Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

46 päivää kuolemanpelkoa – ruotsalaistoimittajat kertovat vankeudesta Syyriassa

Ruotsalaistoimittajat toivovat, että Syyriasta uskalletaan yhä raportoida

Ulkomaat
 
Erja Lempinen
Toimittajat Magnus Falkehed (vas.) ja Niclas Hammarström vapautuivat vuosi sitten vankeudesta Syyriassa.
Toimittajat Magnus Falkehed (vas.) ja Niclas Hammarström vapautuivat vuosi sitten vankeudesta Syyriassa. Kuva: Erja Lempinen

Pahinta oli epätietoisuus.

Kuoleeko tänään? Huomenna? Näkeekö enää koskaan lapsiansa?

Artikkeliin liittyvät

"Kun he tulivat selliin, ei voinut koskaan tietää, oliko mukana pannu teetä vai kalašnikov", sanoo ruotsalais-suomalainen toimittaja Magnus Falkehed.

Hänet ja kuvaajakollega Niclas Hammarström siepattiin marraskuussa 2013 reportaasimatkalla Syyriassa, ja he vapautuivat tammikuussa istuttuaan 46 päivää vankeudessa. Nyt, vuosi matkan jälkeen, kaksikko on julkaissut kokemuksistaan kirjan Idag ska vi inte dö (Tänään emme kuole). Kirja kertoo valeteloituksista, hakkaamisesta ja ampumisesta ja pitkistä öistä kylmässä ja haisevassa sellissä.

"Joka kerta, kun kuulin, että avainta väännetään lukossa, sydämeni oli pysähtyä", Hammarström muistelee.

Dagens Nyheterille Pariisissa työskentelevä Falkehed ja muun muassa Aftonbladetille valokuvaava Hammarström matkustivat Syyriaan kuvatakseen siviilien arkea sisällissodan jaloissa. Matkaa suunniteltiin puoli vuotta, ja se sujui jotenkuten aina viimeiseen päivään saakka. Toimittajat siepattiin kotimatkalla kohti lentokenttää Libanonin puolella. "Näin elämäni vain vilisemässä silmieni edessä. Kun lapset syntyivät, kun tapasin puolisoni Annan, talomme", Hammarström sanoo.

Se, ketkä olivat sieppauksen takana, ei ole vieläkään täysin selvää. Tietoa ei liioin ole vapautumisen taanneista mahdollisista lunnaista. Toimittajat eivät halua spekuloida. Mieluummin he kirjoittivat omista kokemuksistaan: Siitä, miten pakoyritys päätyi luodinreikään Hammarströmin jalassa. Siitä, miten tarpeet tehtiin välillä muovipulloon nurkassa.

Puolisot ja lapset olivat mielessä jatkuvasti, erityisesti jouluna. Silloin sai juhla-aterian, munakasta.

Pienessä sellissä toisen tavat ärsyttivät pakosta, mutta samalla toisen syli toi lohtua pahimpina iltoina. "Kun tulimme Ruotsiin, olimme pari päivää hotellissa, ennen kuin lähdimme kotiin. Tuli vähän sellainen olo, että ai jaa, aiotko sinä nyt sitten jättää minut", Hammartsröm kuvaa.

Syyrian sisällissota on jatkunut neljä vuotta. Harva mediatalo lähettää enää toimittajiaan alueelle äärimmäisen vaarallisen tilanteen takia. Hammarström ja Falkehed kiittävät päätyönantajiaan siitä, että ne seisoivat freelancekaksikon tukena, vaikka he olivat matkallaan ilman toimeksiantoa.

Falkehed peräänkuuluttaa mediataloilta vastuuta ja toivoo, että juttuja uskalletaan ostaa vaaroista huolimatta. "Myös esimiesten on opittava, että työ on epämukavaa vaarallisessa maailmassa. Yöunet voivat mennä, kun ihmisiä on maailmalla –– On liian helppoa sanoa, että emme ota mitään riskejä ja ostamme tietomme suurilta uutistoimistoilta."

Molemmat toimittajat ovat palanneet töihin. Hammarström on matkustanut muun muassa Ukrainassa ja Länsi-Afrikassa. Falkehed on raportoinut Pariisista muun muassa Charlie Hebdo -lehden terrori-iskuista. Kaduttaako matka Syyriaan?

"Haluaisinko muuttaa mennyttä? Totta kai –– Jokaisen on silti itse tehtävä valintansa matkasta. On joka tapauksessa katastrofi, kuinka vähän Syyriasta raportoidaan", sanoo Falkehed.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat