Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksipuoluejärjestelmä hajoamassa Britanniassa

Manner-Eurooppalaiset hallitusneuvottelut rantautumassa saarivaltioon

Ulkomaat
 
TOBY MELVILLE AFP
Britannian pääministeri David Cameron (oik.) joutui vuonna 2010 ottamaan Nick Cleggin johtamat liberaalidemokraatit hallitukseensa apupuolueeksi. Edellisestä koalitiohallituksesta ehti kulua yli puoli vuosisataa.
Britannian pääministeri David Cameron (oik.) joutui vuonna 2010 ottamaan Nick Cleggin johtamat liberaalidemokraatit hallitukseensa apupuolueeksi. Edellisestä koalitiohallituksesta ehti kulua yli puoli vuosisataa. Kuva: TOBY MELVILLE AFP

On vain luonnollista, että jokainen pitää oman maansa poliittisia käytäntöjä "oikeina" ja "normaaleina". Niin myös britit omiaan.

Käytännössä tämä on tarkoittanut kaksipuoluejärjestelmää. Konservatiivit ja työväenpuolue eli labour ovat ottaneet parlamenttivaaleissa mittaa toisistaan. Pikkupuolueiden rooli on ollut seurata sivusta.

Artikkeliin liittyvät

Järjestelmä on tuottanut parlamenttivaaleissa selvän voittajan ja selvän häviäjän. Downing Street kympin eli pääministerin virka-asunnon asukkaat ovat saattaneet vaihtua jo vaaleja seuraavana päivänä.

Nyt kaikki on toisin. Eurooppalaiset kotkotukset kuten monipuoluehallitukset ja pitkät hallitusneuvottelut ovat rantautumassa Britanniaan.

Esimakua saatiin jo 2010, kun konservatiivijohtaja David Cameron ei saanut vaaleissa ehdotonta enemmistöä, vaan joutui ottamaan liberaalidemokraatit hallitukseen apupuolueeksi.

Edellisen kerran koalitiohallitukseen päädyttiin 1945.

"Nyt poliittinen tilanne on vieläkin monimutkaisempi kuin viisi vuotta sitten. On hyvin epätodennäköistä, että kumpikaan pääpuolue saa enemmistöä vaaleissa", politiikan kommentaattori, kirjailija-toimittaja Peter Riddell sanoo.

Poliittisen kentän murros ennustaa vaikeita hallitusneuvotteluja. Jo pelkkä neuvottelujen käsite ja kulku hämmentää brittejä. Kaksipuoluejärjestelmässä uuden pääministerin ainoa tehtävä on ollut nimittää kaikki ministerit omien joukosta. Vuonna 2010 neuvottelut kestivät viisi päivää – eurooppalaisittain hyvin lyhyen ajan.

Tänä keväänä toukokuun 7. päivän parlamenttivaalien jälkeen neuvoteltavaa voi riittää jopa useaksi viikoksi. Samaan aikaan jonkun pitäisi hoitaa maan pyörittämiseen liittyvät juoksevat hommat.

"Britanniassa kaikille ei ole suinkaan itsestään selvää, että vanha pääministeri hallituksineen jatkaa toimitusministeriönä", Riddell sanoo.

Hämmennystä tuottaa myös se, että eniten ääniä saaneen puolueen johtajasta ei välttämättä tulekaan pääministeriä. Ratkaisevaa on se, kuinka paljon puolue saa paikkoja alahuoneeseen – ja onnistuuko eniten paikkoja saanut hallitusneuvotteluissa.

Moni äänestäjä voi pettyä, jos pääministeriksi nousee lopulta epäbrittiläiseen tyyliin vaalien kakkonen.

"Britit kuvittelevat, että he saavat valita vaaleissa tulevan hallituksen. Tosiasiassa he valitsevat parlamentin, joka valitsee sitten hallituksen", sanoo Britannian politiikkaan ja perustuslakiin perehtynyt professori Robert Hazell University College Londonista.

Vielä noin 50 vuotta sitten kaksi suurinta puoluetta sai Britanniassa yhteensä yli 90 prosenttia äänistä.

Nyt konservatiivien ja labourin yhteenlaskettu potti on putoamassa noin 65 prosenttiin.

"Pikkuhiljaa tämä johtaa siihen, että kaksipuoluejärjestelmä on hajoamassa", Hazell sanoo.

Annamari Sipilä
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat