Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n panssarit saapuivat Viroon

Virossa ei ole ollut panssarivaunuja sitten neuvostojoukkojen poistumisen

Ulkomaat
 
USA:n panssarivaunuja saapui Viroon
USA:n panssarivaunuja saapui Viroon
Neljä Abrams-panssarivaunua saapuivat lauantaina Riian sataman kautta Yhdysvalloista Viroon sotaharjoituksiin. Ensimmäisen ongelman yhdysvaltalaissotilaat saivat ratkaistavakseen Tapan ratapihalla, kun sotakalustoa nostettiin raiteilta. Panssarivaunujen akut olivat yllättäin tyhjentyneet junamatkan aikana. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm

Virolaiset sotilaat voivat ensimmäistä kertaa itsenäisessä Virossa harjoitella panssarivaunujen kanssa. Harjoituksen makuun päästiin jo lauantaina, kun Yhdysvallat kuljetti junalla neljä M1A2-Abramsia Tapan kaupunkiin Pohjois-Viroon.

Ensimmäisenä junavaunusta nostettiin panssaroitu hinausauto M88. Käynnistettäessä se sauhusi ja iski tulta, koska suolainen merivesi oli vahingoittanut sitä matkalla Yhdysvalloista Latviaan.

Kaksi nosturia siirsi ensimmäisen Abramsin rautateiltä maankamaralle. Kävi ilmi, että kaikki sen kaksitoista akkua olivat tyhjiä. "Joku oli Riiassa jättänyt virtanappulan päälle", harmitteli vääpeli James Johnson.

Etäämpänä Viron rautateiden venäjänkieliset työntekijät ihmettelivät akkujen tunteja kestänyttä lataamista. "Putinin panssarivaunuja vastaan nuo eivät kyllä pärjää. Ovat tainneet juoda liikaa Coca-Colaa."

Samanlaisiin kuljetusvaiheen ongelmiin virolaissotilaat tuskin ovat panssarivaunujen kanssa simulaatioharjoituksissa törmänneet. Panssarivaunujen tuloa onkin pidetty merkittävänä ainakin harjoittelun kannalta.

Virossa ei ole ollut panssarivaunuja sitten vuoden 1994, jolloin neuvostojoukot poistuivat itärajan yli.

Viron puolustusvoimien operatiivisen osaston päällikön, everstiluutnantti Rain Janon mukaan yhden yhdysvaltalaisen panssarivaunujoukkueen merkitys Virossa ei ole vain symbolinen. "Ne ovat ennen muuta osa sotilaallista pelotetta, jota Nato on lisäämässä Keski-Euroopassa", sanoi Jano.

"Pieninkin varustus on pelote. Se on parempi kuin ei mitään. Jos tänään täällä on panssarivaunujoukkue, vuoden päästä saattaa olla komppania", Jano sanoo.

Kun Yhdysvaltojen viimeinen panssarivaunu lähti Euroopasta Saksan Grafenwoehrista kaksi vuotta sitten maaliskuussa 2013, kylmän sodan aikakausi Euroopassa näytti päättyneen. Vuosi sitten palattiin kylmän sodan aikaisiin vastakkainasetelmiin, kun Venäjä valtasi Krimin.

Yhdysvallat toi viime vuoden keväänä maavoimien komppanian kaikkiin kolmeen Baltian maahan. Tällä viikolla se toi kuhunkin Baltian maahan ensimmäiset panssarivaunujoukkueet harjoituksiin. Muut Nato-valtiot ovat panostaneet Virossa etenkin ilmavalvontaan Ämarin tukikohdassa.

Ensi viikolla Ämariin saapuu Yhdysvaltojen lentolaivue, kuusitoista F-16 hävittäjää, jotka osallistuvat Suomessa kohua herättäneisiin ilmaharjoituksiin. Suomi ja Ruotsi osallistuvat harjoituksiin omista tukikohdistaan.

Tutkija Tomas Jermalavičius Viron Kansainvälisestä puolustustutkimuskeskuksesta muistuttaa, ettei uusi varustus vielä hetkauta Venäjän sotilaallista ylivoimaa Natoon verrattuna Itämeren alueella.

"Naton harjoituksissa puhe on muutamista tuhansista sotilaista, kun Venäjän harjoituksissa puhutaan pikemmin sadasta tuhannesta", hän sanoo.

Baltiassa ei uskota, että Yhdysvaltojen ja muiden Naton liittolaisvaltioiden läsnäolon lisääminen Itämeren alueella voisi turvallisuuden takaamisen sijaan lietsoa jännitteitä.

"Eniten Venäjää lietsoo, jos jäämme toimettomiksi", sanoo Jermalavičius.

Kaja Kunnas
Tapa

Marko Mumm
Neljä yhdysvaltalaista M1A2-Abrams-panssarivaunua saapui rautateitse Pohjois-Virossa sijaitsevaan Tapan kaupunkiin lauantaina.
Neljä yhdysvaltalaista M1A2-Abrams-panssarivaunua saapui rautateitse Pohjois-Virossa sijaitsevaan Tapan kaupunkiin lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat