Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka ilkeää äänestää ilkeää puoluetta?

Ulkomaat
 

Suomessa monet valittavat sitä, kuinka ilkeily ja ala-arvoiset heitot ovat rantautuneet politiikkaan. Tervetuloa Britanniaan katsomaan, mitä todellinen ilkeily on.

Britanniassa poliittisen vastustajan mollaaminen on lähes yhtä tärkeää kuin oman ehdokkaan nostaminen.

Henkilökohtaisuuksiin, kuten vastustajan ulkonäköön, käydään armotta.

Ilkeilyllä on kuitenkin myös toinen ulottuvuus. Se liittyy poliittisen puolueen arvoihin ja imagoon eli käsitykseen siitä, kuinka ja kenen eduksi puolue maata johtaisi.

Britannian parlamenttivaalit pidetään toukokuun 7. päivänä, vajaat kolme viikkoa Suomen eduskuntavaalien jälkeen. Toisin kuin Suomessa, Britanniassa vaalitulosta näyttää olevan poikkeuksellisen vaikea ennustaa.

Kaksi suurinta puoluetta – konservatiivit ja työväenpuolue eli labour – ovat mielipidemittausten mukaan kutakuinkin tasoissa runsaan 30 prosentin kannatusluvuin. Pääsiäisen jälkeen alkaa vaalikampanjan verinen loppusuora.

Pääministeripuolue konservatiivit on perjantaisten lukujen mukaan pienessä johdossa, mutta vain pienessä. Pääministeri David Cameronin henkilökohtaiset kannatusluvut ovat kuitenkin muita puoluejohtajia korkeammat.

Samaan aikaan brittien tulevaisuudenusko on kohentunut huimasti vuoteen 2011 verrattuna.

Miksi yleinen optimismi ja Cameronin suhteellinen suosio eivät pelaa konservatiivien pussiin? Siksi, koska monet pitävät konservatiiveja "ilkeänä puolueena" (the Nasty Party).

Minkälainen on ilkeä puolue? Ilkeä puolue kyykyttää köyhiä ja vähemmistöjä ja ajaa rikkaiden etua. Ilkeää puoluetta johtavat etuoikeutetusta luokasta tulevat sisäpiiriläiset, jotka eivät tiedä mitään tosielämästä. Ilkeä puolue ajattelee vain omiaan ja kääntää selkänsä muille.

Tämä ei ole ilkeilyä, vaan konservatiivit ovat tiedostaneet imago-ongelmansa aivan itse.

Nykyinen sisäministeri Theresa May myönsi jo 2002, että puolueen huono maine syö sen kannatusta. Ilkeä imago ei ole kuitenkaan pehmennyt runsaassa kymmenessä vuodessa, vaikka sitä on yritetty tietoisesti silotella.

Professori Vernon Bogdanor King's College Londonista arvioi monien äänestäjien kokevan, että konservatiivipuolue ei pidä heistä. Ja kukapa äänestäjä pitäisi puolueesta, jonka ei usko pitävän itsestään.

Konservatiivit saavat syyttää itseään, jos yhä useampi äänestäjä kavahtaa sen arvomaailmaa. Puolue on lipunut parin viime vuoden aikana entistä ilkeämmille vesille.

Syynä on oikeistopopulistisen Britannian itsenäisyyspuolueen eli Ukipin nousu. Pelokkaat konservatiivit ovat alkaneet apinoida Ukipin EU- ja maahanmuuttokielteistä retoriikkaa. Ilkeys on valjastettu hyötykäyttöön, ja kohdetta on tarkennettu.

Pieni Ukip ei ole kuitenkaan konservatiivien haastaja, vaan pikemminkin hajottaja.

Ukipin sanoma vetoaa niihin konservatiivipuolueen kannattajiin, jotka tuntevat pudonneensa yhteiskunnan marginaaliin.

Heille ei ole ongelmana se, jos Ukipin johtaja Nigel Farage ilmoittaa haluavansa eroon syrjinnänvastaisesta laista. Heille konservatiivipuolue ei ole ollut tarpeeksi ilkeä puolue maahanmuuttajia kohtaan, mutta Ukip on.

Samaan aikaan konservatiivien koventuneet äänenpainot karkottavat äänestäjiä, joille puolueen kiemurtelu pienen Ukipin edessä on kauhistus.

Heidän mielestään konservatiivit eivät olisi saaneet antaa Ukipin sanella politiikan suuntaa.

Toukokuun parlamenttivaalit kertovat, mitä Britannian arvomaailmaan kuuluu. Kuinka moni ilkeää äänestää todella ilkeää puoluetta eli Ukipia? Kuinka monelle kelpaa yhä konservatiivien perinteinen ilkeys?

Muille puolueille konservatiivien "ilkeys" toimii kontrastina omaa "hyvää" sanomaa vastaan. Pääoppositiopuolue labourin ongelma on kuitenkin se, että vaikka kukaan ei pidä sitä ilkeänä puolueena, harva pitää sitä myöskään erityisen dynaamisena.

Ilkeydellä voi päästä pidemmälle.

Annamari Sipilä HS
annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat