Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paimentolaiset taistelevat maistaan Tansaniassa – 40 000 maasaita uhkaa pakkosiirto

Ulkomaat
 
Samwel Nangiria
Maasai-heimon miehet tutkivat Tansanian viranomaisten polttamia kotejaan helmikuussa Loliondon alueella.
Maasai-heimon miehet tutkivat Tansanian viranomaisten polttamia kotejaan helmikuussa Loliondon alueella. Kuva: Samwel Nangiria

Tansanialaisen paimentolaisheimon edustaja Samwel Nangiria vaikuttaa hyväntuuliselta ja rennolta mieheksi, joka on jo vuosia käynyt raskasta kamppailua.

Siihen kamppailuun liittyy maa, valta, vesi ja raha. Ja öljyrikkaan kuningasperheen mieltymys metsästykseen.

Nangiria vieraili äskettäin Suomessa puhumassa edustamansa maasai-heimon puolesta.

Maasait ovat Keniassa ja Tansaniassa eläviä paimentolaisia. Tansaniassa 70 000 maasaita elää noin 4 000 neliökilometrin kokoisella Loliondo-nimisellä kaistaleella, Serengetin kansallispuiston vieressä.

Outi Pyhäranta HS
Maasai-heimon edustaja Samwel Nangiria vieraili Helsingissä maaliskuun alussa.
Maasai-heimon edustaja Samwel Nangiria vieraili Helsingissä maaliskuun alussa.

Tansanian hallitus on jo 23 vuoden ajan vuokrannut alueesta noin 1 500 neliökilometrin siivua Ortelo Business Corporation -nimiselle yhtiölle. Se järjestää metsästysretkiä muun muassa Dubain kuningashuoneelle.

Tällä, 1 500 neliökilometrin alueella elää noin 40 000 maasaita. Alue on elintärkeä koko paimentolaisheimolle, koska muualta Loliondosta ei löydy puhdasta vettä.

Kahnauksia paimentolaisten ja yhtiön välillä on esiintynyt silloin tällöin. Pahemmilta yhteenotoilta kuitenkin vältyttiin vuoteen 2007 asti.

"Silloin alkoi todellinen konflikti. Yhtiö ja hallitus tekivät selväksi haluavansa koko maaalueen pelkästään metsästykseen", Nangiria sanoo Helsingin Sanomille.

Muutamaa vuotta myöhemmin hallitus sääti lain, joka kriminalisoi maanviljelyn ja laiduntamisen koko 1 500 neliökilometrin alueella. Sen seurauksena toteutettiin useita pakkosiirtoja. Nangiria sanoo, että yli 200 kotia poltettiin ja yli 3 000 ihmistä jäi kodittomaksi. Afrikan unionin ihmisoikeuskomissio tuomitsi teot.

Maasaiden alueella villieläimet liikkuvat laiduneläinten seassa vapaasti, mikä vaikeuttaa metsästystä. Nangiria uskoo sen olevan syynä siihen, että metsästysyhtiö haluaa maasait pois alueelta.

Vuoden 2013 maaliskuussa Tansanian turismista ja luonnonvaroista vastaava ministeriö ilmoitti, että maasaiden on lähdettävä 1 500 neliökilometrin alueelta, koska siitä tehdään luonnonsuojelusyistä "villieläinkäytävä".

Tästä on kyse

 Tansanian hallitus haluaa Serengetin kansallispuiston kylkeen "villieläinkäytävän".

 Se tarkoittaisi, että tuhannet maasai-heimon jäsenet joutuisivat lähtemään kodeistaan.

 Paimentolaisheimon mukaan hallitus haluaa tosiasiassa raivata lisää tilaa metsästykselle.

Nangiria pitää hallituksen kantaa outona, koska metsästysyhtiön toiminta saisi jatkua normaalisti. Hän myös muistuttaa paimentolaisheimon eläneen alueella satoja vuosia villieläinten seassa ongelmitta.

1 500 neliökilometrin kaistaleella elävillä maasailla ei ole vaihtoehtoisia laidunmaita, koska britit siirsivät heimon alkuperäisiltä mailtaan vuonna 1959 rakentaakseen Serengetin.

Vuoden 2013 lopulla Tansanian hallitus ilmoitti, että maasaiden ei täydykään lähteä. Vuotta myöhemmin hallitus kuitenkin perui aiemman kantansa, ja antoi maasaille vuoden loppuun asti aikaa poistua.

"Kamppailu jatkui siihen saakka, kunnes Tansanian presidentti twiittasi vuoden 2014 marraskuussa että hallitus ei aio viedä maitamme. Kaikki luulivat kiistan olevan ohi."

Helmikuun alussa hallitus kuitenkin yllättäen poltti useita koteja ja ilmoitti karkottavansa 600–700 maasaita Serengetin tuntumasta, koska näiden väitettiin olevan kansallispuiston alueella.

Uhkausta ei ole vielä toteutettu, mutta tilanne on entistä kireämpi. Nangirian mukaan hallitus on alkanut kutsua maasaita laittomiksi maahanmuuttajiksi.

Euroopan parlamentti hyväksyi viime torstaina päätöslauselman, jossa tuomitaan maasaikylien tuhoaminen ja paimentolaisheimon ajaminen mailtaan.

Nangiria pelkää, että alueella elävien 40 000 maasain pakkosiirto on vain ajan kysymys.

Sen takia hän osallistui äskettäin Suomessa YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaan asiantuntijaseminaariin.

Lapissa järjestetyssä tapahtumassa Nangiria tapasi muun muassa YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoijan Victoria Tauli-Corpuzin, mediaa sekä useiden alkuperäiskansojen edustajia. Hän sanoo oppineensa erityisen paljon saamelaisilta.

"Jos maamme viedään, se vaikuttaa suoraan elinkeinoomme, ruuansaantiimme, sosiaaliseen elämäämme ja erityisesti identiteettiimme. Olemme paimentolaisia. Emme voi luopua maastamme rahasta, sillä ei ole rahallista arvoa", Nangiria kertoo.

Nangiria sanoo palaavansa Tansaniaan varovaisin mielin. Hänen mukaansa Loliondossa on ammuttu konfliktin aikana monta maasaita. Nangiria kertoo saaneensa uhkaavia viestejä, joissa häntä kehotetaan ajattelemaan perhettään.

"Olen jatkanut työtäni, mutta ainakin olen tietoisempi vaaroista. Minusta on tullut varovaisempi."

Tansanian hallituksesta ei vastattu HS:n useisiin yhteydenottopyyntöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat