Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseapu Ukrainalle painui unohduksiin

Yhdysvallat varustaa muttei aseista Ukrainaa, vaikka taistelut jatkuvat

Ulkomaat
 
Yhdysvaltain puolustusvoimat AFP
Amerikkalainen Humvee-ajoneuvo sotilasharjoituksessa Etelä-Dakotassa.
Amerikkalainen Humvee-ajoneuvo sotilasharjoituksessa Etelä-Dakotassa. Kuva: Yhdysvaltain puolustusvoimat AFP

Odotukset Yhdysvaltojen tarjoamasta aseavusta Ukrainalle ovat hiipuneet.

Vielä helmikuun alussa presidentti Barack Obama harkitsi vakavasti toimittavansa aseita taisteluun Venäjän-mielisiä kapinallisia vastaan.

Artikkeliin liittyvät

Niin ainakin väittivät lähteet Obaman hallinnossa.

"Se oli neuvottelutaktiikkaa. Yhdysvallat toimi siinä hetkessä pahana poliisina, joka tuotti painetta Vladimir Putinin suuntaan", arvioi Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Mika Aaltola, joka on erikoistunut muun muassa Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan sekä suurvaltasuhteisiin.

Aseistussuunnitelma tuntui jäävän taka-alalle, kun Ukraina ja Venäjä solmivat niin sanotun Minskin kakkossopimuksen Saksan ja Ranskan välittämänä 11. helmikuuta.

Sopimuksen edellyttämä tulitauko on rakoillut. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijat ovat tälläkin viikolla kertoneet taisteluista Donetskin ja Mariupolin ympäristössä.

Siitä huolimatta aseapua ei ole palautettu vakavasti pöydälle.

"Tulitauko ei ole pitänyt kunnolla mutta ei myöskään ole täysin hajonnut", huomauttaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan erikoistunut Dana Allin International Institute for Strategic Studies -ajatushautomosta (IISS) Lontoosta.

"Siksi päätös aseavusta ei juuri nyt välttämättä vakauttaisi tilannetta." Lähes vuoden kestäneissä taisteluissa on kuollut jo 6 000 ihmistä.

Tänä keskiviikkona Yhdysvallat tiedotti lähettävänsä Ukrainan armeijalle lähiviikkoina kalustoa mutta ei varsinaisia aseita.

Apupakettiin kuuluu 230 Humvee-ajoneuvoa, Raven-tiedustelulennokkeja, tutkia, pimeänäkölaitteita sekä lääkintä- ja viestintävälineitä.

Valkoisen talon edustaja Josh Earnest kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Obama pelkää aseiden lähettämisen vain lisäävän verenvuodatusta.

Allin perustelee Obaman varovaisuutta kahdella seikalla: halulla pysyä aseapua vastustavien Euroopan suurmaiden kuten Saksan ja Ranskan rinnalla ja arviolla, että Yhdysvaltojen tai Nato-maiden apu ei riittäisi ratkaisemaan sotaa.

Upin Aaltola uskoo, että Yhdysvallat suhtautuisi asiaan eri tavalla, jos maata ei johtaisi korostetun harkitseva Obama vaan esimerkiksi John McCain, joka oli republikaanien vastaehdokas demokraatti Obamalle vuoden 2008 vaaleissa. Kongressissa onkin yhä paljon kannatusta aseavulle.

"McCain olisi todennäköisesti toimittanut Ukrainaan aseita ja joukkoja. Kovemman pelotteen avulla ei ehkä olisi ajauduttu nykyiseen tilanteeseen", Aaltola sanoo.

Yhdysvaltoja ohjaa myös kansallisen turvallisuuden strategia, joka päivitettiin 6. helmikuuta.

"Muutos aiemmasta doktriinista ei ollut huikea, mutta taloudelliset vaikutuskeinot korostuvat selvästi aiempaa enemmän", Aaltola kertoo.

Keskiviikkona Yhdysvallat tiedottikin jälleen uusista pakotteista muun muassa venäläispankkia ja separatistijohtajia kohtaan.

Yhdysvallat haluaa välttyä Ukrainan sodan haittavaikutuksilta muuhun maailmanpolitiikkaan. Uhkana on, että YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen Venäjä asettuisi poikkiteloin esimerkiksi Iranin ydinohjelmaneuvotteluissa.

"Syyrian sodassa diplomaattinen ratkaisu on kaukana, mutta Iranissa ollaan lähellä sopimusta ja yhteistyö Venäjän kanssa on Yhdysvalloille hyvin tärkeää", Allin sanoo.

Aaltola uskoo, että Yhdysvaltojen varovaisuus Ukrainassa johtuu enemmän sen yleisestä strategiasta kuin kerrannaisvaikutusten pelosta.

"Venäjän kyky paineen lisäämiseen on melko vaatimaton, eikä Yhdysvallat uskoakseni pidä Venäjää suurena geopoliittisena haastajana. Kyse on enemmänkin siitä, millainen esikuva Venäjästä tulee. Jos Venäjän annetaan laajentaa etupiiriään, se voi tarjota vaarallisen esimerkin vaikka Kiinalle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat