Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU suitsisi konfliktimetallien käyttöä – Suomen kannattama vapaaehtoinen raportointi saa moitteita

Ulkomaat
 
Kuni Takahashi Getty Images
Työntekijät etsivät kassiteriittia eli tinakiveä Numbin kaivoksella, Etelä-Kivun alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kassiteriittia käytetään laajalti elektroniikassa. 1990-luvulta asti kestäneessä Kongon sisällisodassa on kuollut yli viisi miljoonaa ihmistä. Taisteluja on lietsonut kamppailu arvokkaista luonnonvaroista.
Työntekijät etsivät kassiteriittia eli tinakiveä Numbin kaivoksella, Etelä-Kivun alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kassiteriittia käytetään laajalti elektroniikassa. 1990-luvulta asti kestäneessä Kongon sisällisodassa on kuollut yli viisi miljoonaa ihmistä. Taisteluja on lietsonut kamppailu arvokkaista luonnonvaroista. Kuva: Kuni Takahashi Getty Images

Bryssel. Euroopan unioni haluaa rajoittaa konfliktialueilta tulevien mineraalien käyttöä Euroopassa, jotta se ei huomaamattaan ruokkisi aseellisia konflikteja esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Kolumbiassa.

Konfliktialueilta tulevia mineraaleja eli tinaa, tantaalia, volframia ja kultaa päätyy moniin eurooppalaisille tuttuihin tuotteisiin kuten tietokoneisiin, kännyköihin, lamppuihin ja autoihin.

Eurooppalainen kuluttaja voi tietämättään rahoittaa Kongossa laitonta kaivosta pyörittävää aseellista ryhmää, ihmisoikeusloukkauksia tai orjuutta, koska tuotteiden valmistajilla ja maahantuojilla ei ole velvollisuutta selvittää mineraalien alkuperää.

EU-parlamentin on tarkoitus päättää tämän kevään aikana kantansa siihen, millaisia vastuita yrityksille asiassa pitäisi määrätä.

EU-komissio esitti vuosi sitten järjestelmää, jonka avulla yhtiöt voisivat todistaa hankintaketjunsa ja tuotteidensa puhtauden. Parlamentissa komission esitys on saanut ristiriitaisen vastaanoton, sillä sen mukaan raportointi olisi yrityksille vapaaehtoista.

Erimielisyyttä on myös siitä, koskisiko raportointivastuu vain mineraalien ja metallien tuojia vai kaikkia yrityksiä – eli myös komponentteja ja valmiita tuotteita tuovia yrityksiä. Monet tuotteista tulevat Eurooppaan esimerkiksi Kiinan kautta.

Suomalaismepit Sirpa Pietikäinen (kok) ja Heidi Hautala (vihr) haluaisivat tehdä raportoinnista pakollista ja mahdollisimman kattavaa.

"Vapaaehtoisuus tuottaa tilanteen, jossa vastuullisimmat yritykset tulevat kaapista, ja muut jatkavat kuten ennenkin", Hautala sanoo.

Suomikannattaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa järjestelmää. Perusteena on, että pakollinen järjestelmä voisi kasvattaa yritysten hallinnollista taakkaa vaikeina talousaikoina.

"Hallinnollinen taakka ja kustannukset riippuvat toimijan koosta. Mutta se ei ole ihan niin iso asia kuin usein annetaan ymmärtää", Pietikäinen sanoo.

Hänen mukaansa hankintaketjun selvittäminen ei aiheuttaisi kohtuutonta kustannusta yrityksille, koska yrityksillä on jo nyt hyvät tilastotiedot hankinnoistaan.

"Välineet ovat olemassa hankintaketjun vastuullisuuden seuraamiseksi. Lainsäädäntö antaisi sille selkänojaa", sanoo Hautala.

Suomi kannattaa vapaaehtoista järjestelmää myös sillä perusteella, että pakollinen raportointivelvollisuus voisi saada yritykset siirtämään toimintansa kokonaan ulos konfliktien riivaamista maista kuten Kongosta.

Tämä tarkoittaisi kuoliniskua myös maassa toimiville laillisille kaivoksille ja kurjistaisi paikallisten oloja entisestään.

Pietikäisen mielestä perustelu ontuu. Hän muistuttaa, että samanlaista "vähän pahaa on parempi kuin enemmän pahaa" -perustelua on yritetty käyttää myös lapsityövoimaan puuttumisen yhteydessä.

Yhdysvalloissaon jo voimassa vastaava, niin kutsuttu Dodd-Frank-laki. Laki velvoittaa pörssiin listatut yritykset raportoimaan mineraaliensa alkuperästä, jos ne hyödyntävät mineraaleja Kongosta ja sen naapurimaista.

Osa eurooppalaisista yrityksistä joutuu jo nyt tekemään raportointia Yhdysvaltoihin.

"Yritysten näkökulmasta tulee välttää tilanne, jossa eri markkinoilla vaaditaan erilaisia todistuksia vastuullisuudesta", sanoo asiantuntija Satu Vasamo-Koskinen Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

EK on vapaaehtoisen raportoinnin kannalla.

"Käytännössä tässä asiassa lainsäädäntö ei ole ohjaavin tekijä", EK:n asiantuntija Salla Ahonen sanoo.

Komission esityksen mukaan EU:n raportointi ei keskittyisi ainoastaan Afrikkaan vaan kaikkialle maailmaan.

Unioni laatisi joka vuosi listan vastuullisista sulatoista ja jalostamoista, mikä helpottaisi tuotannon loppupäässä olevien yritysten taakkaa tuotteidensa eettisyyden selvittämisessä.

Yritysten tekemien raporttien vastaanotto ja valvonta jäisi näillä näkymin kansallisten viranomaisten vastuulle. Suomessa ja monessa muussa maassa on herännyt huolta siitä, ettei tällaista viranomaista ole olemassa.

Pienet maat voisivat mahdollisesti ratkaista ongelman tekemällä yhteistyötä valvonnassa.

Euroopanunioni on yksi suurimmista tinan, tantaalin, volframin ja kullan markkinoista. Unionissa on yli 400 yritystä, jotka tuovat kyseisiä malmeja ja metalleja.

Suomeen tuodaan EU:n ulkopuolelta merkittäviä määriä suoraan lähinnä vain tinaa ja kultaa.

Kunhan EU:n parlamentti on päättänyt kantansa konfliktimineraaleihin, alkaa ratkaisun hierominen jäsenmaiden kanssa.

Suuri osa unionin jäsenmaista on ilmeisesti vapaaehtoisuuden kannalla, mutta Ruotsi on esittänyt pakollista järjestelmää.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat