Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdistyneissä arabipuolueissa muhii yllätys

Esittelyssä Netanjahun johtaman Likudin tärkeimmät kilpailijat

Ulkomaat
 
Ahmad Gharabli AFP
Yhdistyneitä arabipuolueita johtava Ayman Odeh (oik.) poseerasi kannattajan kanssa vaalitilaisuudessa Acressa perjantaina.
Yhdistyneitä arabipuolueita johtava Ayman Odeh (oik.) poseerasi kannattajan kanssa vaalitilaisuudessa Acressa perjantaina. Kuva: Ahmad Gharabli AFP

Keskustavasemmistolainen Sionistileiri

Uuden vaaliliiton johtaja Isaac Herzog on todellinen siniverinen ja Netanjahun vastakohta. Herzog on Israelin kuudennen presidentin Chaim Herzogin poika ja tunnetun rabbin Yitzhak HaLevi Herzogin pojanpoika.

Sionistileiri tarjoaa vaihtoehtoa Likudiin kyllästyneille israelilaisille. Vaaliliiton toinen puolue on Tzipi Livnin johtama keskustapuolue Hatnua. Herzog ja Livni ovat luvanneet kierrättää pääministerin salkkua kahden vuoden jaksoissa

Livni on korostanut kahden valtion ratkaisua ainoana keinona säilyttää demokraattinen juutalaisvaltio.

Yhdistynyt arabilista

Yllättäjäksi vaaleissa saattaa muodostua vaaliliitto, jonka pienet arabipuolueet ovat muodostaneet ensimmäistä kertaa Israelin vaalihistoriassa. Yhdistyneet arabipuolueet saattavat nousta vaaleissa jopa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Muun muassa kommunisteista, islamisteista ja feministeistä koostuvalle ryhmälle povataan 13 paikkaa.

Ryhmää johtaa 40-vuotias juristi Ayman Odeh. Hän on luvannut taistella syrjintää, rasismia ja sosiaalista epätasa-arvoa vastaan.

Yhdistynyt arabilista ei aio liittyä hallitukseen riippumatta siitä, kuka vaalit voittaa. Ryhmällä saattaa silti olla valtaa päättää Israelin tulevaisuudesta. Odeh on vihjannut vastustavansa Netanjahua ja kannattavansa Herzogia pääministeriksi.

Laitaoikeistolainen Juutalainen koti

Puolue nousi yllättäen suosioon 2013 vaaleissa. Sitä johtaa uskonnollinen IT-miljonääri Naftali Bennett, jolla on tiiviit yhteydet Israelin siirtokuntaliikkeeseen.

Bennett, 42, vastustaa ajatusta palestiinalaisvaltiosta. Hän on ehdottanut valtaosaa miehitetystä Länsirannasta liitettäväksi Israeliin.

Gallupit ovat povanneet puolueelle 12–13 paikkaa. Netanjahun voittaessa Bennettille olisi luvassa painava ministerinsalkku.

Keskustalainen Yesh Atid

Nousi edellisissä vaaleissa yllättäen kakkoseksi. Puoluetta johtaa entinen tv-ankkuri Yair Lapid, joka on luvannut erityisesti talousuudistuksia. Puolueelle on povattu 12 paikkaa. Se voisi lähteä sekä Likudin että Sionistileirin johtamaan hallitukseen.

Keskustalainen Kulanu

Vasta tammikuussa perustettua keskustapuoluetta johtaa Likudista lähtenyt Moshe Kahlon.

Noin kymmenen paikan suuruisesta puolueesta voi tulla ratkaisija, sillä Kahlon voisi helposti lähteä Likudin kelkkaan. Toisaalta puolue ei ole poistanut laskuista yhteistyötä Sionistileirin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat