Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi sijoittaa Gotlannin saarelle sotilaskomppanian

Ruotsin hallitus haluaa panostaa sukellusvenejahtiin

Ulkomaat
 
ANDERS WIKLUND TT
Ruotsin laivaston alus HMS Stockholm lokakuussa 2014.
Ruotsin laivaston alus HMS Stockholm lokakuussa 2014. Kuva: ANDERS WIKLUND TT

Ruotsin hallitus aikoo esittää Gotlannin saarelle pysyvän sotilaskomppanian sijoittamista. Gotlanti on ollut demilitarisoitu alue viimeiset kymmenen vuotta, kun Göran Perssonin hallitus lopetti saaren varuskunnan.

Puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi asiasta Dagens Nyheterille torstaina.

Hallitus aikoo kasvattaa Ruotsin puolustusvoimia uudella pataljoonalla, jonka yksi 130 miehen komppania sijoitettaisiin pysyvästi Gotlantiin.

DN:n mukaan hallituksen aikeet ovat vastaus kritiikille, jonka mukaan strategisesti tärkeä saari on sotilaallisessa tyhjiössä.

Hallitus suunnittelee Hultqvistin mukaan myös noin 660 miljoonan euron lisärahoitusta puolustusvoimille. Pääosa varoista on määrä sijoittaa sukellusvenejahtiin.

Ruotsin puolustusvoimat etsivät viimeksi viime lokakuussa Tukholman saaristossa tuntemattomia aluksia. Jo silloin hallitus puhui lisävaroista sukellusvenejahtiin.

Tammikuussa julkaistun kyselyn mukaan 56 prosenttia ruotsalaisista katsoo, että Venäjä on vakava uhka rauhalle ja turvallisuudelle. Samassa kyselyssä ilmeni, että sotilasliitto Naton kannatus on kasvanut voimakkaasti.

Gotlannin keskeinen sijainti keskellä Itämerta tekee siitä väkisin eri maiden sotilaiden kiinnostuksen kohteen.

Ruotsin Kuninkaallisen sotatieteellisen akatemian johtaja Johan Wiktorin on verrannut Gotlantia jättimäiseen lentotukialukseen, joka on ankkuroitu pysyvästi keskelle Itämerta. Wiktorin mukaan se, joka hallitsee saarta, hallitsee isoa osaa Itämerestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat