Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyys ei katoa asennekoulutuksella

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Kun puhuu amerikkalaisten kanssa Fergusonin tapahtumista, monille tulee kärsivä ilme. Voi luoja, mikä sotku, he sanovat. He eivät sano ääneen: onneksi en itse asu siellä – mutta niin moni ajattelee. Minäkin.

Viime elokuussa valkoinen poliisi ampui 18-vuotiaan mustan Michael Brownin kuoliaaksi. Toissayönä joku ampui kesken mielenosoituksen kahta valkoista poliisia, ja nämä joutuivat sairaalaan vakavasti loukkaantuneina.

Fergusonin poliisipäällikkö Thomas Jackson on eronnut, kuten viisi muutakin kaupungin viskaalia. Syy on se, että Yhdysvaltain oikeusministeriö totesi Fergusonin poliisin kohdelleen kaupungin mustia asukkaita järjestelmällisen epäoikeudenmukaisesti.

Samalla mielenosoitukset jatkuvat, eikä poliisi voi jättää kaupunkia mellakoitsijoille.

Sotku on lievä sana.

Kirkkaimman analyysin on toistaiseksi tarjonnut Yhdysvaltain johtava poliisi, FBI:n pomo James Comey.

Comey muistutti, että Yhdysvaltain historian aikana poliisi on ollut vallitsevan vallan puolella, ja se valta on usein ollut "brutaalin epäoikeudenmukainen" vähemmistöille.

Toisaalta se, että puhutaan poliisin asenteista mustia kohtaan, raapaisee vain pintaa. Jos nuoret mustat miehet tekevät suurimman osan rikoksista, poliisi alkaa helposti nähdä kaikki mustat nuoret miehet rikollisina. Comeyn mukaan tämä on väärin, mutta inhimillistä.

Kun poliisi hätyyttelee kaikkia mustia, mustat alkavat nähdä kaikki poliisit vihollisina. Sekin on väärin, mutta inhimillistä.

Samalla mustat tarvitsevat poliisia kaikkein kipeimmin. Kun kävin Fergusonissa, mustat naiset kertoivat, etteivät he pysty pitämään poikiaan kurissa ilman virkavaltaa. He ovat riippuvaisia vallasta, jota he pelkäävät.

Fergusonin kaltaisten paikkojen ongelmat eivät ratkea asennekoulutuksella. Se ei auta köyhyyteen, työttömyyteen, toivottomuuteen ja sukupolvien yli periytyvään rikollisuuteen.

"Tuo perintö on niin valtava ja monimutkainen, että valitettavasti helpompi on puhua vain poliisista", Comey sanoi.

Pitäisi inhota järjestelmää sen sijaan, että inhoaa ihmisiä. Pitäisi muuttaa järjestelmää sen sijaan, että käy sanoin ja asein vastapuolen kimppuun.

Mutta se on hankalaa ja vie kauan. Helpompi on muuttaa pois, kiertää kaukaa ja ajatella, että onneksi en itse asu tuolla.

Laura Saarikoski HS
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat