Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsille ulkopolitiikka on arvovalintoja

Kotimaassa hallitusta myös arvostellaan taitamattomuudesta saudikärhämän hoitamisessa

Ulkomaat
 
Claudio Bresciani AFP
Margot Wallström
Margot Wallström Kuva: Claudio Bresciani AFP

"Ei, en kadu sitä, mitä olen sanonut", sanoi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström perjantaina Ruotsin television haastattelussa. Katumuksesta kysytään nyt Wallströmiltä, sillä hän on viime päivät ollut diplomaattisen kärhämän pääpelaaja.

Wallström suututti Saudi-Arabian ja koko Arabiliiton puheillansa ihmisoikeuksista ja demokratiasta. Lopputulos oli, että Saudi-Arabia esti viime viikolla Wallströmin puheen Kairossa Arabiliiton kokouksessa.

Ruotsi taas sanoi irti kiistellyn sotilaallisen yhteistyösopimuksensa Saudi-Arabian kanssa. Saudi-Arabia kutsui kotiin lähettiläänsä Tukholmasta, mikä kertoi pahasta välirikosta.

Maailmalla tapaus herätti huomiota, ei vähiten, koska kyse on jo toisesta isommasta ulkopoliittisesta puhurista Wallströmin puolivuotisen ulkoministeriuran aikana. Viimeksi Ruotsi oli kansainvälisissä parrasvaloissa syksyllä, kun se päätti Palestiinan valtion tunnustamisesta.

Mitä kuohunta kertoo punavihreän hallituksen ulkopolitiikasta?

Selkkaus tulkittiin länsimaissa osoituksena Ruotsin poikkeuksellisesta moraalisesta selkärangasta ja rohkeudesta.

Saudi-Arabian suuttumus seurasi ilmeisesti esimerkiksi siitä, että Wallström tuomitsi ruotsalaisten viestimien haastattelussa ihmisoikeusaktivisti Raif Badawin raipparangaistuksen "keskiaikaisena". Niin monia ajattelee, muttei uskalla sanoa.

"Viimein läntinen maa nostaa ihmisoikeudet pöydälle Saudi-Arabian kanssa", otsikoikin yhdysvaltalaislehti Washington Post kirjoituksensa sotilaallisen yhteistyön katkaisemisesta.

Saudi-Arabia on merkittävä öljyvaltio ja strategisessa asemassa Lähi-idässä. Esimerkiksi Yhdysvalloille se on läheinen liittolainen, juuri nyt äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa. Jo kauppasuhteet pitävät monien muiden suut supussa.

Kääntöpuoli on, että reaalipoliittisesti Wallströmin ärhäkkä linja saattaa tehdä Ruotsin ulkopolitiikan tavoitteiden saavuttamisesta takkuista.

Toistaiseksi välirikon vaikutusten laajuutta tai kestoa on vaikea arvioida. Saudi-Arabia on joka tapauksessa Lähi-idän merkittävimpiä toimijoita. Jos Ruotsi haluaa olla mukana rakentamassa rauhaa ja tukemassa ihmisoikeuksia väkivallan kierteessä kärvistelevällä alueella, ei suhteiden jäätyminen voi olla kovin hyvä asia.

Ruotsin määränpäänä on myös saavuttaa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyys 2017–2018, eikä se helpotu hankkimalla vaikutusvaltaisia vihollisia.

Vastikään Wallströmille tuohtui Saudi-Arabian lisäksi Venäjä tämän Ukrainan kriisiä koskevien lausuntojen takia.

Ja tietenkin myös Israel on suuttujien listalla. Se veti lähettiläänsä väliaikaisesti Tukholmasta Palestiinan tunnustamisen takia. Alkuvuodesta Wallström joutui perumaan Jerusalemin-matkansa.

Ruotsin räväkkyys ulkopolitiikassa ei tietenkään ole kovin uutta. Ruotsilla on aina Olof Palmen ajoista ollut taipumus nähdä itsensä maailman moraalisena suurvaltana ja heikompiensa kasvattajana.

Ulkopolitiikka ei ole Ruotsille vain asioiden hoitamista. Se on arvovalintoja.

"Ne päätökset, jotka hallitus on tehnyt koskien Palestiinaa ja sotilaallisen yhteistyön sopimusta Saudi-Arabian kanssa, on kuultu. Ne ovat olleet selkeitä ja tarkoittaneet jotakin arabimaailmalle ja Euroopan suhteelle arabimaailmaan. Mielestäni se ei ole yksinomaan merkityksellistä. Se on myös hyvä asia", sanoo Ruotsin ulkopoliittisen instituutin johtaja Mats Karlsson.

Sisäpoliittisesti hallitus on silti saanut myös kovaa arvostelua diplomaattisesta taitamattomuudesta ja sekavasta päätöksenteosta. Ihmisoikeudet eivät alun perin näyttäneet olevan etusijalla kiistellyn sotilasyhteistyösopimuksen kodalla.

Sosiaalidemokraatteja edustava pääministeri Stefan Löfven viestitti pitkään, ettei hän halua luopua sopimuksesta toisin kun hallituskumppani ympäristöpuolue ja moni hänen omassa puolueessaan. Sen sijaan Löfvenin tahtoi neuvotella sopimuksen uudelleen.

Nyt, kun lopputulos tunnetaan, Löfven – entinen ammattiliittojohtaja, joka aloitti uransa sotateollisuudessa – näyttäytyy kotimaassaan pääministerinä, joka puolustaa ihmisoikeuksia osin tilanteen pakosta.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat