Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelissa valta voi vaihtua tiistain vaaleissa

Pääministeri Benjamin Netanjahun tappio työväenpuolueen Isaac Herzogille tiistain vaaleissa olisi huojennus Israelin länsiliittolaisille

Ulkomaat
 
Menahem Kahana AFP
Sionistiunionin Isaac Herzog lupaa vaihtoehtoa oikeiston kovapäiselle politiikalle.
Sionistiunionin Isaac Herzog lupaa vaihtoehtoa oikeiston kovapäiselle politiikalle. Kuva: Menahem Kahana AFP

Jatkoaika kuuden vuoden oikeistopolitiikalle vai käännös piirun verran pehmeämpään keskustavasemmistolaiseen valtaan?

Maailman ainoa juutalaisvaltio Israel pitää huomenna tiistaina parlamenttivaalit, jotka saattavat merkitä loppua pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistovallalle.

Netanjahun Likud-puolue nauttii yhä melko laajaa kansansuosiota, mutta viimeisimmät vaaligallupit povaavat Likudille kakkossijaa. Se saattaa sysätä oikeistopuolueen oppositioon.

Likudin kanssa paalupaikasta kamppailee haastajaksi noussut keskustavasemmistolainen Sionistileiri. Kyse on Isaac Herzogin johtaman työväenpuolueen ja Tzipi Livnin johtaman keskustapuolue Hatnuan joulukuussa solmimasta vaaliliitosta.

Menahem Kahana AFP
Pääministeri Benjamin Netanjahu kampanjoi esittämällä turvallisuuden takuumiestä.
Pääministeri Benjamin Netanjahu kampanjoi esittämällä turvallisuuden takuumiestä.

Vaalit ovat ennenaikaiset. Edellinen parlamentti hajotettiin joulukuussa, kun Netanjahu oli erottanut kaksi ministeriä riitaisasta hallituksestaan.

Toinen näistä oli oikeusministeri Livni.

Gallupit lupasivat perjantaina Sionistileirille 25–26 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa eli knessetissä. Likudille luvattiin 21–22 paikkaa.

Sionistileiri vetoaa niihin israelilaisiin, jotka ovat kyllästyneet Netanjahun kovapäiseen politiikkaan, joka on lisännyt Israelin kansainvälistä eristäytymistä. Liitto lupaa parannuksia myös yhteiskunnallisiin ongelmiin kuten asumisen kalleuteen ja alueiden väliseen epätasa-arvoon.

Vaikka Sionistileiri onnistuisikin selättämään Likudin, sen mahdollisuuksia koota riittävän laajapohjainen hallitus pidetään Likudia heikompana.

Likudilla sen sijaan ei olisi vaikeuksia löytää rinnalleen samanmielisiä apupuolueita laitaoikeiston ja keskustan pienemmistä puolueista.

Netanjahu nousi valtaan ensimmäisen Gazan sodan jälkimainingeissa vuonna 2009 vetoamalla israelilaisten turvallisuudenkaipuuseen.

Netanjahun aikana Israel on jatkanut siirtokuntien rakentamista miehitetyille palestiinalaisalueille kansainvälisestä vastustuksesta piittaamatta. Suhteet Yhdysvaltojen johtoon ovat viileimmillään vuosikymmeniin. Myös Euroopassa suhtaudutaan Israeliin kriittisemmin kuin aikoihin.

Netanjahun imagoa maailmalla tahrasivat viime keväänä tuloksettomina kaatuneet rauhantunnustelut palestiinalaishallinnon kanssa. Sen jälkeen Israelin ja Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin välille puhkesi sota.

Toisaalta Netanjahun valtakaudella Israel on onnistunut säilyttämään roolinsa Lähi-idän ainoana suhteellisen toimivana demokratiana. Samaan aikaan monet naapuruston arabimaista ovat syöksyneet poliittiseen sekasortoon tai sisällissotiin.

Gil Cohen-Magen AFP
Sotilas äänesti ennakkoonHaifassa lauantaina.
Sotilas äänesti ennakkoon
Haifassa lauantaina.

Tässäkin vaalikampanjassa Netanjahu on maalannut itsestään kuvaa turvallisuuden takaajana – ja toisaalta pelotellut perikadolla, joka seuraisi vasemmistolaisemmasta politiikasta.

Yhdessä Likudin vaalimainoksessa Isis-järjestön jihadistit ajelevat lava-autolla. He pysähtyvät toisen auton viereen ja kyselevät tietä Jerusalemiin. "Kääntykää vasemmalle", kuuluu neuvo.

Netanjahu on myös korostanut olevansa ainoa takuumies sille, ettei Israelin verivihollinen Iran saa käsiinsä ydinasetta.

Hän on yrittänyt estää länsimaita ja Irania neuvottelemasta sopimusta, jonka Israel kokee turvallisuusuhkaksi. Helmikuun lopussa Netanjahu kävi jopa Yhdysvaltain kongressissa pitämässä tunteikkaan puheen ydinsopua vastaan. Oppositio tuomitsi puheen halvaksi vaalitempuksi.

Mikä muuttuisi, jos keskustavasemmistolainen Sionistileiri onnistuisi kampeamaan Netanjahun vaaleissa sivuun?

Työväenpuolueen johtaja Herzog on luvannut israelilaisille "sosiaalista oikeudenmukaisuutta" ja helpotusta talousahdinkoon. Hän on luvannut ponnistella aloittaakseen uuden neuvottelukierroksen Israelin ja palestiinalaisten välillä. Toisaalta hän ei ole luvannut lopettaa siirtokuntien laajentamista miehitetyillä alueilla. Iran-politiikassa hän on arvostellut Netanjahua lähinnä väärästä taktiikasta.

Yhdysvaltain ja EU:n nykyjohdon näkökulmasta Netanjahun lähtö olisi silti huojennus.

Hillityn Herzogin nousu pääministeriksi tarjoaisi lännelle mahdollisuuden käynnistää yhteistyö ja vuoropuhelu Israelin kanssa puhtaalta pöydältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat