Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti paljasti Putinin ydinuhon

Tutkija: Kreml on halvaantunut eikä tiedä, mitä sanoa Putinin poissaolosta

Ulkomaat
 
Televisiokanava Rossija 1 mainosti verkkosivuillaan Krim-dokumenttia, joka on otsikoitu "Krim – matka kotimaahan". Kuvakaappaus.
Televisiokanava Rossija 1 mainosti verkkosivuillaan Krim-dokumenttia, joka on otsikoitu "Krim – matka kotimaahan". Kuvakaappaus.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui Venäjän toimia Krimillä dokumentissa, joka näytettiin televisiokanava Rossija 1:llä sunnuntaina.

Putinin osuus on nauhoitettu, ja presidentti pysytteli poissa julkisuudesta edelleen sunnuntaina.

"Tiedättekö, mistä meidän ylivoimamme johtui? Siitä, että minä henkilökohtaisesti tein töitä tämän asian [Krimin liittämisen] parissa", Putin sanoo haastattelussa.

"Ei siksi, että minä olisin tehnyt kaiken oikein, vaan koska toimeenpanevien henkilöiden on helpompi tehdä töitä, jos valtionjohto on mukana", hän luonnehtii.

Putin kehuu dokumentissa pitkään myös Krimin "ainutlaatuista" puolustusjärjestelmää. Hänen mukaansa Venäjä oli valmis asettamaan ydinaseet taisteluvalmiuteen Krimin takia viime vuonna. Venäjä on viime aikoina useasti muistuttanut valmiudestaan käyttää ydinaseita.

Putin kommentoi Krimin liittämistä dokumenttielokuvassa Krim – matka kotimaahan. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Krimin valtauksen kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Krimin valtauksesta tulee tänään maanantaina kuluneeksi vuosi. Krimillä järjestettiin 16. maaliskuuta 2014 hätäinen kansanäänestys Venäjään liittymisestä, minkä jälkeen Putin hyväksyi niemimaan liittämisen Venäjään.

Ennen kansanäänestystä Krimille saapuivat Venäjän tunnuksetta esiintyneet sotilaat.

Elokuva on osa Kremlin propagandaa, jonka päätavoitteena on esittää Venäjän Krimin-valtaus lailliseksi, oikeutetuksi ja peruuttamattomaksi teoksi.

Putin väittää dokumenttielokuvassa, että Ukrainan päättäjät olisivat olleet valmiit "terrori-iskuihin" Krimillä.

Lisäksi hän väittää, että syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin henki olisi ollut vaarassa, mutta Venäjä pelasti hänet. "Se oli hyvä teko, jalo", Putin kuvailee.

Putin kertoo dokumentissa myös, että Krimille lähetettiin sotilastiedustelu GRU:n ja merijalkaväen joukkoja riisumaan Ukrainan armeijan 20 000 sotilasta aseista.

Presidentti Putin on ollut poissa julkisuudesta 6. maaliskuuta lähtien.

Se on villinnyt huhuja sairaudesta tai valtataistelusta Venäjän eliittiryhmien kesken. Poliittinen ilmapiiri Venäjällä on päivä päivältä jännittyneempi.

Sunnuntaina oppositiohenkinen televisiokanava Dožd uutisoi, että Putin olisi sairastunut flunssaan ja oleskelisi residenssissään Valdai-järven rannalla Novgorodin alueella.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kieltäytyi kommentoimasta tietoja. Dožd ei täsmentänyt, mihin lähteisiin tieto perustuu.

"Valtio on menettänyt taktisen kontrollin tilanteesta. Kremlissä ei tiedetä, mitä sanoa Putinin poissaolosta. Se on halvaantunut", sanoi Brookings-instituutin politiikantutkija Lilija Ševtsova HS:lle sunnuntaina.

Televisiokanaville Putinin pitkä poissaolo alkoi selvästi olla ongelma. Yleensä presidenttiä näytetään illan pääuutisissa käytännössä joka päivä.

Krim-dokumenttia pohjustettiinkin monella kanavalla jo lauantaina haastattelemalla sen tekijöitä.

"Venäjän media toimii käskystä tai annettujen aiheiden mukaan. Nyt ne ovat hätääntyneet, koska eivät saa Kremlistä käskyjä, miten toimia", Ševtsova sanoi.

"Vallankumous? Mahdollisesti. Mutta toistaiseksi siitä ei ole todisteita", hän jatkoi.

Uutissivusto Vesti kertoi Putinin olevan läsnä venäläisten yhteisessä elokuvaillassa, vaikka hänen olinpaikastaan ei olekaan tietoa.

"Putin katsoo elokuvan Krim – matka kotimaahan yhdessä kaikkien venäläisten kanssa", se otsikoi.

Kremlin mukaan Putinin on määrä tavata Kirgisian presidentti Almazbek Atambajev tänään maanantaina Pietarissa.

Putinin viimeviikkoisista tapaamisista Kreml on julkaissut kuvamateriaalia, jonka aitoudesta ja kuvausajankohdasta ei ole varmuutta.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat