Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaislapsi innostui koululounaasta USA:ssa – vanhempaa ruokalista ihmetyttää

Miksi amerikkalaisen koululounaan pitää olla roskaruokaa? Vastaus liittyy rahaan.

Ulkomaat
 
Joe Raedle Getty images
Pitsapala ja ranskalaiset päätyvät monen yhdysvaltalaisen koululaisen ruokalautaselle.
Pitsapala ja ranskalaiset päätyvät monen yhdysvaltalaisen koululaisen ruokalautaselle. Kuva: Joe Raedle Getty images

Kun amerikkalaisen ala-asteen ruokalistat tulivat syksyllä kotiin, ekaluokkainen ei pysynyt nahoissaan. "Pitsaa! Burgereita! Tacoja! Kananugetteja! Ranskalaisia! Hot dogia! Pannukakkuja! Jee!"

Äkkiä koulun alku vieraassa maassa ei tuntunutkaan epämiellyttävältä.

Suomalaista vanhempaa koulun ruokalista ihmetyttää. Tarjolla on lähinnä roskaruokaa. Sämpylöidenkin kanssa tarjoillaan ranskalaisia.

Ja tämä on koulun mukaan se uusi, viimevuotista terveellisempi menu.

Ehkä parannus on se, että pääruuan kera tulee pakollinen annos porkkanoita tai sellerinvarsia. Pojan kertoman mukaan lapset kuitenkin heittävät ne yleensä roskikseen (niinpä niin – pakkoselleriä ekaluokkalaisille).

Miksi koululounaan Yhdysvalloissa on oltava epäterveellinen? Lasten ylipaino on täällä iso ongelma. Luulisi, että helpoin tapa hoitaa sitä olisi poistaa pitsat listalta.

Vastaus liittyy – yllätys yllätys – rahaan, tai sen puutteeseen.

Yhdysvalloissa koululounas luotiin köyhäinavuksi lapsille, joilla ei ollut varaa tuoda eväitä kotoa. Siksi se piti tuottaa mahdollisimman halvalla.

Oikeustieteen professori Timothy Lytton Albany Law School -yliopistosta selittää vuonna 2010 julkaistussa blogissaan, että liittovaltio tukee kouluja sen mukaan, kuinka monta oppilasta syö alennetun koululounaan. Siihen ovat oikeutettuja pienituloisten perheiden lapset.

Poikani koulussa alelounas maksaa 40 senttiä, kun normaali hinta on 2,55 dollaria (2,40 euroa).

Valtion tuki kouluille ei kuitenkaan riitä kattamaan kuluja. Saadakseen lisätuloja koulut myyvätkin lounaslistan ulkopuolella niin sanottuja á la carte -ruokia ja välipaloja. Usein ne ovat pikaruokaa tai karkkia, johon lapset haluavat panna rahansa.

Nämä ylimääräiset herkut ovat Lyttonin mukaan kouluille erittäin merkittävä tulonlähde: ne toivat vuosina 2003–2004 kolmannekselle amerikkalaislukiosta yli 125 000 dollaria vuodessa.

Ongelma on siinä, että lapset äänestävät suullaan. Jotta tarpeeksi iso osa heistä valitsisi tuetun koululounaan, josta koulu saa valtiolta rahaa, á la carte -vaihtoehtoina tarjotut ruuat ovat siirtyneet myös tavalliselle lounaslistalle. Siksi tarjolla on nyt pitsaa, tacoja ja nugetteja.

Poikani koulussa suuri osa lapsista syö omia eväitä: sämpylän, hedelmän, myslipatukan, pillimehua tai maitoa. Meille ekaluokkalaisen vanhemmille opettaja sanoi, että yksi koululounas viikossa voi olla vähän niin kuin palkinto – "se on niin epäterveellistä".

Lapset eivät tietenkään ajattele näin. Poikani on päässyt pitsan makuun ja jättää nyt kotona pakatut sämpylät syömättä. Viime aikoina hän on myös luopunut haarukan käytöstä, koska kaveritkin syövät kaiken käsin.

Kun muutamme takaisin Suomeen, pientä amerikkalaista odottaa kulttuurisokki. Kumiperunoita! Kanaviillokkia! Kaalilaatikkoa!

Laura Saarikoski HS
Washington

Maaliskuussa Washingtonin esikaupungin ala-asteen kouluissa tarjottiin lounaaksi muun muassa kananugetteja, pepperonipitsaa, hot dogeja, tacoja ja pannukakkuja.
Maaliskuussa Washingtonin esikaupungin ala-asteen kouluissa tarjottiin lounaaksi muun muassa kananugetteja, pepperonipitsaa, hot dogeja, tacoja ja pannukakkuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat