalla. Se on saanut sillä isoja saavutuksia aikaan", totesi sotilasasiantuntija ja toimittaja Pavel Felgenhauer keskiviikkona puhelimitse.

"Eurooppa kieltäytyy kauhuissaan Ukrainan sotilaallisesta auttamisesta, ja uusi Minskin sopimus meni läpi."

Uusi Minskin sopimus solmittiin helmikuussa Ukrainan sodan rauhoittamiseksi, ja sopimus oli pitkälti Venäjän tavoitteiden mukainen.

Felgenhauerin mukaan sodan riski, myös ydinsodan, kasvaa todellisuudessa koko ajan, ei vain puheen tasolla.

Venäjän vuosi sitten Ukrainalta valtaama Krim on ollut kiihtyvän sotavoimien esittelyn näyttämönä tällä viikolla. Sotilasliitto Natolla ja Venäjällä oli tiistaina käynnissä erilliset sotaharjoitukset lähellä Krimiä.

Naton merivoimat harjoittelivat tiistaina Mustallamerellä. Harjoitukseen osallistuivat Bulgaria, Romania, Turkki, Yhdysvallat, Saksa, Kanada ja Italia. Ensi viikolla Nato aloittaa Baltiassa 3 000 sotilaan harjoitukset, jotka kestävät kolme kuukautta.

Venäjä puolestaan harjoittelee 500 sotilaan voimin eteläisellä Stavropolin alueella noin 400 kilometrin päässä Krimiltä. Lisäksi sillä on käynnissä 4 500 sotilaan tykistöharjoitukset Siperian Kemerovossa ja Tšeljabinskissa sekä Uralin Orenburgissa. Venäjän puolustusministeriön mukaan se järjestää noin 3 500 eritasoista sotaharjoitusta vuodessa.

Harjoituksista merkittävimpiä ovat Felgenhauerin mukaan ne, joissa käytetään taktisia ydinaseita. Lisäksi Venäjä viestii sotilaallisesti pommikonelennoilla. Viimeksi Venäjän pommikoneet lensivät Englannin kanaalin yli tammikuussa.

Keskiviikkona Venäjä irtautui lopullisesti tavanomaisten aseiden määrää Euroopassa rajoittavasta Tavanomaiset aseet Euroopassa (Tae) -sopimuksesta.

Se neuvoteltiin aikoinaan Naton ja Varsovan liiton kesken, mutta sopimuksen astuessa voimaan vuonna 1992 Varsovan liittoa ei enää ollut.

Felgenhauer kuvaa Venäjän irtautumista symboliseksi uuden kylmän sodan aluksi, joka naulaa viimeisen naulan 1990-luvun aseriisunnan arkkuun.

Venäjä jäädytti Tae-sopimuksen toteuttamisen jo vuonna 2007. Nyt se lopetti osallistumisen sopimuksen seurantaryhmän kokouksiin.

Vuoden 2007 päätöstä edelsi presidentti Vladimir Putinin uhmaava puhe turvallisuuskonferenssissa Münchenissä.

"Silloin monet kuvittelivat, että puhe oli tarkoitettu Venäjän sisäpoliittisiin tarpeisiin. Mutta se oli ohjelmajulistus, joka sisälsi ajatuksen, että Venäjän ja lännen vastakkainasettelu on myös sotilaallinen", Felgenhauer sanoi.

"Silloin Venäjä alkoi valmistautua sotavoimien käyttöön myös ulkomailla", hän totesi.

Georgian sota seurasi vuonna 2008, Krimin valtaus vuonna 2014 ja sota Ukrainassa jatkuu.

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija Aleksandr Golts arvioi blogissaan keskiviikkona, että Tae-sopimuksen jäädyttäminen edesauttoi Venäjän tunkeutumista Krimille ja joukkojen siirtoja Ukrainan rajalle.

Venäjän ei tarvitse enää raportoida joukkojensa kokoonpanosta tai liikkeistä Euroopan maille. Venäjä on edelleen mukana Wienin sopimuksessa, jonka tarkoitus on lisätä sotilaallista luottamusta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin jäsenmaiden kesken.

"Wienin sopimus on paljon heikompi kuin Tae-sopimus. Tarkastusten määrä on paljon pienempi", Felgenhauer arvioi.

"Venäjä on yleensä täyttänyt kaikki vaadittavat tarkastukset jo huhtikuuhun mennessä eikä sen jälkeen enää vastaanota ketään", hän huomautti.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat