Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti­kilvassa tavoitellaan myös rentoa antiälyllisyyttä USA:ssa

Republikaanien Scott Walker haluaa Yhdysvaltojen presidentiksi, mutta hän ei tiedä paljonkaan maailmasta. Äänestäjiä se ei välttämättä häiritse.

Ulkomaat
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
Alex Wong AFP
Wisconsinin kuvernööri Scott Walker puhui 26. helmikuuta konservatiivien konferenssissa Marylandissa.
Wisconsinin kuvernööri Scott Walker puhui 26. helmikuuta konservatiivien konferenssissa Marylandissa. Kuva: Alex Wong AFP

Republikaanien presidenttiehdokkaiden kärkijoukkoon yllättäen rynnistäneellä Scott Walkerilla on ongelma: hän ei tiedä kovin paljon maailman asioista.

Se ei haitannut niin kauan kuin hän rakensi uraansa Wisconsinin kuvernöörinä.

Yhdysvaltain presidenttinä Walkerista tulisi kuitenkin maailman mahtavin mies, jonka syliin putoaisi niin Ukrainan sota kuin Lähi-idän poliittinen šakkipelikin.

Siksi republikaanien kärkiehdokkaan Jeb Bushin vakavimpana haastajana pidetty Walker on aloittanut maailmanpolitiikan pikakurssin. Puolueen johtavat asiantuntijat ovat viime viikkoina kaataneet ehdokkaaseen tietoa maailman kriisipesäkkeistä.

Walker on myös kehaissut lukeneensa aihepiiristä jo kaksi paksua kirjaa: Henry Kissingerin tiiliskiviteoksen World Order ja 9/11-komission raportin vuoden 2001 terrori-iskuista.

Tehovalmennus tuo mieleen My Fair Lady -elokuvan, jossa Audrey Hepburnin esittämästä työläistytöstä yritettiin tehdä kuudessa kuukaudessa hieno nainen. Elokuvassa Elizan koulutus onnistui, mutta Walkerin kohdalla haaste saattaa olla ylivoimainen.

"Hän ei ole osoittanut suurtakaan asiantuntemusta", arvioi edustajainhuoneen entinen kotimaan turvallisuuden komitean republikaaninen puheenjohtaja Peter T. King The Washington Postissa.

"Voit aina opetella yksityiskohdat – presidenttien nimet – mutta jos haluat tietää, kuinka ulkopolitiikka toimii ja ymmärtää uhkakuvat ja sen miten niihin pitää varautua, sinun täytyy elää asioiden keskellä, opiskella niitä ja ymmärtää historiaa."

Äänestäjät eivät välttämättä ajattele samalla tavalla. Varsinkin preerioiden perusamerikkalaisissa tuntuisi olevan paljon niitä, joiden mielestä vaikeiden nimien ja kaukaisten paikkojen tunteminen on epäilyttävää hienostelua.

Yli puolet amerikkalaisista ei ole koskaan käynyt ulkomailla.

Konservatiivien esikuva on Ronald Reagan. Presidentti Reagan lopetti kylmän sodan, vaikka häntä oli pilkattu typerykseksi sen jälkeen, kun hän oli nimittänyt Neuvostoliittoa "pahan valtakunnaksi" ja sanonut paljon muutakin epäsopivaa.

Myöhemmistä elämäkerroista on käynyt ilmi, että Reagan oli hyvin perillä maailman asioista ja varsinkin Neuvostoliitosta. Hän esitti tyhmempää kuin oli, koska tiesi sen vetoavan tavallisiin äänestäjiin.

Tällaista rentoa antiälyllisyyttä on moni myöhempikin republikaaniehdokas tavoitellut. Heidän ei ole kuitenkaan välttämättä tarvinnut turvautua näyttelemiseen.

Vuoden 2012 ehdokasjoukossa junttinäkökulmaa edusti pizzakeisari Herman Cain, jonka kampanja alkoi murentua, kun ehdokas ei oikein muistanut, millä puolella Yhdysvallat oli Libyan konfliktissa.

"Kaikki nämä jutut pyörii ihan sekaisin päässäni", Cain tunnusti ikimuistoisen haastattelun lopulla.

Neljä vuotta sitten Cainin kampanjan ulkopoliittisena neuvonantajana toimi entinen Pentagonin tiedottaja J. D. Gordon, joka on pikakouluttanut useita muitakin republikaanien presidentti- ja varapresidenttiehdokkaita, esimerkiksi Sarah Palinia.

Hän on oikea henkilö kertomaan, miten paljon ehdokkaalle voi vuodessa opettaa.

"Huomattavan paljon, varsinkin ulkomaanmatkojen ja asiantuntijoiden taustakeskustelujen avulla", Gordon vakuuttaa.

"Joillain ehdokkailla on lähtiessään paljon tietoa ulkopolitiikasta, mutta jotkut aloittavat melkein nollasta. Ehdokasjoukon kärkipäähän nousevat fiksut ehdokkaat pääsevät kyllä nopeasti eteenpäin, vaikka heillä ei aluksi olisikaan vankkaa taustaa."

Gordonin ensimmäinen opetus kaikille republikaaniehdokkaille on Reaganin ajattelun perusperiaate: "Voima takaa rauhan."

Sitten alkavat kuitenkin hankalammat jutut.

"Koko Lähi-itään ulottuva shiiojen ja sunnien kamppailu on vaikea selittää", Gordon sanoo.

Hänestä presidentin ei kuitenkaan edes tarvitse olla kaikkien alojen asiantuntija.

"Arvot ja johtajuus ovat paljon tärkeämpiä. He oppivat nopeasti tekemään järkeviä ratkaisuja, kunhan vain ympäröivät itsensä oikeanlaisilla ihmisillä."

Ehdokkaan pahin virhe on Gordonin mukaan lausua mielipiteensä asiasta, jonka kaikkia puolia hän ei ymmärrä.

"On myös ongelmallista vaihtaa mielipiteitään, koska silloin aletaan syyttää takinkääntelystä. Se on poliittisesti ikävä leima."

Reaganilla oli tapana riisua vastustajat aseista vitsailemalla itsestään. Kun Herman Cain yritti samaa, se ainoastaan pahensi tilannetta.

"Hän sanoi, että jos te kysytte minulta, kuka on jonkun Uz-beki-beki-beki-stanin presidentti, niin en minä sitä tiedä. Se oli pelkkä häneen itseensä suunnattu kevyt vitsi, mutta kotimaan media riipi sitä loputtomiin, ja siitä tuli jopa kansainvälinen uutisaihe."

Lopulta Gordon neuvoi Cainia opettelemaan ulkoa kymmenen maailman tärkeimmän valtiomiehen nimet sekä bonuksena vielä Uzbekistanin presidentin Islam Karimovin.

"Joka päivä, kun aloimme puhua ulkopolitiikasta, hän sanoi syvimmällä radiobassollaan: Islam Karimov."

Ulkopolitiikan uskotaan nousevan isoon rooliin vuoden 2016 vaaleissa erityisesti Isisin ja Ukrainan sodan takia.

Republikaaniehdokas joutuu koville, jos pöydän toiselle puolelle istuutuu entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

"Vuonna 2016 ulkopolitiikka ja kansallinen turvallisuus tulevat olemaan kahden tärkeimmän vaaliteeman joukossa", Gordon ennustaa.

Euroopassa George W. Bushin, Sarah Palinin ja muiden republikaanien puheista on väännetty vitsejä paljon innokkaammin kuin demokraateista, vaikkei näilläkään aina ole ihan nappiin mennyt.

Runsas vuosi sitten presidentti Barack Obama kutsui Isis-järjestöä terrorismin "juniorijoukkueeksi". Vuoden 2012 vaaliväittelyssä Obama taas pilkkasi armotta vastaehdokastaan, republikaani Mitt Romneya, joka oli väittänyt Venäjää maailmanrauhan suurimmaksi uhaksi.

"Hänen [Obaman] kommenttinsa ei ollut pelkästään huonosti ajateltu ja loukkaava. Se on myös todistettu vääräksi", Gordon sivaltaa.

Republikaanit uskovat, että kirjaviisauden sijasta nyt tarvitaan lujaa selkärankaa.

"Ulkopolitiikka ei ole sitä, että on väitellyt tohtoriksi tai puhuu tohtorien kanssa. Siinä on kysymys johtajuudesta", muistutti Scott Walker äskettäin tukijoilleen.

Saska Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat