Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis rahoittaa julmuuksiaan ryöstämällä sivilisaatioiden kehtoa

Muinaisaarteiden myyminen on ääri-islamilaiselle Isis-järjestölle yksi tärkeimmistä tulonlähteistä

Ulkomaat
 
Suomalaistutkija: Isisin ryöväämistä paikoista paljon vielä tutkimatta
Suomalaistutkija: Isisin ryöväämistä paikoista paljon vielä tutkimatta
Ääri-islamilaisen Isisin on kerrottu tuhonneen historiallisesti merkittäviä kohteita. Suomalainen tutkija pitää sodan keskellä tapahtuvaa ryöstelyä vielä tuhoamistakin vaikeampana ongelmana Syyriassa ja Irakissa. Toimittaja: Aishi Zidan. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Satelliittikuvista sen näkee selvästi. Syyriassa sijaitsevat satoja tai jopa tuhansia vuosia vanhat arkeologiset kohteet on kaivettu täyteen rumasti ammottavia kuoppia.

Ryöstökaivamisesta on tullut järjestelmällistä sodan kaaoksen keskellä Syyriassa ja Irakissa. Muinaismuistojen myyminen on merkittävä tulonlähde muun muassa terroristijärjestö Isisille. Sanomalehti The Wall Street Journalin haastattelemien länsimaisten tiedustelulähteiden mukaan muinaisaarteiden laiton myynti on Isisille jopa toiseksi suurin rahanlähde öljyn jälkeen.

Myytäväksi päätyy yleensä pieniä esineitä, kuten rahoja, saviruukkuja ja -tauluja sekä lasiesineitä. Niitä on helpointa kaupata. Mosaiikkeja, patsaita ja seinämaalauksia saatetaan pilkkoa pieniksi osiksi.

"Veistos saatetaan hakata osiin eli monet ostavat pelkästään niiden päitä. Mosaiikista irrotetaan jokin palanen tai kuva-aihe, joka on helposti kuljetettavissa", sanoo Lähi-idän arkeologian dosentti Sanna Aro-Valjus Helsingin yliopistosta.

Digital Globe
Dura Europosin arkeologinen alue (vasen kuva) Syyriassa 28. kesäkuuta 2012 ennen ryöstöretkiä. Sama alue (oikea kuva) 2. huhtikuuta 2014. Kuvista näkyy, kuinka aiemmin koskematon alue on kaivettu auki.
Dura Europosin arkeologinen alue (vasen kuva) Syyriassa 28. kesäkuuta 2012 ennen ryöstöretkiä. Sama alue (oikea kuva) 2. huhtikuuta 2014. Kuvista näkyy, kuinka aiemmin koskematon alue on kaivettu auki.

Aro-Valjus on tehnyt vuosia tutkimusta Turkin ja Syyrian seuduilla. Hän kertoo seuraavansa Syyrian sotaa päivittäin, usein itku kurkussa.

"Se ei poistu mielestä. Tutkijan huolet – se ettei pääse tutkimaan jotain patsaita Aleppossa – ovat hyvin vähäisiä verrattuna siihen, mitä ihmiset joutuvat kokemaan."

Ryöstökaivauksissa menetetään valtavasti arvokasta tietoa, sillä monin paikoin nämä kohteet ovat kokonaan tutkimatta. Kun esineitä myydään pimeästi, niiden arkeologinen konteksti jää kokonaan selvittämättä.

Ikivanha patsas Nimrudissa, jossa Isisin väitetään tehneen tuhoa.
Ikivanha patsas Nimrudissa, jossa Isisin väitetään tehneen tuhoa.

Syyriassa ja Irakissa kaivettavaa löytyy, sillä käytännössä koko länsimaisen kulttuurin juuret ovat näillä seuduilla. Alueella on vaikuttanut tuhansien vuosien aikana lukuisia sivilisaatioita.

Isisinkin haltuun joutuneet alueet ovat täynnä vanhoja rauniokumpuja, joista muinaismuistoja löytää helposti lapioimalla.

Kummut ovat syntyneet pikkuhiljaa, kun rakennukset ovat hajonneet ja niiden päälle on rakennettu lisää. Ne kätkevät sisäänsä monta kerrosta historiaa.

"Eivät nämä ihmiset välttämättä tiedä, mistä pitää kaivaa, mutta ei siellä hirveästi tarvitsekaan tietää löytääkseen keramiikkaa, savitauluja ja pieniä terrakottaesineitä."

Aro-Valjuksen tietojen mukaan esimerkiksi Isis ei aina tee ryöstökaivauksia itse. He saattavat värvätä esimerkiksi paikallisia asukkaita, jotka tuntevat seudut.

"Paikallisilla on todennäköisesti mennyt elanto, jolla he ovat aiemmin tulleet toimeen."

Irakista on ryöstetty myös muinaisia kolikoita.
Irakista on ryöstetty myös muinaisia kolikoita.

Vaikka tarkkoja summia on mahdotonta arvioida, Isis tienaa muinaismuistoja myymällä todennäköisesti vähintään kymmeniä miljoonia euroja. Esineet päätyvät eri puolille maailmaa lähinnä yksityisiin kokoelmiin.

Ryöstelyyn ei syyllisty vain Isis. Myös muiden Syyrian kapinallisryhmien on kerrottu kauppaavan muinaismuistoja.

Lisäksi historiallisesti arvokkaita kohteita on tuhoutunut taisteluissa. Esimerkiksi Syyrian hallinnon tiedetään pommittaneen maailmanperintökohteita.

Ryöväämisen lisäksi Isis on myös tuhonnut näyttävästi historiallisesti merkittäviä kohteita.

Helmikuun lopussa maailmalle levisi video, jossa Isisin taistelijat murskasivat arvokkaita patsaita Mosulin museossa. Osa niistä oli 3 000 vuotta vanhoja.

"Siinä saatiin erittäin suurta tuhoa aikaan, sillä jokainen patsas on ainutlaatuinen."

Mosulin museon tapahtumien jälkeen julkisuuteen on levinnyt huhuja, joiden mukaan Isis olisi tuhonnut kaupunkien raunioita kolmessa historiallisesti merkittävässä kohteessa Irakissa.

Artikkeliin liittyvät

Tiedot tuhoamisesta ovat peräisin Irakin viranomaisilta, mutta kuvatodisteita ei toistaiseksi ole. Yksi paikoista on Unescon maailmanperintökohteeksi listattu Hatra, joka sijaitsi aikoinaan silkkitien varrella.

Paikalliset ovat kertoneet kuulleensa raunioista räjähdyksiä viikonloppuna. Myös puskutraktoreilla tuhoamisesta on raportoitu.

Aro-Valjus muistuttaa, että esimerkiksi Hatra on laaja alue ja sen seinät on rakennettu järeistä kivimateriaaleista.

Tuhoaminen ei siis käy hetkessä ainakaan puskutraktoreilla. Tietoja tuhosta ei voida varmistaa, kun kuvia tai pääsyä alueelle ei ole.

Isisin väitetään tehneen tuhoa myös assyrialaisten muinaisessa pääkaupungissa Nimrudissa.

Nimrudissa sijaitsevan palatsin raunioiden lattioiden alta on löytynyt vuosien saatossa muun muassa kuningattarien ja prinsessojen mittaamattoman arvokkaita hautoja.

"Niissä oli yhteensä 50 kiloa kultaa. Kultaesineet ovat olleet Bagdadissa pankkiholvissa eli ne ovat tiettävästi säilyneet näiltä kaikilta ryöstöiltä."

Kuten monet muutkin kohteet alueella, myös Nimrud on suurimmaksi osaksi tutkimatta.

Sanna Aro-Valjus.
Sanna Aro-Valjus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat