Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missi ja miinanraivaus vievät kohti rauhaa Kolumbiassa

Kolumbia lopetti iskut Farc-järjestöä vastaan, ja sissit ovat pitäneet kiinni tulitauostaan

Ulkomaat
 
Paulina Vega
Paulina Vega

Maailmanrauha on kulunein toive, jonka missikilpailussa voi esittää. Tammikuussa kruunattu Miss Universum, Kolumbian Paulina Vega tyytyi maltillisempaan haaveeseen: ehkä hän voisi edistää edes kotimaansa rauhanneuvotteluja.

Vega tuskin arvasi, mihin lausunto johtaisi. Helmikuussa sissijärjestö Farc kutsui maailman kauneimmaksi valitun naisen Kuuban pääkaupunkiin Havannaan, jossa sissien edustajat ovat neuvotelleet Kolumbian hallituksen kanssa yli kahden vuoden ajan. Farcin kutsukirje kuvaili Vegan mielipiteitä "arvokkaaksi myötävaikuttamiseksi" rauhalle.

Vega vastasi olevansa yhä valmis saapumaan Havannaan – mutta vain Kolumbian presidentin Juan Manuel Santosin kutsumana.

"Jos hän ja Kolumbian hallitus uskovat, että voin olla lainkaan avuksi, olen valmis ja halukas auttamaan millä tahansa ja kaikilla tavoilla, jotka auttavat edistämään rauhaa, vakautta ja kehitystä", Vega vastasi Newsweekin mukaan.

Vegaa ei ole toistaiseksi nähty Havannassa, ja hänen mahdolliset vaikuttamiskeinonsa ovat jääneet epäselviksi, mutta viime kuukausina on otettu suuria askelia yli 50 vuotta jatkuneen konfliktin lopettamiseksi.

Joulukuussa Farc julisti tulitauon ja sanoi lipsuvansa siitä vain joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi. Hallitus vastasi eleeseen viimein tiistaina, kun se ilmoitti keskeyttävänsä iskut Farcia vastaan kuukaudeksi.

"Meidän täytyy tunnustaa, että Farc on pitänyt kiinni 18. joulukuuta julistamastaan määrittelemättömän pituisesta, yksipuolisesta tulitauosta", presidentti Santos sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viime viikolla neuvottelijat kertoivat, että syrjäseuduille keskittynyt Farc alkaa avustaa hallituksen joukkoja miinanraivaustöissä. Kolumbian maaperä on maailman miinoitetuimpia. Maassa on kuollut tai vammautunut noin 11 000 ihmistä maamiinojen tai vastaavien räjähteiden takia viidentoista viime vuoden aikana.

Rauhaan on vielä matkaa, mutta juuri nyt näyttää hyvältä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell, joka on erikoistunut Latinalaiseen Amerikkaan.

"Eteenpäin mennään. Sopimuksen saavuttaminen ei tietenkään sinänsä takaisi, että kaikki muuttuu hyväksi. On varmasti ryhmittymiä, jotka eivät ala toimia rauhansopimuksen puitteissa esimerkiksi siksi, että huumekauppa on niille tuottoisaa", Wigell sanoo.

"Kysymys kuuluu, kuinka yhtenäinen Farc on. Vielä ei täysin tiedetä, millaisia ryhmittymiä sen sisältä löytyy. Toistaiseksi on näyttänyt siltä, että neuvottelijoiden takana ovat kaikki keskeiset ryhmittymät."

Wigellin mukaan Kolumbian hallitus on varautunut siihen, että pienet ryhmät saattavat livetä sopimuksesta.

"Hallitus onkin lausunnoillaan valmistanut kansaa siihen, että jotain voi pulpahtaa sopimuksesta riippumatta."

Rauhansopimuksen solmimiseksi neuvottelijoiden pitää päästä yhteisymmärrykseen asialistalla olevista viidestä kohdasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat