Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-kriitikko ja Italian toiseksi suosituin poliitikko on Venäjän puolustaja

Ulkomaat
 
Tiziana Fabi AFP
EU-kriittisen italialaispuolueen Pohjoisen liiton (Lega Nord) johtaja Matteo Salvini on monin tavoin osoittanut tukensa Venäjälle.
EU-kriittisen italialaispuolueen Pohjoisen liiton (Lega Nord) johtaja Matteo Salvini on monin tavoin osoittanut tukensa Venäjälle. Kuva: Tiziana Fabi AFP

Italian poliittista kenttää ravistelee uusi rakettimaisesti noussut populistipoliitikko. Pohjoisen liiton (Lega Nord) 42-vuotias johtaja Matteo Salvini kerää suosiota sättimällä Euroopan unionia ja maahanmuuttoa. Salvini on kutsunut euroa rikokseksi ihmisyyttä vastaan ja ajaa Italian eroa rahaliitosta.

Mielipidetiedustelujen mukaan Salvinin suosio on noussut jo yli 30 prosentin.

Fakta

Keskustavasemmisto on suurin parlamentissa

 Keskustavasemmistolainen Demokraattipuolue (PD) on tällä hetkellä Italian suurin puolue parlamentissa. Sitä johtaa pääministeri Matteo Renzi.

 39-vuotias Renzi on Italian suosituin poliitikko. Hän on puhunut EU:ssa harjoitettua talouskuria vastaan, mutta on esimerkiksi Kreikan Syrizaa maltillisempi.

 Entisen pääministerin Silvio Berlusconin keskustaoikeistolainen Forza Italia on toiseksi suurin puolue parlamentissa.

 Beppe Grillon Viiden tähden liike oli Italian edellisten parlamenttivaalien suurin nousija. Se on kolmanneksi suurin.

 Italiassa järjestetään paikallisvaalit seitsemällä alueella toukokuussa. Alueet (ital. regione) ovat Italian suurimpia hallinnollisia alueita. Niitä pienempiä alueita ovat maakunnat (ital. provincia) ja kunnat (ital. comune).

 Italian seuraavat parlamenttivaalit järjestetään vasta vuonna 2018.

BBC:n mukaan edellä on vain pääministeri Matteo Renzi. Sen vuoksi Salvini on saanut lempinimen "se toinen Matteo".

Vastaavanlaiset EU-kriittiset puolueet ovat vahvistuneet niin Ranskassa kuin Englannissakin. Turhautuminen valtapuolueisiin näkyy myös Italiassa populististen liikkeiden suosiona, kuten muuallakin Etelä-Euroopassa.

Pohjoinen liitto on perinteisesti ajanut itsenäisyyttä tai ainakin laajempaa itsehallintoa etelää vauraammalle Pohjois-Italialle.

Puolueen johtoon joulukuussa 2013 noussut Salvini yrittää viedä Pohjoista liittoa muiden eurooppalaisten oikeistopopulististen puolueiden suuntaan.

Nyt puolue rummuttaa lähes pelkästään maahanmuuton ja EU:n vastustamista.

"Hänen selvä tavoitteensa on johtaa Ranskan Kansallisen rintaman kaltaista vahvaa nationalistista oikeistopuoluetta, joten hän yrittää jättää kysymyksen pohjoisen itsenäisyydestä sivuun tällä hetkellä", kuvailee Pohjoista liittoa tutkinut Duncan McDonnell Griffithin yliopistosta.

Salvini ihailee avoimesti ranskalaispuolue Kansallisen rintaman johtajaa Marine Le Peniä. Le Pen on puolestaan julistanut Salvinin "saavan hänet ekstaasiin". Puolueet tekevät tiivistä yhteistyötä Euroopan parlamentissa.

Puolueita yhdistävät myös hyvät suhteet Venäjään. Salvini on poseerannut "ei Venäjä-pakotteille" -paidassa Euroopan parlamentissa.

Lokakuussa hän kävi Venäjän johdon vieraana Moskovassa ja Venäjän Ukrainalta miehittämällä Krimin niemimaalla.

Venäjän on arvioitu tukevan eurooppalaisia populistipuolueita hajottaakseen EU:n yhtenäisyyttä.

Ranskalainen Kansallinen rintama on saanut venäläispankilta yli yhdeksän miljoonan kampanjointilainan. Salvini on sanonut Oggi-lehdelle, ettei Pohjoinen liitto ole saanut rahaa Venäjältä.

Vielä vajaat pari vuotta sitten Pohjoinen liitto oli ehkä historiansa pahimmassa kriisissä, kun sen johto oli ryvettynyt korruptioskandaalissa. Salvini on nostanut puolueen hätkähdyttävän nopeasti ahdingosta.

Karismaattista ja kansanomaisesti puhuvaa Salvinia kutsutaan usein televisiokeskusteluihin.

McDonnellin mukaan myös hänen ajoituksensa on ollut otollinen. Berlusconin johtama oikeistopuolue Forza Italia on tehnyt monessa asiassa yhteistyötä pääministeri Renzin hallituksen kanssa, mikä on jättänyt tilaa oikeistolaiselle oppositiovoimalle.

Lisäksi Beppe Grillon populistinen Viiden tähden liike on menettänyt tenhoaan protestiliikkeenä.

Italia on otollista maaperää populismille, sillä sen talous on ollut vaikeuksissa jo vuosia.

"Italian talouden ongelmat johtuvat monista muista syistä, mutta EU:n syyttäminen on helppo ja yksinkertainen tapa, joka myy hyvin", McDonnell sanoo. "Lisäksi suurin osa Italian hallituksista on pärjännyt erittäin huonosti. Kansalaisten luottamus instituutioihin ja politiikkaan on erittäin heikkoa."

Siirtolaisuus on Italiassa erittäin ajankohtainen puheenaihe, sillä Välimeren ylittävien paperittomien siirtolaisten määrä on noussut huimasti.

Maailman siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan Italiaan saapui viime vuonna yli 170 000 siirtolaista meriteitse.

Tästä tilanteesta Salvini ottaa kaiken irti. Hän on muun muassa kehottanut, ettei merestä pelastettuja siirtolaisia päästettäisi Italiaan.

"Meillä on heitä tarpeeksi", hän kirjoitti Facebookissa.

Myös muslimit ovat olleet Salvinin tähtäimessä. Pariisin terrori-iskujen jälkeen hän sanoi Italian muslimien yrittävän elää tavalla, jota ei voi yhdistää italialaiseen elämäntapaan.

"Suvaitsevaisuudella ja poliittisella korrektiudella vastaaminen on itsemurha", Salvini laukoi brittilehti Guardianin mukaan.

Kiinnostava kysymys on, kuinka paljon Pohjoinen liitto pystyy keräämään kannatusta pohjoisen ulkopuolelta.

Sitä Salvini nyt selvästi yrittää.

McDonnellin mukaan puolue voi kasvattaa suosiotaan etenkin Keski-Italiassa ja Rooman seudulla. Etelä-Italia on kuitenkin vaikeampi rasti. Pohjoisen liiton äänestäminen voi olla etelässä monelle liian kova pala.

"Lopulta Salvini johtaa kuitenkin puoluetta, joka on identiteetiltään vahvasti pohjoinen ja on ollut erittäin kriittinen Etelä-Italiaa kohtaan", McDonnell pohtii.

Pohjoisen liiton kannatus on huomattavasti Salvinin henkilökohtaista suosiota alhaisempaa. Se on ollut vajaan 15 prosentin paikkeilla. Suosio testataan toukokuussa, kun Italiassa järjestetään paikallisvaalit seitsemällä alueella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat