Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julian Assangella tulee tuhat päivää täyteen Ecuadorin lähetystössä

Ruotsin syyttäjät tarjoutuivat kuulustelemaan raiskausepäiltyä Lontoossa

Ulkomaat
 
Chris Helgren Reuters
Julian Assange
Julian Assange Kuva: Chris Helgren Reuters

Vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen pattitilanne nytkähti mahdollisesti kohti ratkaisua perjantaina, kun Ruotsin syyttäjäviranomainen tarjoutui matkustamaan Lontooseen kuulustelemaan häntä.

Maanantaina tulee kuluneeksi tasan tuhat päivää siitä, kun Assange pakeni häneen kohdistuvia rikospäilyjä Ecuadorin Britannian-suurlähetystöön.

Assange on nyt 43-vuotias. Hän on asunut pienessä huoneessa Lontoon Knightsbridgessä kesäkuusta 2012 alkaen. Ecuadorin suurlähetystön tiloissa häntä suojaa lähetystön diplomaattinen koskemattomuus.

Itse valittua eristystään Assange on verrannut elämään avaruusasemalla, uutistoimisto AFP kertoi. Assangen kerrotaan saavan liikuntaa vain juoksumatolla.

Jos Assange astuu ulos lähetystörakennuksesta, Britannian poliisi on velvollinen pidättämään hänet ja toimittamaan Ruotsiin.

Australialaista Assangea epäillään Ruotsissa raiskauksesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Britannia on määrännyt hänet karkotettavaksi Ruotsiin, mutta Assange on kieltäytynyt menemästä.

Assangen mukaan Ruotsin rikosepäilyt ovat poliittista ajojahtia. Hän epäilee, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltoja Assange pelkää sen takia, että 2010-luvun vaihteessa hänen Wikileaks-järjestönsä vuoti julkisuuteen satojatuhansia Yhdysvaltain sotilasdokumentteja ja diplomaattisähkeitä. Yhdysvalloissa Assangea odottaisi suurella todennäköisyydellä rikossyyte ja pitkä vankeusrangaistus.

Ruotsin syyttäjäviranomaiset olisivat halunneet kuulustella Assangea Ruotsissa. He taipuivat, koska osa Assangen epäillyistä rikoksista vanhenee elokuussa.

"Pidämme päätöstä tervetulleena ja meille suurena voittona", sanoi Assangen lakimies Per Samuelson uutistoimisto Reutersille.

Perjantaina ei ollut tiedossa, milloin kuulustelut Lontoossa mahdollisesti toteutuisivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat